Nyomot hagyott bennem a Vasárnap

Lovász Attila 2003 és 2006 között három évig volt a Vasárnap főszerkesztője. Saját elmondása szerint liberális világnézetű újságíróként úgy szerkesztett egy konzervatív lapot, hogy mindig tiszteletben tartotta az olvasók ízlését, ezáltal pedig ő is gazdagodott.
Vrabec Mária

2018. október 12. 11:30

- Somogyi Tibor felvétele

Lovász Attila, a Vasárnap második főszerkesztője


 

Szakmailag, emberileg mit adott neked ez a három év?

Politikai újságíróként is kihívást láttam a felkérésben, mert akkor még úgy hittem, hogy a hetilappiacon lehet nagyot dobni. A meghatározás, hogy a Vasárnap legyen konzervatív, a vidéken élő olvasóknak szóló családi lap, sok tekintetben ellentmondott a személyes ízlésemnek, de próbáltam megismerni és szolgálni a célcsoportot. A lap előfizetőinek kilencven százaléka falun élt, ezért gondoltam úgy, hogy ne kínáljunk nekik urbánus női lapot, főleg ne úgy, hogy ezen a téren nem tudunk versenyezni a konkurenciával. Konzervatív, vidéki, családi lapot akartam készíteni, és ez azt gondolom, sikerült is, méghozzá úgy, hogy egy nem könnyű időszakban szinten tartottuk a példányszámot. 

 

A te nézőpontodon is változtatott ez a munka?

Nyomot hagyott bennem, sok mindent megértettem, és az, hogy megtanultam nem csupán a politikai újságíró szemével látni a történéseket, nagyban segíti a mostani rádiós munkámat is. 

 

Egykori politikai újságíróként a Vasárnapban is nagy hangsúlyt helyeztél a politikai témákra. Mi a véleményed most arról a szemléletről, hogy magyarként nem illik bírálni a saját közösségünket?   

A vád, hogy aki bírál, és rámutat a visszásságokra, az megoszt, és a saját fészkébe piszkít, nagyon régi, már a kilencvenes években találkoztam vele. De az újságírónak épp ez a dolga, inkább osszunk meg, mint hogy a bűzös akolmelegben bújjunk össze. Ezt különböző sajtótermékek különböző módon művelik, de a lényeg ugyanaz, aki hatalmon van és erkölcsi, közéleti példa akar lenni, az ne lopjon, ne hazudjon, ne tartson szeretőt. 

 

Vagyis végeredményben minden politika.

Igen, még egy családi lapban is lehet minden az, mert ha arról írunk, milyen színvonalúak az iskoláink, milyen problémákkal küzd egy beteg gyermeket nevelő család, találnak-e munkát a végzős fiatalok, vagy miből kénytelenek megélni a kisnyugdíjasok, az mind tömény politika.

 

Milyennek látod ebből a szempontból a mostani Vasárnapot?

Inkább látom női lapnak, mint az a lap volt, amelyet én vezettem, miközben a nagyon jó női lapokkal nehezen tudja felvenni a versenyt. De szerencsére nem ment el a bulvár irányába, a családi irányultságát, józan, higgadt, nem megosztó szemléletét megőrizte.

 

Miközben a szlovákiai magyar közbeszédben is egyre gyakrabban hallani arról, ki a rendes magyar ember, és mint ilyen, melyik pártot választja, melyik lapot olvassa, miről, mit gondol.

Nem gondolom, hogy bárki megmondhatja, ki a rendes magyar ember. Főleg nem mondhatják meg ezt a politikai törésvonalak mentén, mert a politika lényege a természetesen létező társadalmi feszültségekből új értéket teremteni, ehhez kell a választási siker, uram bocsá’, a hatalom, ezért folyik a hatalmi harc. Abba pedig nem fér bele valaki identitásának a megkérdőjelezése. Rendes magyar ember lehet az is, aki nem ért velem egyet, ez egy sajtóterméknél alaptétel kell, hogy legyen. A sajtónak nem az a dolga, hogy érdekeket, netán pártérdeket képviseljen, a sajtó az érdekmegjelenítés tere.

 

A Vasárnap tudatosan döntött úgy, hogy békülékeny hangnemet üt meg, nem vesz részt a napi politikai csatákban. Erről mi a véleményed?

Ezt nagyon jól tette. Harcos és karcos politikai véleménye legyen a napilapnak, egy családi magazin ne legyen megosztó. Van épp elég felület, amelyen politikai vitát folytathatnak az emberek, ne egy családi lap legyen az. Boldog születésnapot kívánok a Vasárnapnak, legyen továbbra is jó játékos a saját pályáján, és akkor mindig lesznek olvasói. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Botrány az Eurovízión

VIDEÓ: Keszthelyi Vivien autóversenyző elvitte egy körre Orbán Viktort

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?