Nádszeg készül a Szent István-napokra

Dinamikusan változik a csaknem négyezer lelket számláló, a Mátyusföld és a Csallóköz határán, a Kis-Duna és a Fekete-víz ölelésében fekvő Nádszeg arculata.
Urbán Klára

2019. augusztus 14. 09:00

f
- Somogyi Tibor felvétele

Hajdanán nem volt egyszerű kijutni a faluból. Ahhoz, hogy valaki átkerüljön a Csallóközbe, két vízen, két hídon kell átkelnie. Talán ezért van az, hogy a nádszegiek különleges kis szigetvilágot alakítottak ki, amelyben talán minden megvan, csak a vasútállomás hiányzik. Kacz Éva polgármesterrel beszélgetve rádöbbenek, hogy nemcsak az.

Elsőként arra kértem, foglalja össze a lassan lezáródó évtized legfontosabb történéseit. „Új köntöst kapott a katolikus templom. Kívülről-belülről megújult, másik tetőt, homlokzatot kapott, új a fűtés, csempét raktak le; a padok a régiek, de megszépültek. Ez volt a legnagyobb vállalkozásunk. A felújítást egy polgári társulás kezdeményezte, támogatta az önkormányzat is, de elsősorban magánvállalkozók és a hívek adományaiból s kétkezi munkájával sikerült megvalósítani; sem uniós, sem állami támogatást nem kaptunk rá. Nem volt olcsó, és hosszú évekig tartott.” De fontos, mert a Szent István királynak szentelt templom tölti be a központi helyet a község életében.

Szorgalmasak, dolgosak

Összefogott a falu – summázom. „A politika itt is befurakodik a mindennapokba, de ha van egy cél, eszme, amelyért össze tudnak fogni, akkor megteszik. Ha komoly, az egész közösséget érintő dologról van szó, a gyerekekről, a templomról, az árvízveszélyről, egy emberként megmozdul a falu.”

Nádszegen nagyon erős a vallási közösség, a lakosság mintegy 95 százaléka római katolikus. És többségében magyar. Bár az arány itt is változik, az 1991-es népszámláláskor a csaknem 4000 lakos 94 százaléka volt magyar ajkú, 2011-ben 86–87 százalék. „Erős a magyarságtudat, a földműveléshez és a munkához való ragaszkodás, meg a szorgalom. Ha egy kicsit is megismeri a nádszegieket, akkor ez egyértelművé válik. És látszik is, ha végigmegy a falun: a házak eleje rendezett, mögöttük az udvar is, és a kertben megtermelik a konyháravalót. Ha reggel ötkor kiállna a falu szélére, látná, hogy mennyi autó tart a városok irányába. Az emberek nem restek eljárni Pozsonyba, aztán visszatérnek a családhoz. A legnagyobb hagyománya itt a Nádszeghez és a munkához való hűségnek van. S ezért is tudtunk megmaradni ekkora falunak.”

Királyrév irányából érkezve magunk is láttuk, hogy szorgosan dolgoznak az emberek, a mezőgazdasági gépek. Vállalkozók összefogtak – tudjuk meg később a polgármestertől –, építik az utakat, ipari zónát hoznak létre, hogy a raktárak ne a falu közepén legyenek. Az építkezés befejeztével a falu egy euróért visszakapja az utat, s a körülötte lévő termőterületeket a vállalkozók hasonló értékűre cserélhetik, amelyen tevékenykedhetnek. A község nem veszít mezőgazdasági területet, viszont nyer egy utat.

Milyen a nádszegi ember?

Úgy mondják, hogy mentalitásban más, mint a vízen túliak. És még mindig erős itt a nyelvjárás: állítólag Mátyusföldön belül is hallatszik, hogy valaki nádszegi. „Nagyon kemény, íző a nádszegi beszíd – ad ízelítőt Kacz Éva. – Ide sokáig még út sem vezetett, körbe voltak határolva. Lápos, mocsaras terület volt, az árvíz vagy a tűzvész többször tönkretette a házakat, a két folyó, a Fekete-víz és a Kis-Duna folyamatosan veszélyeztette a falut, ezért az itteni őslakosok kénytelenek voltak megtanulni a túlélés művészetét.”

A fiatalok maradnak

Talán mindennek és az átörökítésnek köszönhető, hogy Nádszeg nem néptelenedik el, nem menekülnek innen a fiatalok. Pedig nem volt és ma sincs errefelé vasút, csak busz jár. Földrajzilag és közigazgatásilag is a régió utolsó települése, így ha aszfaltoznak, vagy optikai kábelt fektetnek le, utoljára érnek el ide, mert mindkét járási székhelytől, Dunaszerdahelytől is, Galántától is messze esik a falu.

Demográfiai szempontból kifejezetten fontos, hogy a fiatalok maradnak Nádszegen. Szünidő lévén nem lehet benézni az óvodába, iskolába, de a polgármester asszonytól megtudtuk, hogy az alapiskolában magyar és szlovák nyelvű oktatás egyaránt folyik. A magyar tagozatra évente 20-25 elsőst íratnak be, s az itt tanulók szeptembertől összesen 216-an lesznek. A szlovák nyelven tanulók pedig 115-en, az elsősök száma 10-15. Az óvodában 150 körül mozog a létszám.

Galéria
dd-1
dsd-2
dds-3
ssd-4
+8

A megvalósítás küszöbén

Kacz Éva mindössze fél éve polgármester, előtte ő is Pozsonyba ingázott, az oktatási minisztériumban a honosítási osztályt vezette. Tehát nem volt még sok ideje megvalósítani az elképzeléseit a község első embereként, az idő dönti el, azok mennyire reálisak. „A kampány során meghatároztuk a kollégákkal, mik a legfontosabb teendők: a középületek felújítása és hatékonyabb fenntartása. Ehhez ki kell cserélni az ajtókat-ablakokat, szigetelni a falakat, felújítani a tetőt, mert a mai árak mellett nem pazarolhatunk az energiával. Prioritás még az útjavítás, ezt sokáig elhanyagolták; minden év költségvetésében komoly összeget szánunk rá. Személyes ügyem, hogy a falut turistaúttal összekössük a Kis-Dunával, még keresem a lehetőségeket. Szeretjük a Kis-Dunát, örülnék, ha közelebb kerülnénk hozzá, és újra szervesen hozzátartozna Nádszeghez.”

Fontosnak látja továbbá, hogy a gyerekek minden korcsoportját megszólító játszóteret hozzanak létre, s legyen kültéri edzőterem, valamint egy nyilvános tér, amely tartalmas időtöltést biztosít a fiataloknak. „Szeretnénk kihasználni az EU-s forrásokat, de ha nem sikerülne a pályázat, akkor kis lépésekben saját erőből vágunk neki. Idén kicseréltük a rendelőn az ajtókat-ablakokat, s kialakítottunk mellette egy parkolót. Gyermek- és fogorvos is rendel a faluban, van gyorsmentő, működik gyógyszertár is. Az egészségügyi központ községi épület, ezért karbantartása a mi feladatunk. Felújításra vár a művelődési ház és a községháza is.”

Mindenkit várnak!

A község kulturális életét a művelődési ház és a polgári társulások szervezik, a falu támogatja is az összes civil kezdeményezést, amelynek értelmét látja. Hosszú évek óta tevékeny a Zsálya énekkar, százesztendős a fúvószenekaruk, tíz éve működik egy tánccsoport, és szerep jut a Magyar Megmaradásért Társulás mátyusföldi szervezetének, a Csemadoknak s a Vöröskereszt helyi szervezetének; de szerveződnek a cserkészek, a nyugdíjasok, van sport- és galambászklub is.

Augusztus 23–25-én tartják Nádszegen a Szent István-napokat. „Idén búcsúkor rendezzük, amely fontos a helyiek életében. Az utóbbi időben azonban sokan inkább elmentek kirándulni, kiürült a falu, nem volt meg az a jellege, hogy rokonokat hívtunk, ünnepi ebédet főztünk, sétáltunk a faluban. A Szent István-napokkal próbáljuk itthon tartani az embereket.” Mindhárom napon lesz szentmise, pénteken fényképkiállítás megnyitásával kezdődik az ünnepségsorozat, este az Ifjú Szivek lép fel a művelődési házban. Szombaton délután a magyar történelmi kötődésű harcművészet, a baranta művelői tartanak bemutatót, megnyílik a történelmi tanösvény, este néptáncbemutató és táncház, majd koncert lesz. Vasárnap este az LGT-emlékzenekar és Sipos Dávidék zárják a programot.

A teljes cikk a Vasárnap 33. számában jelent meg!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

koronavírus vásárlás

Mélyrepülésben a gazdaság

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

boris kollár

Ideiglenesen befagyasztják a kölcsönöket

Ravasz Ábel

Ravasz: Az új romaügyi kormánybiztos legsürgetőbb feladata a válságkezelés lesz

A Híd elutasítja a kormány javaslatát a bírók felülvizsgálatára

További 19 bíró mondott le tisztségéről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.