Nekivágnak az Ír-csatornának!

Átúszták a Gibraltári-szorost, a Loch Nesst, majd a La Manche-ot, közben rekordokat, világcsúcsot döntöttek. A dunaszerdahelyi Sportfanatic távúszói, Nyáry Richárd, valamint a Pék ikrek, Dezső és Endre a Guinness-könyvbe is beírták nevüket. Mi jöhet még?
Urbán Klára

2019. május 21. 09:00

A La Manche a távúszók Mount Everestje: hideg a víz, kemények a szabályok, mostohák a körülmények, le kell győzni az erős hullámzást, a viharos szelet, az áramlatokat. De annál nagyobb a kihívás. Ez csak egyik állomása az ún. Ocean’s Sevennek – ez a kihívás a nyíltvízi távúszóknak olyan, mint a hegymászóknak a hét kontinens legmagasabb hegyének meghódítása, csak a legrátermettebbek képesek teljesíteni. Állítólag egyéniben eddig csupán tucatnyi embernek sikerült, csapatnak még nem. A féli Nyáry Richárd, a felbári Pék ikrek – akiket Csallóközi Pingvinekként emlegettek – és a pozsonyi Makai Zoltán, a La Manche első szlovákiai legyőzője jövőre a megmérettetés következő állomására, az Északi-, avagy régebbi nevén Ír-csatorna átúszására készül váltóban.

Csípősebbek a medúzák

Az Írország és Skócia közötti 33,7 kilométeres Northern Channel hidegebb a La Manche-nál, nagyjából 11 fokos a víz; és csípősebbek, mérgesebbek arrafelé a medúzák. Nyáryéknak megvolt az átúszására vonatkozó tervük már mielőtt Makai csatlakozott hozzájuk, be is fizették az előleget, s megbeszélték a kísérőhajó kapitányával, hogy melyik időpont lenne a legmegfelelőbb. „Szerintem a hétből ez a legveszélyesebb” – szólal meg Nyáry. Pék Endre még hozzáteszi: „Ez a legkeményebb. Tavaly a világ egyik legjobb nyíltvízi úszójának számító zalaegerszegi Mányoki Attila, akinek ez volt az Ocean’s Seven utolsó állomása, a céltól másfél mérföldre volt kénytelen feladni, mivel oroszlánmedúzák támadták meg, és életveszélyes állapotba került. A cseh Jaroslav Chytilnek viszont sikerült. Több mint 16 órát bírt ki a 12 fokos vízben.” „Az ő szervezete föl tudta használni a testében lévő tartalékot, tudott alkalmazkodni a hideghez” – veszi át a szót ismét Nyáry.

A jegesúszás extrém sport, egyénenként eltér, hogy mennyit bír ki az emberi szervezet ilyen hideg vízben – alkattól és a felkészüléstől is függ. „Ha valaki cingár, az nagyon rossz: csontjáig hatol a hideg. Az ilyen nagydarabok, mint mi vagyunk, akiknek ebből a szempontból jók a genetikai adottságaik, izom és még egy jó kis védőréteg zsír is van rajtuk, azok bírják a legtovább.” Ezt ismét Endre mondja, aki vaskosabbnak tűnik ikertestvérénél, de Dezső tisztázza, hogy ő ennek ellenére öt-hat kilóval nehezebb, mert nagyobb a csontsűrűsége. Nyáry alacsonyabb az ikreknél, vékonyabbnak is tűnik náluk. „Megfigyeltem, hogy télen nem fogytam, a hideg vízben a test tartotta a súlyt, védekezett, s ahogy jött a jó idő, és a víz is felmelegedett, mindjárt leadtam öt kilót.”

„Ha kijön az ember a jeges vízből, éhes, mint a farkas, mert a 4 foknál hűvösebb vízben húsz perc alatt 4-5 ezer kalóriát veszít, s az a baj, hogy amit megeszünk, mindjárt felviszi a vércukorszintet. Nem lenne szabad enni, előbb regenerálódnia kellene a szervezetnek, s csak a meleg vizes fürdő után vacsorázni. Csakhogy az ember akkor még a szöget is megenné. És ha verseny után beviszi a sok energiát, azt mind zsírként rakja el a szervezet” – ecseteli Endre.

Hogyan lettek jegesek?

Mindannyian kiskoruk óta tudnak úszni, de csak Nyáry volt medenceúszó, sportiskolába járt, Pékék 8-9 évesen tanultak meg Felbáron a Dunában meg a környékbeli tavakban, mint általában a falusi gyerekek. Akkoriban Dezső többet biciklizett, és az öt perccel idősebb Bandi úszott inkább (később főként a nehéz munka következtében fájó gerince miatt). Az ikrek komolyabban öt-hat éve foglalkoznak nyíltvízi úszással. Makai 2002-ben nekivágott a La Manche-nak, Bandi akkor úszta át először a Balatont amatőrként. Bár nem volt kellemes az első élmény, Dezsővel együtt egyre többet próbálkoztak a távúszással, akkor még nyáron. Elmentek a Velencei- meg a Fertő-tóra is. A jegesúszással 2012-ben kerültek kapcsolatba a szerdahelyi Pingvinek révén. Pékék 2013 októberében beneveztek a cseh liga versenyébe (nálunk nincs jegesúszóliga, a távúszó- is gyerekcipőben jár): ez magas szintű, s a 60 induló közül Dezső a 14. lett, egy év múlva a 7. helyen végzett, a rákövetkezőben pedig már ő állt a dobogó tetején. Bandi a 14. volt.

Ahogy teltek az évek, Nyáry Ricsire alaposan felszaladtak a kilók. Egy télen elment sízni, de akkora volt a pocakja, hogy nem tudta elérni a cipőjét. „Visszatértem az úszáshoz. Azt nem gondoltam, hogy belemegyek a hideg vízbe. Misérdre jártam, aztán beneveztem az egyórás versenybe; ott szólt az egyik úszó, hogy próbáljam ki a csehországit. Csakhogy ott 8 fokos volt a víz, Misérden 15. Majd meghaltam: száz méter után nem volt levegőm; előtte nem tudtam, hogy ez ilyen. Valahogy bevergődtem a célba, az volt az első lecke. Fokozatosan tanultam, hogyan kell a jeges vízben úszni, no meg versenyen. Mert ez sem ugyanaz. A rajtnál mindenkiben dolgozik az adrenalin, az első bójánál nagy a verekedés: megrúgtak, Bandinak meg majdnem kiverték a fogát.”

A Gibraltári-szoros volt az első

2016 áprilisában vágtak neki, akkor még a Pingvin-klub tagjaiként (a Sportfanatic polgári társulást később hozták létre). Előtte a jegesekkel lehúztak hat órát, gondolták, hogy vígan át tudják úszni azt is. „Nehézkesen ment, egyrészt az angol nyelv, másrészt rengeteg a jelentkező, no meg sok pénzbe kerül.” Bandi szavait Ricsi is megerősíti. „Tudjuk, hogy mennyi minden van mögötte, egyik is eljár munkába, másik is (Dezső autószerelő, Bandi vállalkozó, de kétkezi munkát végez; Ricsi is, ő füvesítéssel, gyepszőnyegezéssel foglalkozik – a szerző megj.), közben edzünk is. Amatőrként sokkal jobban megküzdünk az eredményért, mint a profik.”

Tapasztalatból tudom, hogy az erős akarat a sportban is több a tehetségnél. A jegesúszásban, az amatőr távúszásban nem a teljesítmény a legfontosabb, hanem az egészség. Ezt a kihívások közepette sem szabad szem elől téveszteni. Ahhoz, hogy nekibátorodjanak egy csatorna átúszásának, alaposan fel kell készülni. „Hetente ötször legalább egy órácskát le kell úszni, mindegy, hogy télen vagy nyáron. Ahogy a körülmények adják” – így Ricsi, és Bandi is megerősíti. „Hetente 15-20 kilométert húzunk le, októbertől a csölösztői akvapark kinti, 50 méteres medencéjében, nyáron meg ott vannak a tavak.” „Ez olyan sport, hogy konditeremben nem lehet rá edzeni – jegyzi meg Ricsi. – A csehországi versenyeken eleinte harmadik, negyedik voltam, amíg hetente háromszor edzettem; mióta ötször, első, legfeljebb második.” Manapság sokkal magasabb színvonalú a nyíltvízi úszás, mint azelőtt, nagyon sok volt profi versenyzővel találkozhat ott az ember – teszi hozzá Bandi. „Egy amatőrnek nem könnyű, csak rendszeres edzéssel tudja velük felvenni a versenyt. Ráadásul a technikájuk is jobb.”

Szponzorok, figyelem!

Ha sikerül jövőre az Ír-csatorna, jöhet a többi, a Cook- és a Malakai-szoros, a Catalina- és a Tsugaru-csatorna. Hawaii-ban az Oahu és Molokai szigetek közötti 42 kilométeres távot oda-vissza még nem tette meg senki. A kihívás óriási. Hogy teljesítik-e, nemcsak a pingvineken múlik, hanem nagyban függ attól is, találnak-e támogatókat, szponzorokat. Mert rengeteg pénzbe kerül. S ha az nem lesz, csak álmodozhatnak. Az itteni magyarok között is akad néhány jól menő vállalkozó, sőt milliomos is, nekik nem okozna gondot, hogy segítse a bátor férfiakat, akikre a külföldi sajtó is odafigyel. Ez pedig az országnak is jó reklám.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kassai rendőrök: ne hagyják a gyereket az autóban

Indul a Tablók Viadala 2019! Szavazz!

Frissítve

Kiska hivatalosan is bemutatta a pártját

Keresik a Duna-alagút átépítőjét

Az új BMW X7-tel a rengetegben

Ezért nem szabad a tévé előtt aludni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?