Növényvédelem októberben

Októberben már a következő évre kell gondolni. A fák ágain sok gyümölcsmúmia maradt. A jövő évben belőlük indul az új fertőzés, ezért le kell szedni őket. A levelek lehullása után is maradnak sebek az ágakon, a baktériumos betegségek rajtuk keresztül is fertőznek.

2018. október 12. 09:30

- Képarchívum

A kajszi gutaütését okozó baktérium és gombák is ilyenkor fertőznek a legerősebben. Ezért nem ajánlott ősszel metszeni a fákat. Ott, ahol kénytelenek vagyunk levágni egy beteg, törött ágat, a sebet fabalzsammal kenjük be. Hasznos réztartalmú szerrel (Cuproxat SC, Champion 50 WG, Kuprikol 50) megpermetezni a fákat. Az őszibarackfákon a levélfodrosodást okozó kórokozó is az ágakon telel, a réz ezt is elpusztítja, de más gomba- és baktériumos betegségek ellen is hatásos.

Sok kórokozó a lehullott levelekben telel – az almafa-varasodásé, a szőlőperonoszpóráé, a dió gnomóniás betegségéé, a szilva levélfoltosságáé és a szilvarozsdáé –, ezért a leveleket vagy komposztálni kell, vagy mélyen a földbe ásni. A málna kártevői a vesszőkben telelnek, ezért a beteg és károsított ágakat tőből vágjuk ki, majd semmisítsük meg.

A levelek lehullása után láthatóvá válnak a farontó gombák. Az ilyen ágakat is érdemes levágni, ugyanúgy a tűzelhalásra gyanús, elszáradt ágakat, egy 10-20 cm-es egészséges résszel együtt. Utána a sebeket kenjük be fabalzsammal. A rezes permetezés ez ellen is hatásos.

Mivel a kerti hulladék tüzelését a törvény tiltja, sokat emlegetjük a komposztálást. A helyesen végzett komposztálás folyamán a hulladék felmelegszik 45-55 fokra is, és ezáltal elpusztulnak a kártevők, kórokozók, de még a gyommagvak is. Az összegyűjtött komposztálandó anyagot rétegezzük, a száraz levél, kukoricaszár közé tegyünk zöld növényeket, gyomokat, fűnyesedéket, ettől a komposzt felmelegszik a megfelelő hőmérsékletre. A szakszerűen készített komposzt biztonságosan felhasználható tavasszal trágyázásra. Ha nem tudunk ilyet készíteni, akkor a kerti hulladékot vigyük ki a falusi-városi komposztálóba, vagy ássuk el jó mélyre a talajba.

Az őszi fokhagyma nagyobb gerezdű, mint a tavaszi, ezért érdemes ültetni. Az ültetőanyagot éjszakára áztassuk be Sulka növényvédő szer 5%-os oldatába.

A krizantémon a levéltetvek még most is károsíthatnak; ellenük Karate Zeon 5 CS-szel védekezhetünk. Kiskereskedelmi csomagolásban, permetezőflakonban kapható kész permetszer a Decis AL és a Super Champion K, szintén a rovarkártevőkre regisztrált vegyszerek.

Az elraktározott gyümölcsöt, burgonyát érdemes átválogatni, mivel lehet közte rothadt, amelytől a körülötte lévő épek is romlani kezdenek.

Sedliak Ilona rovata

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ravasz Ábel szerint előnyös az iskola előtti kötelező óvodalátogatás

Három alkotmánybíró-jelöltet választott meg a parlament

Győztes búcsú a dánok ellen

Csődeljárás Bašternák magánvagyona ellen

Osztálytársai zaklatása miatt ugorhatott ki az ablakon egy 16 éves fiú

SHMÚ: Emelkedik a Duna felső és középső szakaszának vízszintje

Legfrissebb galériák
Olvasta már?