Otthon van? Grendel Lajos hagyatéka

Grendel Lajos nevét vette fel A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának olvasóterme. A Jarábik Gabriella vezette intézmény utcára nyíló emeleti helyisége eddig is helyszínéül szolgált kisebb rendezvényeknek; itt köszöntöttük például Karol Tomiš hungarológust, de itt volt Pablo Urbányi ipolysági származású író könyvbemutatója is.
Csanda Gábor

2020. február 20. 09:15

Grendel
- A szerző felvétele

Most, valamivel több mint egy évvel minden idők legismertebb és legnépszerűbb szlovákiai magyar prózaírójának halála után új belsőt, egyúttal új tartalmat kapott a terem: részint Grendel-műveknek ad majd helyet, minden nyelvű könyvének és a róluk írtaknak, részint a szerző házi könyvtára illusztris darabjainak, felerészt pedig társadalomtudományi művek lesznek itt hozzáférhetők a közeljövőben. Amúgy Beke Zsolt ötletgazda a Grendel-hagyaték jövőbeni feldolgozásának és eredményei reprezentálásának helyszínéül képzeli el a terem funkcióját, ennek szakmai részét Sánta Szilárddal fogja biztosítani. A könyvtár bővítése és a hagyatékgondozás tehát egymást támogatva folyik majd, s a kutatások végül akár a Grendel-életmű kritikai kiadásával zárulhatnak. Mindenesetre már most ide várják az író híveit és a hagyatéka iránt érdeklődőket, s nemsokára a társadalomtudományokkal foglalkozó egyetemi diákságot.

Maga a terem több Grendel-relikviát kínál a szemlélőnek, de képernyőn megtekinthetők a róla készült filmek is, míg a másik sarokban bele lehet hallgatni kedvenc lemezeibe. Az íróasztalon a klasszikus (mechanikus) írógép, a gépbe az Éleslövészet kéziratának egy oldala van belefűzve, pontosan az, melyen az „elbeszélő úr” Róza nénivel beszélget. „Otthon van?” – kérdi Róza néni. „Lélekben?” – kérdez vissza az elbeszélő. „Nem, aranyom. Nem úgy értettem.” „Akkor igen” – hangzik a válasz. S milyen szerencsés, hogy épp most megtekinthető még a szomszédos galériában Nagy Zoltán kiállítása; ő két Grendel-regény borítóját is jegyzi: a Szakításokét és a Thészeusz...-ét. Szóval, minden együtt van, nyugtázhatjuk szépemlékű Lajosunkkal. Mondhatni, new hont kaptak a könyvei. S a terem is nagyobb, mint a dolgozószobája volt.

 

Galéria
Grendel-1
Grendel-2
Grendel-3
Grendel-4
+2

Vitrinbe kerültek a díjak és kitüntetések, plusz egy borospohár is, már csak szerzőnk kedvence, a rajnai rizling hiányzik. Igaz, akik majd ide járnak szemlélődni vagy kutatni, nem a bort fogják keresni. Hamutartó sincs, nem baj, élete vége felé a szerző is felhagyott a dohányzással. Vannak viszont székek és fotel, lehet egyet szusszanni.

Az egyik falon fényképek, köztük egy aktuálisan fájdalmas is, szerzőnk Pavel Vilikovskýval az oldalán: a kortárs szlovák próza mestere, akinek Grendellel közös könyve is jelent meg szlovákul, épp a teremavató napján hunyt el. Grendel és Vilikovský együtt vannak otthon a pozsonyi olvasóteremben, s most már a túlvilágon is. Hiányzik derűlátásuk, hiányzik iróniájuk. Föltétlen ajánlott tehát a Pozsonyba látogató gimnazistáknak ezt a Žižka utcai épületet és a most megnyílt Grendel Olvasótermét is megtekinteni, körülnézni, egyet szippantani a szoba légköréből. A látvány és az elrendezés Szabó Réka munkája, a mecénás a kulturális tárca volt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Húsvét alatt korlátozná a kormány az emberek mozgását

koronavírus rendőrség határ

Regisztrálniuk kell magukat a külföldről visszatérőknek

Felvidéki magyar pedagógus dí

A pedagógusszövetség idén is díjazta a legjobb pedagógusokat

Milan Krajniak

Krajniak: Hétfő déltől lehet kérvényezni az állami segítséget

megmondóember pletyka

Bárczi Zsófia: A megmondóember

koronavírus olaszország

Ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.