Öregszünk és szegényedünk

Ki fog dolgozni a nyugdíjakra? Szlovákia legnagyobb problémája az elkövetkező években a lakosság elöregedése lesz.
Vrabec Mária

2019. június 5. 15:25

A statisztikai hivatal adatai szerint ebben az évben először kevesebb az országban a tizennégy éven aluli gyermek, mint a hatvanöt év feletti idős ember. Ez pedig azt jelenti, hogy nem lesz, aki a leendő nyugdíjasok juttatásait megtermelje. Az öregségi nyugdíjat ugyanis a szociális biztosító nem abból a pénzből fizeti ki, amelyet régen a mai nyugdíjasok fizetéséből vont le. Azt rég elköltötték, elherdálták, holott akkor, amikor még sokkal több volt a munkaképes fiatal, be lehetett volna osztani.

Nyugdíjplafon 64 évnél

Ma ott tartunk, hogy száz, tizennégy éven alulira százkét hatvanöt év feletti személy jut. A lakosság fele már második éve negyven évesnél idősebb, és feltételezhető, hogy ez az arány csak növekedni fog. A mindenkori kormánynak arra a kérdésre kell megkeresnie a választ, hogyan és miből tud ennyi idős embernek szociális ellátást biztosítani, és miből fizeti ki a nyugdíjakat.

A lakosság elöregedésének első érezhető következménye az lesz, hogy csökkenni fog a nyugdíjak összege. A jelenleg érvényes modell, amelyben az aktív lakosság a nyugdíjban lévő kisebbségre dolgozik, menthetetlenül összeomlik, mert egyszerűen nincs utánpótlás. Ezt nem oldja meg az olyan politikai döntés sem, mint a parlament által jóváhagyott „nyugdíjplafon”, a 64 évben megszabott maximális nyugdíjkorhatár. Az anyák esetében ez gyermekenként fél évvel alacsonyabb lesz, és az egész intézkedés a bruttó hazai termék 1,16 százalékának megfelelő többletkiadással jár.

Akik hatvan felé közelednek, vagy azon is túl vannak, és belefáradtak a munkába, érthetően örülnek a korlátozásnak. Csakhogy ez az intézkedés az egész állami költségvetésre hosszú távon is hatással lesz, és számos más jogszabály elfogadását feltételezi. Ivan Švejna, a munkaügyi és szociális minisztérium államtitkára szerint „a szociális biztosításról szóló jogszabálynak az alkotmány legújabb módosításával való összehangolását a jelenlegi kormány időhiány miatt nagy valószínűséggel már nem lesz képes megvalósítani. Ez így a következő kormányra hárul.” Ami magyarul azt is jelenti, hogy minél többet késünk a vonatkozó törvények elfogadásával, annál jobban nőnek a kiadások.

Választások előtti költekezés

Egyelőre arról sincs elképzelésünk, hol is tudnánk vagy legalább szeretnénk megspórolni az ehhez szükséges pénzt, és ami még nagyobb baj, a választások előtt inkább költekezni fogunk. Ész nélkül és kizárólag a szavazatszerzést szem előtt tartva. Ősztől, fél évvel a választások előtt, már a koalíciós szerződés sem érvényes, törvényalkotási konszenzusról szó sem lehet, minden párt kizárólag a saját érdekeit tartja szem előtt. Pedig a nyugdíjplafon már azokat érintheti, akik a következő kormányzati ciklusban, vagyis 2020 és 2024 között vonulnak nyugdíjba, ezért elkerülhetetlen lesz a nyugdíjrendszer újabb reformja.

„Minél többet késünk az ezzel kapcsolatos jogszabályok elfogadásával, annál nagyobbra nőnek a kiadások” – mondja Anetta Čaplánová, az államkassza őrének számító Költségvetési Tanács tagja. De a politikusokat ez hidegen hagyja: ők a lakosság elöregedésében is elsősorban azt látják, hogy több a nyugdíjas szavazó, és elsősorban nekik kell kedvezni – na nem rendszerszintűen, épp csak a választások előtt.

Dupla nyugdíj-kiegészítés karácsonyra

Ennek jegyében idén a duplájára növekszik a karácsonyi nyugdíj-kiegészítés összege. A karácsonyi rendkívüli juttatásra való jogosultság felső határa az átlagbér 60%-áról 65%-ára emelkedik, ami azt jelenti, hogy 52 000-rel több nyugdíjas kap majd karácsonyi nyugdíjat, összesen mintegy 1 276 000.

Azok esetében, akiknek a nyugdíja nem lépi túl a létminimum (2019. június 30-áig 205,07 euró) kétszeresét, a karácsonyi kiegészítés a duplájára növekszik. A maximális összeg 200 euró lesz; ha a nyugdíj vagy a nyugellátások együttesen meghaladják az egy főre becsült létminimumot, a karácsonyi kiegészítés arányosan fog csökkenni a törvényjavaslatban feltüntetett képlet alapján. Ha a kormány által már jóváhagyott törvényjavaslatot a parlament is megszavazza – márpedig választások előtt miért ne szavazná meg –, tízből kilenc nyugdíjas, összesen 141 400 személy kap karácsonyi pótlékot. Ez szép dolog, meg is érdemlik, mert valóban csak azoknak jár, akik kevesebb mint 658,50 euró nyugdíjat kapnak, és ennyiből egy egyedül élő ember épphogy csak fedezi a költségeit.

Folytatás a Vasárnap 23. számában!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Gyerekek ezrei élnek "szivárványos családban"

VIDEÓ: Horror a szlovákiai utakon 32.

D4/R7: pert indít a kivitelező az állam ellen

Vizes vb - Negyeddöntős a női vízilabda-válogatott

A rendőrség keresi a sofőrt, aki nyolc autót károsított meg Pozsonyban

Anya és lánya szenvedett balesetet egy luxusautóban, az R2-esen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?