Naplóféle

Kettő is előkerült a napokban, az egyik még 1978-as, valahol a régi füzetek, a gyerekeimtől kapott nőnapi szívecskék meg egyéb emlékek közül, nem vagyok egy kidobós fajta, a másikban az épp olvasott könyvből való idézetek dátum és oldalszám szerint. Mai ítéletemmel sem tagadnám meg a sok-sok évvel ezelőtti olvasónaplóimat, azóta ugyan kitágult a látóköröm, még kényesebb lett az ízlésem, száz meg száz csodát fedeztem fel, de nem tudok már éjszakákat, nappalokat egyvégtében átolvasni, el-elbóbiskolok hamar. Olvasónaplók, könyvek telis-tele cetlikkel, megjelölésekkel.
Hegyi Zsuzsanna

2019. március 11. 09:45

Milyen furcsa a sors, épp akkor bújnak elő, amikor Tandori meg elmegy, amikor épp meghal. Sokáig nem olvastam őt, nincs is kötetem tőle, míg egyszer egy irodalmi lapban elém jött pár verse, megszorongatott, s többé nem volt szabadulás. Gyötörtem a netet, hogy még, még, még, s adott még, rengeteget adott. Hát az meg igazán maga volt a káprázat, amikor megtudtam egy könyvéből, mennyire szereti Szép Ernőt, az én imádott Szép Ernőmet, akihez is későn értem fel, ha egyáltalán.

Kedvenc könyvem, kedvenc íróm nincs, hogy is tudnék választani! Melyiket nevezzem ki a sok közül? Mindig az a kedvenc tán, ami még nincs meg, amire vágyakozom, ahogy idén karácsonykor Zoltán Gábor (tőle se nagyon olvastam eddig) két könyvére (Orgia, Szomszéd) a nyilas korszakról. Sokszor le kell tennem olvasás közben, annyira felkavar, megráz, megdolgoz.

S mennyi még! Írók, könyvek. Simogatom az emlékeket, törölgetem a port, s ha épp nem dúdolgatok, hát verseket mormolok magamban, mert annyit, de annyit tudok ám én fejből. Hogy szálltak oly hamar a fejembe rég, ki érti ezt? A nagy kupac az asztalon meg úgy szokott kialakulni, hogy valahol olvasok valakiről, nosza, meg is találom egy polcomon, majd ajánlást egy másik könyvről, beszerzem hamar, eddig nem ismert írót fontosnak tart egy általam fontosnak tartott, akkor őt is majd olvasni fogom, igen, mindet, mindet, csak ne szaladna úgy az idő.

Nem fontos hát nekem, hogy a könyvnek is szenteltek egy hónapot, csak az a fajta kegyelmi állapot a fontos a rövid élet sok-sok gubanca között, amikor sokat, sokat tudok olvasni, mert a legkáprázatosabb időtöltés a könyvvel való hosszú ölelkezés.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?