Vasárnap

Ötvenegyedik évfolyam, 50 év

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 11. 22:17

Lassan két éve, hogy készülni kezdtünk fél évszázados jelenlétünkre, pontosan, amikor a címlapra a 49. évfolyam került. Vrabec Mária olyan olvasók után kezdett kutatni, akik az első számtól előfizetői a lapnak, vagyis már jogelődjének, a Vasárnapi Új Szónak is rendszeres olvasói voltak.

Talált is ilyeneket, jó néhányukat már fokozatosan be is mutatta az elmúlt év folyamán, és mi is együtt kísérhettük velük, az ő életük alakulásán át a lap és a mi életünk alakulását. Én már akkor elvesztem a számokban és számításokban, hiszen azt gondoltam, mikor az 50. évfolyamot kezdjük el jelölni, bele is lépünk kerek születésnapunk évébe. Viszont a kerek születésnapunk éve, mivelhogy 1968. október 6-án jelent meg az első szám, csakis 2018-ban lehet, hiszen jómagam sem ünnepeltem 2012-ben az 1963-as megalakulásomat. Rengetegszer megszámoltam az összes ujjamat (Hornyák tanár úr most elájul, ha olvas, remélem, ülve olvas), mégsem jött ki sehogy ez az évfolyamosdi. Aztán arra jutottam (megint csak enmagamat véve alapul), hogy viszont 2013-ban, betöltve az ötvenet október 2-án, másnap már bele is léptem az ötvenegyedikbe. Ahá, így lesz talán ez a Vasárnappal is. Ráadásul szintén októberi (!), pár nap választ csak el egymástól, vagyis 2018. október 7-én lépne 51. évébe a szentem, de mivel az esetében lapról van szó, és évfolyamról, már meg is van a rejtély oldva. Azért csak kispekuláltam két év alatt, hogy sem az elődeim nem tévedtek, sem mi nem követtünk el hibát valahol az évek során, minden úgy jó, ahogyan jelölve van.  

Ötvenegyedik évfolyamunkba léptünk hát a mával, kedves Olvasóim, Olvasói a Vasárnapnak, ami az ember életében is komoly mérföldkő. Hát még egy lapnál, amikor az ő társadalmukban újságok jönnek-mennek! Manapság meg már szinte naponta születnek helyi jellegűek, már bárki adhat ki bármit, vannak egy számot megért újságaink is, vannak hónapokig, évekig tartók, de ezzel együtt is tudjuk, a nyomtatott sajtóra a digitalizálódással nem éppen fényes napok jöttek, s ugyancsak nem a felemelkedés várja őket (és akkor a többi, főleg a minőségi és különböző befolyásoktól független lapokat érintő veszélyekről ne is beszéljünk). Márpedig ötven évvel ezelőtt az akkor húszéves napilap mellett elindult egy hétvégi magazin, mely még mindig jelentős figyelemnek örvend. A Vasárnapi Új Szó megjelenésével egy változatos tartalmú és szórakoztató hetilappal kopogtatunk be olvasóinkhoz. Reméljük, barátaink, olvasóink továbbra is támogatják munkánkat – írják akkori szerkesztői az 1968. október 6-i, 1. évfolyam 1. számában. És támogatták. Támogatták olyannyira, hogy 28 éve, 1990. január 5-én már önálló főszerkesztővel és szerkesztőséggel, önálló családi hetilapként folytathatta tovább. Végre, Vasárnap! – írta vezércikkében az első önálló főszerkesztő, Szűcs Béla. – Most, hogy az ifjúság békés, szép forradalma elsöpörte a posztsztálinista bürokratikus rendszert, és felcsillant előttünk a szabadabb és jobb élet reménye, a szerkesztőség belső és külső munkatársai új tartalommal, nemzeti kultúránk mélyebb ápolásával, az emberi méltóság, mások nézeteinek tiszteletben tartásával, nyitottabb, európaibb gondolkodással, egy demokratikus szellemiségű, változatos, modern hétvégi magazinnal igyekeznek beköszönteni olvasóinkhoz. (…) Reméljük, a Vasárnap eljut minden magyar család otthonába, és olyan szeretettel fogadják majd, amilyennel mi készítjük. Akkor olyan 130 ezer példány körül fogyott el belőle hetente, azóta pedig minimum ennyivel vagyunk kevesebben magyarok itt, Szlovákiában, és még mindig a legmagasabb eladott példányszámot jegyezzük a magyar nyelvű sajtó hazai piacán. Ha az értékrendek fura átrendeződése miatt sajnos nincsen is ott minden magyar család otthonában, onnan, ahol fogadják, bizony mondom, rengeteg szeretetet kap. Szóban, gondolatban és cselekedetben egyaránt. Amennyi képeslapot, jókívánságot, ajándékot, csomagot kapunk mi, a szerkesztőség ünnepek előtt, szerintem arra példa nincsen széles e világon. Hogy ismeretlen emberek gondolnak ránk úgy, mint legkedvesebb családtagjukra, az csak azt bizonyítja, hogy valóra vált és tovább tart Szűcs Béla kívánsága, olyan szeretettel fogadják még mindig, 50 év után is, akik fogadják, mint amilyen szeretettel készítjük még mindig, 50 év után is.

Akik készítjük.

 

Cs. Liszka Györgyi főszerkesztő

 

----------------------

 

Amikor Pinta kidugta a fejét a tejeskávémból, az egy olyan nap reggelén történt, mely viselte a VASÁRNAPok kikeményített, durva vászoningét, derekát hosszú és zsíros ebédek tették nehézkessé, de tekintetét az esti csendes mise neszei tisztán tartották.

Esterházy Péter: Fancsikó és Pinta

 

 

 

 

Önnek ajánljuk

2018. október 3. 08:00

Ünnepi kancsókkal

2018. szeptember 7. 03:35

Kedves Györgyi!

2018. augusztus 23. 23:35

Repül a, repül a…

2018. október 17. 11:14

Pozsonyi Dzsessznapok 2018

2018. október 17. 12:55

Az október 5 híres rokona

2018. október 17. 11:06

Meddig érvényes a végrendelet?