Önök írták

Kedves Olvasóink! Továbbra is várjuk NÉVVEL, CÍMMEL ellátott leveleiket, mégpedig a megváltozott címünkre: Duel-Press, Vasárnap szerkesztősége, P. O. Box 222, 830 00 Bratislava, vagy a vasarnap@vasarnap.com elektronikus címre. A közlésre érdemes levelek beérkezés vagy téma szerint és szerkesztve jelennek meg! Legyen eredményes a következő hetünk is!
Vasárnap

2019. június 8. 09:15

A Vasárnap nem csak vasárnap

Sokszor elgondolkodtam azon, milyen szép nevet adtak ennek a színes hetilapnak. Vasárnap! Hát ünnep is az, mikor az ember a kezébe veszi és olvasgatja. Sokszor le sem lehet tenni, hogy valami mást is csináljon. Milyen széles körű tájékozódást nyerünk belőle! Azonkívül mindenki megleli benne a maga szórakozását. Receptek, kézimunka, vidám jelenetek, olvasói levelek, keresztrejtvény, sport, és hát természetesen a gyermekeknek is nyújtanak szórakozást. Meg nekünk, előfizetőknek havonta az Egészség Extra melléklet, amiből megtanulhatjuk, hogyan védjük meg egészségünket. Nekem a Vasárnap akkor is emlékezetes, amikor éppen nincs a kezemben, és nem olvasom. Ha például belenézek a Vasárnaptól kapott naptárba, vagy felveszem a Vasárnap-pólót, büszkeség tölt el. És ha a konyhában szorgoskodom, akkor is a Vasárnapra gondolok, mert ott függ a tűzhely mellett a kesztyű. Most meg már kelni kezd a Vasárnap petrezselyme. Ha Margitkával beszélek telefonon, mindig azzal kezdjük, hogy neked már mekkora a vasárnapos petrezselymed? A sok keresztrejtvényfejtésből kézimunkát is nyertem már. Szó, ami szó, nekem minden nap Vasárnap. És bizonyosan más sok olvasónak is. Köszönjük a szerkesztőségnek, hogy a sok szép olvasmány mellett még ilyen hasznos ajándékokkal is kedveskednek. Ezért kívánom, hogy tovább is ilyenek maradjanak, kívánok jó egészséget, és lelkes munkájukhoz sok sikert!

Tóth Éva, Kassa

 

Mi így élünk

„Itt senki sem érzi, hogy élete reménytelen, sőt közösen fedezzük fel az öregkor varázsát.” E szavak kíséretében szeretném bemutatni a nagyfödémesi Aranyeső nyugdíjasklubot. Jelenleg 239 taggal már 38 éve sikeresen szolgálja közösségét. Hogy a vezetőség Tiszőcky Irénkével az élen nem tétlenkedik, mi sem bizonyítja jobban, mint az egész évben elvégzett munka. A klub vasárnaponként látogatható. Az egész év folyamán sok különböző programmal készülünk tagjaink számára. Kezdeném a farsangi teadélutánnal, ahol különböző finomságok, fánkok, siskák kóstolhatók jó hangulat és szép nóták mellett. A nőnap megünneplése már hagyománnyá vált nálunk, a férfiak kiszolgálnak bennünket, külön versekkel és dalokkal is köszöntik a nőket. A polgármester úr pedig virággal kedveskedik, ami természetesen jólesik, és köszönjük. Mivel az Aranyeső nyugdíjasklub nagy kertes házzal rendelkezik, ezért figyelmet szentelünk arra, hogy rendbe is tartsuk. Tavasszal nagytakarítást rendezünk a Föld napja alkalmából, kívül-belül felfrissítjük, és virágokat ültetünk. A klub férfi tagjai minden évben májusfát állítanak, szépen felcifrázva jó magasra emelve, és énekelünk alatta. Több közös programunk van barátainkkal, a magyarországi Jánossomorja Balassa Bálint nyugdíjasklubjának tagjaival. Nyár végén nyárbúcsúztatót, szezonnyitó vidám délutánt szervezünk a diószegi barátainkkal élő zene kíséretében.

Az idős betegekről sem feledkezünk meg. Látogatjuk őket otthonukban, elbeszélgetünk, kis ajándékkal lepjük meg őket. Minden évben felköszöntjük jubiláló tagjainkat, ünnepi teadélután keretében a házaspárokat is. Az évet mindig az adventi hangulatos karácsonyváró ünnepi teadélutánnal zárjuk, ahol szép karácsonyi dalokat és verseket hallgatunk és adunk elő. Tagjaink szívesen kirándulnak, így ismerkedve hazánk és a környező országok szépségeivel. Színházlátogatásról sem maradunk le, az operettgálákat is szeretjük. A kirándulások többségén az öt éve működő, galántai Megbecsültek Társasága jóvoltából veszünk részt, amely felkarolta a környék nyugdíjasait. Hálás köszönet érte. Megjártuk Kelet-Szlovákiát, megtekintettük Kassa nevezetességeit, Fülek, Betlér és Eger várát, Erdélyben és Kárpátalján is voltunk. Egy- és többnapos kirándulásokon veszünk részt. Márciusban a mohácsi busójárás részesei lehettünk, majd megtekintettük a híres Korda-filmstúdiót Etyeken, Felcsúton a Puskás-akadémiát, köszönjük a szervezőknek.

Szeretném még bemutatni az Aranyeső éneklőcsoportot. 2004-ben jött létre, tizenöt éve, hogy közösség elé álltunk. 2014-ben csoportunk újjáalakult, a hét nő és három férfi mindent megtesz, hogy elnyerje nézőik tetszését. 2018 óta citerás kísérőnk is van. Felléptünk a nagyszombati főegyházmegye kórustalálkozóján, Diószegen is egyházi énekekkel. Azt hiszem, jogosan lehetünk büszkék teljesítményünkre. A klubban pedig a vezetőség mindent meg fog tenni, hogy tagjaink továbbra is jól érezzék magukat.

Szőcs Gabriella, Nagyfödémes

 

Író-olvasó találkozó

A királyhelmeci székhelyű Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet Regionális Könyvtárának vendége volt április 26-án Mira Sabo közismert magyarországi írónő, a Birtoklás-trilógia és a Dr. Farkas bárányai című regények szerzője. Izgalmas készülődés előzte meg a találkozót. A szervezők részéről nekem jutott az a megtiszteltetés, hogy ismertettem az írónő eddigi munkásságát. Szó esett arról is, miként kezdte el írói pályafutását. Említést tettem az első regényéről, amely 2015-ben jelent meg saját finanszírozásban a Birtoklás-trilógia első részeként Amíg kinyílik a szemünk címmel. Roppant megosztó és népszerű regény lett, erre figyelt fel egy nagy múltú kiadó, és három regényt jelentetett meg. Ezzel tulajdonképpen az írói karrierjét alapozta meg. A közös együttlét végén lehetőség nyílt a könyvek megvásárlására, dedikáltatására.

Géreši Zoltán könyvtári szakreferens, Zahorec Dombháthy László

 

Köbölkúti futballcsapat

Hosszú ideig a legjobb eredményekkel dicsekedhetett az egész környéken, mégis a megszűnés veszélye fenyegeti. Pedig sok kitűnő adottsággal megáldott játékos játszott a csapatban, mint például Zsidek Imre kapus a hatvanas években, aki minden gólt kivédett, a nyolcvanas években Hornyák Gábor, aki aztán a pozsonyi Slovanban játszott, később még Törökországban is edzősködött, de rajtuk kívül is több remek futballista. A köbölkúti csapat még a két világháború között alakult meg. Édesapám szokta mondani, hogy a front már egész közel járt, de a futballpályán még akkor is folyt a mérkőzés. Most meg meg kellene szűnnie? Pedig a fiatalok között biztos sok a rátermett futballista, csak fel kellene őket fedezni. Rá kellene őket bírni, hogy az itteni csapatban játsszanak, és ne szegődjenek el más faluk csapataihoz. A szülőfalujukat erősítsék, tegyék híressé. Ezekre a dolgokra a sportszervezet vezetőinek kellene több gondot fordítaniuk. Nézzük a dolgok anyagi oldalát. Mivel ugye pénz nélkül nem lehet semmit se csinálni, kérem Szőcs Ferenc polgármestert és az összes önkormányzati képviselőt, hogy az eddiginél nagyobb mértékben támogassák a helyi futballcsapatot. Mert ha kisebb falvakban van erre lehetőség, akkor nálunk is kellene, hogy legyen. Ezeken kívül felkérem az összes helybeli vállalkozót, sőt az innen elszármazottakat is, hogy ragadjanak meg minden alkalmat, és lehetőségeik szerint támogassák a köbölkúti futballt. Kövessenek el mindent a sport és a futball újbóli felvirágoztatásáért. Évek óta nincs a faluban ifjúsági csapat. Sürgősen létre kell hozni. Nem szabad hagyni, hogy a fiatal, rátermett fiúk elkallódjanak. Adja a Jóisten, hogy a helyi futball újból olyan legyen, mint egykoron volt.

Vass Tibor, Köbölkút

 

Ad A legnagyobb palóc nyomában

Tisztelt Marosz Diána! Nagyon kedvelem az írásait, mióta ír a Vasárnapba, mindig elolvasom. Tetszik, hogy a két nemzet között nem azt keresi, ami szétválaszt, hanem azt, ami összeköt. Magam is hasonló véleményen vagyok. A Nagykürtösi járásból szóló írása kicsit meglepett. Egzotikusnak nevezi ezt a tájat, és igaza is van. Mi, palócok több híres embert adtunk a világnak. Örülök, hogy meglátogatta Mikszáth szülőházát. De ha már itt járt, elmehetett volna Alsósztregovára is, megnézni a felújított Madách-kastélyt. Ő is ezen a vidéken született, írt és alkotott, csak pár kilométerrel arrébb. Néhány kilométerrel visszafelé született Csáky Pál (Kóvár), aki jelenleg Brüsszelben tevékenykedik. S ha esetleg nem volt megelégedve a szállással, nagyon szívesen látjuk Ipolynyéken, ahol megfelelő színvonalú szálláslehetőségek vannak, és ha lesz hozzá kedve, végigmehet egy bortúrán, vagy a tanösvényen elgyalogolhat a kilátóhoz. Szép idő esetén gyönyörű kilátás nyílik a mi szeretett egzotikus palóc országunkra. Büszkék vagyunk a hagyományainkra, és szeretjük ezt a vidéket. Szeretettel várjuk.

Zsigmond Dénes, Ipolynyék

 

Kedves Vasárnap!

Örömmel olvastam a húsvéti számban közölt keresztrejtvény nyertesei között az én nevemet is. Ez különösen jó érzéssel töltött el, mivel már régi előfizetőjük vagyok, s épp húsvétra ragyogott rám a szerencse. Nagyon szépen köszönöm a Vasárnap feliratos ajándékokat! Küzdelmes munkájukhoz erőt, egészséget, kitartást és további sikereket kívánok! Maradok továbbra is hűséges olvasójuk, tisztelettel:

Gönczy Júlia, Bacska

*

Május 14., kedd, 14 óra… kikézbesítették a Vasárnap 20. számát. Tüstént átlapoztam, és visszatért a pulzusom 72-re. Mivel a 19-es számból hiányzott a Koperta rovat, és rajtam kérték számon mint kopertáson a régióbeli olvasók, mert azt gondolták, hogy megszűnt. Én úgy próbáltam nyugtatni őket, hogy a főszerkesztő asszony biztosan szabadságol, de rajtakaptak a gurításomon, azt mondták: „hisz a vezércikket, Az úriember nem csibészt a főszerkesztő asszony írta”. Így izgultam egy hétig, de most visszatért a pulzusom 72-re.

Bokros Gyula, Vígtelke

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik a szegénységi küszöb

Elfogadta a parlament a Lex Harabint

Iskolaügyi témák terítéken Gútán

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást

Buffon visszatérhet a Juventusba

Miért viszket a fejbőr?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?