Novemberre hangolódva

A dísztökök ideje hamarosan lejár, de a karácsonyi időszak még messze van, így ilyenkor nem könnyű megtalálni a tökéletes díszt lakásunkba. Egyszerű és mutatós ötleteinkkel talán sikerül inspirálnunk olvasóinkat.
Vasárnap

2018. november 18. 09:00

A dísztökök ideje hamarosan lejár, de a karácsonyi időszak még messze van, így ilyenkor nem könnyű megtalálni a tökéletes díszt lakásunkba. Egyszerű és mutatós ötleteinkkel talán sikerül inspirálnunk olvasóinkat.

1 Amerikában a november a hálaadásra való készülődés jegyében telik; az ünnep a hónap negyedik csütörtökén van, és valójában az őszi betakarítási munkák végét jelöli. Ezért is népszerű dekoráció ilyenkor a tengerentúlon a kukorica. Az őszies hangulatot árasztó terméseket mi is felhasználhatjuk asztaldíszként.

2 Egyszerűbb őszi dekorációt nem is lehet elképzelni: csupán annyi a feladatunk, hogy beszerezzünk néhány különböző méretű, formájú és színű dísztököt a piacon. Gyümölcskosárra, tálra, tálcára helyezve őket káprázatosan szép őszi lakásdíszt kapunk.

3 Különleges asztaldísz készíthető kivájt sütőtökből és őszi virágokból. Ha nincs élő virágunk, tökvázánkat pénz- vagy sóvirággal, szárított szamártövissel, lampionvirággal, gallyakkal, színes levelekkel is megrakhatjuk.

4 Egy kirándulás alkalmával rengeteg makkot találhatunk a tölgyesben lepotyogva. Gyűjtsünk össze egy üvegtálra való mennyiséget, alaposan mossuk meg, majd papírtörlővel törölgessük át, és hagyjuk teljesen megszáradni. Mártsuk a makkokat hobbiboltokban kapható fényes, vizes alapú decoupage-ragasztóba, és száradás után helyezzük üvegtálba – gyönyörűen fognak mutatni a nappali asztalán, a komódon vagy a konyhapolcon.

5 A csonthéjasok igen hálás őszi díszek. Legyen szó makkról, mogyoróról, dióról vagy manduláról, mindegyik remekül mutat. Tehetjük tálba, befőttesüvegbe, rakhatjuk gyertya vagy mécses köré őket, és máris kész a hangulatos dekoráció, melyet pár levéllel még izgalmasabbá tehetünk. Fahéjrudakkal, csillagánizzsal ráadásul a téli ünnepek illatát is lakásunkba varázsolhatjuk.

6 Helyezzünk befőttesüvegbe egy teamécsest, az üveg falát pedig díszítsük ráragasztott levelekkel, szalvétával, rátekert zsinórral. A mécses alá magvakat is (kukorica, makk, napraforgó, búza stb.) tehetünk.

7 Káprázatosan szép őszi ajtódísz készíthető virágboltokban beszerezhető koszorúból, melyet színes levekkel varázsolhatunk egyedivé. Tűzzük vagy ragasszuk a leveleket a koszorúalapra, tegyünk hozzájuk néhány tobozt, melyeket be is festhetünk, és rakjunk közéjük fagyöngyöt vagy lampionvirágot. Ha fényes lakkal átkenjük, a koszorú tartósabb marad. Díszítheti a bejárati ajtót, de akár a beltéri falak valamelyikét is.

8 A színes falevelek egy csapásra őszi hangulatot teremtenek a lakásban: ha elég hosszú a száruk, virág helyett kapcsos befőttesüvegbe tehetjük őket.

9 Az ízlésesen elrendezett falevelek akár egy bekeretezett fénykép helyét is elfoglalhatják átmenetileg.

10 A lampionvirág vagy zsidócseresznye nemcsak vázában mutat jól – a levagdosott kis lampionok tálcán is gyönyörűen virítanak.

11 A lila virágú törpe szépségek, az erika vagy a csarab ilyenkor a szobát is díszíthetik. Persze a színes, meleg díszpárnák ugyancsak az őszi lakás nélkülözhetetlen kellékei.

12 Farönkök, mécsesesek, őszi virágdísz – egyszerű, mégis mutatós asztali dísz készíthető belőlük.

-fé-

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Letartóztatták Ábrahám alpolgármesterét

Megszűnik a komáromi kórház mikrobiológiai osztálya

A szlovák-magyar határon folytatódik a tüntetés

Gyorsvonat elé hajtott egy autó Nagysurányban, egy anya és 11 éves kislánya szörnyethaltak

Ellenőrzött ünnepi menü

Blokád alatt van a köztévé, egyre több ellenzéki politikus jut be az épületbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?