Napjaink iskolai hidrája

A felmérések szerint napjainkban minden négy diák közül egy már vált iskolai zaklatás áldozatává. Pedagógusok, szülők, speciális szakemberek kétségbeesetten igyekeznek elejét venni az egyre durvább atrocitásoknak. Nem túl sok sikerrel.
Vasárnap

2019. március 11. 09:15

Vajon mennyire újkori jelenségről van szó? Mennyire harapózott el az utóbbi időben? Ha növekvő tendenciáról van szó, vajon mi lehet az oka? Kiből válik zaklató, és kiből zaklatott?

Rengeteg kérdés fogalmazódik meg, és nem egyszerű mindegyikre válaszolni. Bár megfigyelhetőek bizonyos tendenciák, nem lehet minden esetre egyfajta sablont alkalmazni. Félrevezető lehet az „iskolai zaklatás” megjelölés, kicsit azt (is) sugallva, hogy ez kizárólag iskolai probléma. A gyerekek, fiatalok az iskolában töltik idejük java részét, ott vannak közösségben, így ezek a konfliktusok is jellemzően ott pattannak ki. Mielőtt elkezdenénk „megoldani” a helyzetet, érdemes megvizsgálni az otthoni, a szülői hátteret.

Nem azt szeretném jelezni, hogy mindenről a szülő tehet. Tény, hogy kezdetben ő az, akitől a legtöbb mintát kapja mindenki. Nyilvánvalóan a születéstől, fogantatástól kezdve rengeteg hatás, befolyásoló tényező közrejátszik mindannyiunk fejlődésében. Mindenre kitérni, rávilágítani, de akár csak megemlíteni is felettébb hosszadalmas volna. Próbáljuk megvizsgálni egyetlen aspektusát a mai életünknek. Egyre gyorsuló és egyre nagyobb kihívásoknak próbálunk eleget tenni. Kicsit sem kirívó példa, hogy zsenge csecsemőket hasonlítunk össze. Már ül, áll, mászik, feláll, megy, gügyög, szavakat formál stb. Óvodáskorban rajzolással, mondókákkal, önfeledt játékkal nem lehet kitűnni, számolással, írással, olvasással, valamelyik idegen nyelv szavainak kiejtésével már labdába rúghatunk. Talán. Az iskolában a sokszor indokolatlan elvárások pedig eszeveszett száguldásba kezdenek. Csak kapkodjuk a fejünket, a gyerek meg csak néz. A GYEREK. Bizony még gyerekekről beszélünk, akiknek a játék, az önfeledt játék volna a legfontosabb dolguk.

Miért írom le mindezt, amikor mindenki nagyon is jól tudja? Tudjuk, de a legtöbben nem gondolják tovább, hogy azok a gyermekek, aki nem teljesen tudnak azonosulni ezzel a helyzettel, megkapják a társadalmilag kialakult kategóriák szerinti besorolásukat. Van, aki ügyes, van, aki ügyetlen. Van, aki okos, van, aki kevésbé. Általánosságban aki a versengésben az élen van, az a jó.

Senki sem szeret rossz lenni. Megpróbálunk kompenzálni. Levezetni a régóta gyülemlő feszültséget. Kicsit kiereszteni a gőzt. Valakin levezetni az indulatainkat. Lehetőleg olyanon, aki hagyja. Aki gyengébb. Aki eleve sérült. A felnőttek világában hasonló dinamika szerint működnek a dolgok, tehát nem nehéz mintát találni a megbélyegzéshez.

Ez nem minden okot felsorakoztató magyarázat. De talán az olvasók között is van, aki hallott családokról, ahol itt-ott elcsattan egy-egy pofon, felhangzik egy-egy üvöltés. Ezek is minták. Ahol mindig a gyengébb a bűnös, a rossz.

A közelmúlt társadalmi eseményei sem sok jóval kecsegtetnek. Ahol a mindenkori vezetők tűrik, esetleg támogatják, még rosszabb esetben sugallják, hogy a problémák megoldása egy általánosan utálható csoport vagy réteg megbélyegzése lehet, ott saját maguk alatt vágják a fát. Keresünk valakit, aki kellőképpen szerencsétlen, aki nem olyan, mint mi. Legyen ő a rossz, mi pedig legalább addig nem félünk, amíg a szerencsétlent bánthatjuk. Vállveregetve, mély egyetértésben.

Sajnos az ilyen minták (is) ragadósak. Az iskolai zaklatás egyfajta társadalmi tükör, mely mindannyiunkat érint. A kevesebb elvárás, a kevesebb versengés, a sokkal több mosoly, a gyengék felvállalása, felsegítése, az adakozás talán tudna változtatni a dolgon.

Kovács Zoltán buddhista tanító, a VándorLáss alapítója

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?