Ostoba élet okoskellékekkel

Cs. Liszka Györgyi

2019. október 23. 09:00

cs. liszka
- Somogyi Tibor felvétele

Két héttel ezelőtti számunkban írt éppen Rizsányi Attila a jövő zenéjéről, nem tudom, emlékeznek-e rá, örültek-e neki vagy megrettentek tőle, arról volt szó benne, hogy az otthon fogalmához a kényelmes ágy mellett mindinkább hozzátartozik a gyors internet is. A gyors, az egyre gyorsabbat jelent, az embernek fogytán a türelme, így aztán fejleszt, fejleszti a fejlesztettet még tovább: ami a 4G hálózatnak 10, az az 5G-nek 2-3 másodpercig tart. Úgy vetül elénk aztán a világ, hogy semmit nem teszünk az érdekében, már gombot sem kell nyomni, elég egy képernyőt simogatni, vagy csettinteni, sőt, a saját szemünkkel belenézni, netán rágondolni, s már előttünk is terpeszkedik, amire gondoltunk. És ahogy ifjú kollégánk felvázolta, a jövőben még inkább felértékelődik a különböző okoskészülékek szerepe, jön az okosautó, amelynek a más autóktól is szüksége lesz azonnali információkra, jön az okosotthon, esetleg a komplett okostelepülés, küszöbön a kor, amikor az ember aktív közreműködése nélkül az eszközök kommunikálnak egymással az ő érdekében. Érdekében?

Nem sokkal a cikk megjelenése után történt, hogy félnapos áramszünetet hirdettek az utcánkban. No, Jézus, egy ideig nem lesz villany, mi történik, úgyis süt a nap! Igen ám, csakhogy azzal nem számoltam, hogy a mellékhelyiségünkön nincs ablak. Jól bele is vertem a fejem a kilincsbe, ezzel indítottam a napot. Aztán azt mondja a ház ura, hogy nincs kávé. Hogyhogy nincs kávé, mikor teli a polc kávéscsomagokkal? Hogy tudok én így elindulni? Kiderült, kávé persze, hogy van, csak főzni nem lehet, mert villannyal működik a kávéfőző. No és a jó öreg kotyogónk? Neki is eszébe jutott, mondja, viszont abba nem lehet szemes kávét tenni. És nem tudtál volna lemenni? Alattunk a bolt. Ez már megint az én okos kérdésem. Nem fogod elhinni, mondja ő, lementem. A bolt zárva van, mert nincs villany. És nem látnak? Látnak, de nem működik a kasszagép. Vagy úgy. Hát akkor megnézem a postámat, meg a naptáramat, mi a következő teendőm, illetve nézném, mert persze, internet sincs, se postám, se teendők. No, nem baj, legalább akkor feltöltöm addig a merülőfélben lévő okost… Jaj, hogy… nem töltöm, mert nincs villany. Hát akkor fogom a táskámat, és elindulok, a szerkesztőségben csak lesz, elvégre három utcával arrább van. Hívom a liftet, a lift sem megy. Elindulok a hetedikről lefele gyalog, nem nagy ügy, viszont a második fordulójában összetalálkozom a harmadikon lakó nénivel, aki félholtan ül a lépcsőn, mondja, nem tudja, hazajut-e még valaha. A bejárati ajtó tárva-nyitva, elektromos a zárrendszer, az nem jön csak be, aki nem akar.

Este, mikor hazaértem, már lift vitt fel, volt kávé is, egész vasfazékkal, és jöttek csilingelve az elmaradt üzenetek. Visszaállt a rend, én mégis sóvárogva gondoltam azokra az időkre, amikor az ember még nem volt az „őt segítő” tárgyaknak foglya. És azt a szlovák filmet, mely egy lakóját terrorizáló okosház és okosautó retteneteiről szólt, csak az ezt követő hét végén láttam. Borzalom atyja, ne hagyj el! Hálát adtam az Istennek, hogy én ebbe a korba születtem, amikor még lehetek konzervatív, régimódi vagy ásatag, ha úgy tetszik nekem. Maradok a könyveknél, melyek nyithatók és csukhatók bármikor, sőt gyertyafény mellett is olvashatók, vásárolom, míg lehet, a nyomtatott sajtót, mely informál akkor is, amikor éppen áramszünet van a házban. Kulcsra zárom az ajtót, és magam kapcsolok be, ki mindent, és akkor, amikor bekapcsolni vagy kikapcsolni akarom. És továbbra is kézzel dagasztom a tésztát, még mindig abban a nagy fehér vájdlingban, egészen addig, míg a falától és a dagasztó tenyeremtől el nem válik.

Itt én vagyok okos.

 

… látta, ahogy keresztülvág előttük az üres, VASÁRNAP délelőtti országúton, és az árokba borul.

Alice Munro: Mennyi boldogság!

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 43. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rossi a walesi meccs előtt: „Legyetek oroszlánok a sárkányok ellen!”

8 dolog, amit az új Škoda Octaviáról tudni kell

Az Összefogás 144 megoldást mutatott be

Tragikus baleset az árvai vízduzzasztón

Mindent, ami ősi, megmásíthatatlan

Halálra vertek egy nőt Pozsonyban, az életét nem tudták megmenteni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!