Olvasnivaló nyaraláshoz - Milyen könyvet válasszunk?

Utazásra, nyaralásra indulva nagy dilemma lehet, hogy milyen könyvet vigyünk magunkkal. Hiszen valljuk be, a vastag, nehéz regényeket nem a nyári szabadságra találták ki. Ahogy a tudományos könyveket sem, hiszen a szabadság célja az, hogy pihenjünk, hogy kikapcsolódjunk. De ezen kívül még van pár szempont, amelyet érdemes figyelembe venni a nyári olvasmány kiválasztásakor.
Mayer-Ázsoth Réka

2019. június 17. 09:00

A súly

Nem elhanyagolható szempont, hogy milyen nehéz a magunkkal vitt olvasmány. Lehet, hogy felszínesnek tűnik, hiszen a lényeg mégiscsak a belsejében, a tartalomban van, de a súlykérdés gyakorlatias szempont. Főleg akkor fontos, ha repülőgéppel utazunk, és a bőrönd mérete, súlya korlátozott. Vagy ha több helyen szállunk meg, és a csomagjainkat mindig visszük magunkkal. Ekkor sem a legjobb választás egy vastag olvasnivaló, vigyünk inkább vékonyabbat magunkkal.

A tartalom

Ám hiába vékony egy könyv, ha nem köt le, vagy egyenesen kiderül róla, hogy olvashatatlan. Akkor nem érte el a célját, hogy kikapcsoljon és feltöltsön. Feleslegesen visszük magunkkal, ha végig a bőrönd alján marad. Olvasmányt soha ne a borító alapján válasszunk, hanem ajánlások szerint. A barátoktól, családtagoktól kérjünk tanácsot, de ha a fülszöveget elolvassuk, az is hasznos lehet. Ám a legjobb a pihentető utazás alatt újraolvasni a nagy kedvenceket, hiszen azokban úgysem lehet csalódni. Ha pedig nem tudjuk, melyiket is vegyük a kezünkbe, a Vasárnap Újraolvasó rovata mindig jó ajánlásokkal szolgál. Érdemes figyelni, olvasni.

Cserebere

Ha társasággal megyünk utazni, könnyen megoldhatjuk az olvasmányok kérdését. Miután végeztünk a sajátunkkal, adjuk tovább, cseréljük ki a könyveket. Ez azért is jó, mert olyat is elolvashatunk, amelyet magunktól eszünkbe se jutott volna a kezünkbe venni. Új műfajokat, új gondolatokat ismerhetünk meg. Ezt akár idegenekkel is kipróbálhatjuk, ha nyitottak rá – így még akár barátságok is kialakulhatnak. Amikor valakinél érdekesnek ígérkező könyvet látunk, bátran szólítsuk meg, és ajánljuk fel érte cserébe a sajátunkat.

Vasárnap

Ha végképp tanácstalanok vagyunk, ha végképp nem tudjuk, milyen olvasmány lapozgassunk, akkor segítségünkre siet a Vasárnap – ahogy teszi ezt hétről hétre. Vigyünk magunkkal egy halom Vasárnapot – a régebbi számokból is –, hiszen könnyűek, nem foglalnak sok helyet, az olvasnivalók pedig garantáltan tartalmasak és szórakoztatóak, ráadásul időtállóak: mindig időszerűek. Ez ám az igazán szerencsés és sokoldalú választás! A Vasárnap egy főnyeremény.

A teljes írás a Vasárnap Nyári Kalauz mellékletében jelent meg

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rossi Gombaszögön: „Ha kijutunk az Eb-re, elkezdek magyarul tanulni!”

Meghalt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus

Keszegh: Régiónk sokadrangúként van kezelve

Több ezres leépítés a kassai U.S. Steelben

Műanyagot nyelt le a dán partoknál elpusztult viharmadarak 95 százaléka

A lakosság javaslatai alapján szervezik át a közlekedést Somorján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?