Őszi hangulat, vásári vidámságok

Könözsi István felvételei Szinte észrevétlenül, egyik napról a másikra lassan világgá ment a nyár. Itt áll küszöbünkön az ősz, a maga temérdek gazdagságával. Vele együtt a sok őszi munka.
Vasárnap

2003. szeptember 26. 04:00Könözsi István felvételei

Szinte észrevétlenül, egyik napról a másikra lassan világgá ment a nyár. Itt áll küszöbünkön az ősz, a maga temérdek gazdagságával. Vele együtt a sok őszi munka. A termés betakarítása kertben, határban, a nagyszerű szüretelés.

Azontúl, hogy dolgozik a család apraja-nagyja, nagy az öröm is. Örül a gazda, elégedetten szemléli a termést, hasonlítgatja az ideit a tavalyival. Ilyenkor a hangulat is derűs. Szüretkor énekelni is illik, hiszen őseink is így szokták. Ezért tehát ott kell lennie a gyermekeknek is. Elsősorban segítsenek a munkában, aztán

pedig azért, hogy tanuljanak, füleljenek, hallgassák az éneket, a vidám anekdotákat. Jókat derüljenek a felnőttek félig igaz, félig akkor kitalált, netán füllentett meséin.

Aztán meg itt vannak az őszi vásárok. Ezek ám az igazi érdekességek! Régen ezekre a vásárokra a család szekérrel járt. Odafelé vitte, visszafelé hozta a portékát. Árut cseréltek. Az otthon termett felesleget eladta, illetve olyasmire cserélte, ami otthon nem termett. Ilyenkor vették meg a ruhát, cipőt télire. Emlékszem, november elsején a temetőbe, – kéthárom évenként vásárolt – új kabátban mentünk gyertyát gyújtani.

A mai vásárok hangulata – itt-ott már a portékái is – kezdenek hasonlítani a régiekhez. Nosza rajta, akkor kérjük meg szüleinket, s beszéljük rá nagyszüleinket, hogy menjenek el közösen a vásárba! S ott aztán alaposan nézzünk körül, ráérősen. Szemlélődjünk sátorról sátorra haladva. Hasonlítsuk öszsze a portékákat, és persze az árakat is, tanakodjunk, mustrálgassunk. Egyre azonban nagyon ügyeljünk, Ne térjünk haza pár óra múlva kétméteres golyószóróval gyermekünk kezében, s ne vásároljuk meg esetleg éppen a kilencvenkilencedik Barbie babát kislányunknak. Persze ezeket a dolgokat némileg elkerülhetjük, ha a vásárba való indulást előkészítjük. Még otthon, akár néhány héttel korábban. Esténként egy forró citromos tea és omlós rácsos sütemény mellett beszélgessünk. Nagyapa mesélje el az ő nagy szalonnázóbicskájának amelyet szintén a vásárban vett egyszer, isten tudja hány évvel ezelőtt – történetét. Azzal a kis szalonnázódeszkával együtt, amelyen a téli estéken unokájának készíti a „katonákat“. Egy darabka kenyérkén lapul egy kis szalonna, aprócska, könnyet fakasztó hagymaszeletkével a tetején. Mondja el, hogy ennek a nagy szalonnázó késnek van egy kis méretű párja is. Úgy hívják, hogy kis szalonnázóbicska. Ezeknek a késeknek pedig a gazdája, jelenleg még szintén egy kis méretű emberke. Régen ezeket a késeket „halas“ késeknek hívták alakjukról, s minden rendesen viselkedő fiúnak volt is ilyen. Na és a nagymamák. Meséljék el csak bátran kitől is kapták azokat a tükrös mézeskalács szíveket, amelyek a falra akasztva évekig őrizgettek. Mondják el azt is, hogy aki valamilyen okból nem mehetett el a vásárba, annak illett vásárfiát vinni. Ez lehetett egy kedves ajándéktárgy, akár „sípos seggű“ ló is. A köcsögösök árulták. Kiégetett kis paripa volt, a farka végén egy lyukacskával. Ezt megfújva sípszerű hangot adott.

Keressünk lúdtollból készült kenőtollat, sütemények lekenéséhez. Apró lyukú nokedliszaggatót, hogy paprikás csirkéhez finom házinokedlit készíthessünk. Még rengeteg érdekességet találunk. Ha azonban a beszélgetésünket elnyomná a körhinta zenéje, keressünk egy jó lacikonyhát. A finom vásári pecsenye elfogyasztása mellett adjunk kimerítő választ az érdeklődő gyerek minden kérdésére. *

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: Európába is eljuthat

sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

Közismert "iszogatók" Szlovákia történetében

sólymos balhé

Videón Sólymos László tegnapi dulakodása

Irány az egyetem – lépésről lépésre

Üveggé olvasztotta az ókori áldozatok agyát a Vezúv kitörésekor keletkezett hatalmas hő

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.