Nyakig a báli idényben

Farsangban egymást érik a bálok mindenütt. Ha hivatalosak vagyunk egy jeles eseményre, akkor bizony itt az ideje kigondolni, mit vegyünk fel a nagy napon.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. február 2. 19:48

Számos kérdés merülhet fel ilyenkor. Vajon illik bálban rövid ruhát viselni? Mi a helyzet a fazonokkal, a kiegészítőkkel, és mi számít stílusbakinak? Ebben szeretnék pár jó tanáccsal segíteni a bálba készülő hölgyeknek és uraknak.

Az abszolút klasszikus megoldások mindig nyerők, ugyanakkor vannak olyan események, ahol igenis illik felrúgni a szabályokat. Ezért az első és legfontosabb szempont a báli ruhával kapcsolatban az, hogy milyen bálról van szó.

Ha nincs előírt dress code, akkor is adjuk meg a módját, és öltözzünk ki. Egy médiaeseményen a meghökkentés a cél, oda fel lehet venni akár szmokingot menő tornacipővel is. Ha azonban egy operabálhoz hasonló elegáns, előkelő rendezvényre készülünk, akkor már nem az extravagáns megjelenésre tenném a hangsúlyt. Ilyenkor a legelegánsabb viselet szabályait – white tie – kell követnünk: az uraknak elengedhetetlen a frakk, a hölgyeknek pedig a nagyestélyi. A helyszín, a társaság összetétele nagyon sokat számít a ruha kiválasztásakor.

 

Szmoking, báli ruha, nagyestélyi?

A férfiaknál a sötét öltöny az alap, utána jön a szmoking és a frakk. Nőknél, ha klasszikus bálról van szó, akkor nagyestélyi vagy báli ruha a kötelező viselet. A kettő között az a különbség, hogy a nagyestélyi egyszerűbb vonalvezetésű, a báli ruha pedig nagyobb volumenű, méretesebb, klasszikusabb. Ha azonban, mondjuk, médiabálba, iskolai bálba megyünk, oda nem kell feltétlenül földig érő ruhába öltöznünk. A klasszikus, időtálló, egyszínű darabokkal nem lehet mellélőni. 

 

Könnyű, finom esésű anyagok

A szakértők szerint nagyon lényeges, sőt talán a legfontosabb a ruha anyaga. A nagy poliészter csodák nem igazán stílusosak; persze meghökkentésre kiválóak, de itt véget is érnek a velük kapcsolatos pozitívumok. 

Válasszunk légiesen könnyű, letisztult, finom esésű anyagokból készült ruhát, de nem kell nagyon drámaira venni a figurát. Divatos a csipke, a flitter, a muszlin, és újra divatba jön a bársony. Fontos szem előtt tartani, hogy az ilyen a ruhát tudni kell viselni, így az is szempont, hogy hozzánk, a stílusunkhoz alkalmazkodjon. Lényeges a szép tartás és az, hogy ne nyomjon össze bennünket a választott kreáció, mert vonulni kell benne, prezentálni, és persze tudni kell felszabadultan mozogni, viselkedni! 

 

Milyen cipőt vegyünk a ruha alá? 

A hosszú ruhák alatt általában alig látszik a cipő, mégis érdemes rá odafigyelni, főleg, ha nagy eseményről van szó. Elvileg zárt orrú cipő illik az estélyihez, de ma már egyre többen választanak szandált. Ha valaki emellett döntene, ügyeljen rá, hogy ne kövesse el azt a hatalmas hibát, hogy harisnyát vesz hozzá. A szandált szépen pedikűrözött körmökkel, mezítláb illik viselni.

A másik nagy baki, amelyet szintén sokan elkövetnek, a kilógó melltartó- vagy szilikonpánt. Erre mindenképp ügyeljünk.

 

Kabát és táska

Bálba általában kocsival, jó esetben taxival megy az ember, és bár sokan nem foglalkoznak vele, a kabát kérdése igenis fontos szempont. Az estélyihez bunda vagy szaténkabát illik, de viselhetünk elegáns szövet-, esetleg gyapjúkabátot is. Ami viszont mindenképp megszívelendő: ha hosszú a ruha, a kabát szabásának érdemes követnie a fazonját. 

A táska mindenképp koktéltáska legyen, egy pici clutch, borítéktáska, lehetőleg pánt nélküli, esetleg egy vékony, láncszerű pánt még belefér, de véletlenül se válasszunk válltáskát!

 

Ékszer – legyen vagy ne legyen?

Az ékszerre is érdemes odafigyelni. Van egy íratlan szabály, mely szerint vagy legyen értékes és mutatós, vagy inkább ne legyen. Nem arról van szó, hogy drága gyémánt nyakék dukál a ruhához, de próbáljuk kerülni az olcsó, bóvlihatású holmit. Kerüljük az ékszerszetteket is: nem kell ugyanolyan nyaklánc, fülbevaló, karkötő. Bőven elég egy hangsúlyos darab, a nyakláncnak pedig mindenképp a ruha kivágásához kell illeszkednie.

 

 

 

Önnek ajánljuk

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

VIDEÓ: Beintett a rendőröknek, majd megpróbált meglépni előlük

Le kell bontani a szeredi hidat

Közbeszerzési törvényt sértettek Ógyallán

Bugár már unja, hogy neki kell kibékítenie a közjogi méltóságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?