Növényvédelem májusban

Vasárnap

2019. május 13. 09:45

Levéltetvek: Ezek a veszélyes kártevők párás, meleg időben igen gyorsan, robbanásszerűen szaporodnak. Az utóbbi években sokan panaszkodtak, hogy a vegyszerek hatástalanok ellenük. A levéltetveknek sok generációjuk van egy évben, és ha egymás után többször ugyanazt a szert használjuk ellenük, ellenállóvá válnak vele szemben. Ezért fontos változtatni a permetszereket, még kétszer egymás után se használjuk ugyanazt. Kiskereskedelmi csomagolásban levéltetvek ellen kaphatók: Dursban 480 EC, Karate Zeon 5 CS, Mospilan 20 SP, Neemazal-T/S, Reldan 22.

Hangyák: A levéltetveket s az egyéb, mézharmatot termelő rovarokat (levélbolhák, pajzstetvek) a hangyák is terjesztik. Szinte tenyésztik őket, és ha permetezés után gyorsan megjelennek, ez azért van, mert a hangyák visszahordják őket. Könnyen meggyőződhetünk róla: ha közelebbről megfigyeljük a levéltetű-kolóniákat, ott fogjuk látni közöttük a hangyákat. Tehát a hangyák ellen is védekezni kell! Fiatal vagy sima törzsű fákon a törzset elég nem száradó ragasztóval körbekenni, ezen a hangyák nem tudnak átmászni. Lágyszárú növényeknél a hangyaboly közelében rakjunk le hangyairtó szereket.

Levélbolhák: E veszélyes kártevők ellen nehéz védekezni, és egyre többen panaszkodnak a terjedésükre. A körte legveszedelmesebb kártevője, de az almán is károsít. Jellemző rájuk az erős mézharmattermelés. A lepedéken aztán megtelepedik a korompenész, ettől lesznek feketék a levelek, ágak, gyümölcsök. A levelek, ágak, amelyeken a levélbolhák szívogatnak, torzulnak, csavarodnak. Ott, ahol elszaporodnak, nagy kárt okoznak. A védekezést a tojások kelésekor a leghatékonyabb elvégezni, Dimilin 48 SC vegyszerrel. Később a fiatal bolhák ellen használható a Mospilan 20 SP. Amikor a mézharmat már vastagon ellepte az ágakat, vegyszerezés előtt érdemes erős vízsugárral lemosni őket, hogy a szer a kártevőre kerüljön. A nagyon fertőzött ágakat jobb lemetszeni.

Almamoly: Az almafákat május közepén, a tojásrakás idején Dimilin 48 SC-vel vagy Integró-val ajánlott permetezni ellene. Varasodás és lisztharmat elleni szert is keverjünk hozzá.

A szőlőt szintén a molyok és a lisztharmat ellen kell májusban védeni, tojásrakás idején az Integro, később a kikelt kis hernyókra a Spintor és a Steward ajánlott.

Cseresznyelégy: A cseresznye kukacosságát okozó rovar ellen akkor kell permetezni, amikor a legyek röpülnek, mivel a tojásokat a kis gyümölcs héja alá rakják, ahol már nem érhetők el. Megfigyelések szerint ez az időszak a bodza virágzásával esik egybe. Regisztrált szerek a Decis Protech 28 napos és a Mospilan 20 SP 14 napos várakozási idővel. Az egészségügyi várakozási időre mindig nagyon figyeljünk, hogy biztosan elteljen a gyümölcs éréséig.

A vegyszerekhez ajánlatos tapadást elősegítő készítményt, Agrovitalt vagy Silwet Start keverni – eső esetén védik a szert a lemosódástól.

Sedliak Ilona

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Új frekvenciákat kapott a Pátria rádió

Miből tartsuk el a gyerekünket?

21 millió euró miatt kockáztat 895 milliót a magyar kormány

5 év Érsekújvár volt polgármesterének

Az oroszok az amerikaiakat is legyőzték

A dunaszerdahelyi önkormányzat pályázatot hirdet a szabadidőparkra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?