Mozi vagy nem mozi?

Itt a tél, kint cudar hideg, bizony jólesik a meleg szobában, forralt bor mellett mozifilmet nézni. De meglehet, hogy amit kedvtelve nézegetünk, valójában nem is mozifilm(?).
Horváth Bianka

2020. január 24. 09:00

a

Az elmúlt hónapokban egyre több és egyre nagyobb vita alakul ki a streamingszolgáltatók (a streaming olyan folyamat, ahol a videót zenét letöltés nélkül tudjuk lejátszani az internet segítségével) kvázi helyezkedéséről és az általuk sugárzott sorozatok és filmek minőségéről. A vita legutóbb a filmvilág koronázatlan királya, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező, Steven Spielberg és mindenki más között keletkezett. A szópárbaj szinte minden egyes alkalommal ugyanazokra az elemekre egyszerűsödik le: a gonosz és igazságtalan streamingszolgáltatók hatalmára, akik lelkiismeret-furdalás nélkül csorbítják, mintegy kivégzik a mozizás élményét. Mindeközben a másik fél a folyamatos fejlődés létjogosultsága mellett kampányol.

Viszlát, régi, poros vacak, helló, újdonság!

Kétségtelen, hogy a hagyományos értelemben vett tévésorozatok és filmek kora századunk második évtizedében elmúlni látszik. Ennek okát és miértjét nem kívánom ugyan megválaszolni, de érdemes megfigyelni, hogy az IMDB adatai szerint a valaha volt legjobb húsz sorozat közül nem egy még bőven a 2010-es évek előtt készült, került a televíziók képernyőjére. Öröm az ürömben, hogy a szórakoztatóipar még idejében kapcsolt, és ma már havidíj fejében streamingfelületekre gyártják a sokszor mozifilmes büdzséjű sorozatokat vagy éppen egész estés filmeket. Ma már világszerte több a streaming-előfizetés, mint a kábeles, és bár senki sem szereti nevén nevezni a dolgot, azzal többé-kevésbé mindenki tisztában lehet, hogy a streamingszolgáltatók közül a legnagyobb vetélytárs a Netflix lehetne. Az 1997 óta fennálló cégnek némi időbe telt, amíg a videókölcsönzés világa után az online tér felé fordult, de 2013 óta – mióta saját tartalmakat is gyárt – már az élvonalban van. Az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb streamingszolgáltatóként több mint 148 millió előfizetője van világszerte. Bevett módszerét sok más gyártó szeretné magáénak tudni. A cég sikerét látva a Disney mellett az Apple, az Amazon, de az HBO is új szolgáltatást indított, persze több-kevesebb sikerrel. De hogy mitől volnának mások és mitől többek ezek a szolgáltatók, és miért pusztítják a mozizás élményét?

Streaming kontra mozi

Meglehet, hogy ha a streamingszolgáltatók a sorozatok gyártásánál, közvetítésénél maradtak volna, senki nem kiáltana rájuk kígyót-békát Álomgyárban, de hát mind szeretünk nagyot álmodni, és így volt ezzel a Netflix is. Az már csak apró részletkérdés, hogy ezzel mintegy a streamingszolgáltatók és a hagyományos mozifilm forgalmazásában hívők vérre menő háborúját indította el.

Persze itt jön a kérdés, hogy akkor mi is számít ma tévéfilmnek. Kétségtelen, hogy x évvel ezelőtt a tévéfilm mint jelző fontos szerepet játszott az olyan produktumoknál, ahol a stílusbeli különbségek mellett minőségbeli, avagy költségvetési eltérések is voltak. Meglehet, ezt gondolta maga Spielberg is, aki korábban úgy fogalmazott, hogy a Netflix által készített produkciók valójában csak tévéfilmek, és nem az Oscar-díj-átadókon, sokkal inkább az Emmyn kellene szerepelniük, függetlenül attól, hogy moziba kerülnek-e. Mára azonban nem egy tévéfilm, sorozat a mozifilmeket megszégyenítő élménnyel képes rajongásra bírni a nézőt. Gondoljunk csak a Trónok harca első öt évadára (az utolsó párat pedig nyugodt lelkiismerettel felejtsük is el).

De akkor mitől mozi a mozi? És mitől tv-film a tv-film? Vajon attól mozifilm, hogy a moziban nézzük? Vagy a közösségi élménytől válik azzá? Mi az a többlet, és hol húzhatjuk meg azt a bizonyos határvonalat?

Nem titok, hogy elkötelezett Marvel-rajongó vagyok, így a Marvel-filmek valamennyi darabja Blu-ray formátumban megtalálható a polcomon. Teszem azt, ha én a téli hidegben nem akarva kimozdulni nagyvászon helyett otthon, egyedül nézem meg valamelyik alkotást, az már nem is minősül mozifilmnek? Vagy ez puszta szőrszálhasogatás volna részemről?

Popcorn ide vagy oda, valahol mégis van igazság abban, amit Spielberg próbál meg elénk tárni. Bár a Netflix hírhedt arról, hogy hét lakat alatt őrzi statisztikáit, az avatatlan szemnek is feltűnhet piaci erőfölénye és a szabályok ilyen-olyan kijátszása. Nyílt titok, hogy a szolgáltató csak az Oscar-díj-kvalifikációhoz szükséges időszakra vásárolja be egyes filmjeit a mozikba. Hogy ez mennyire tisztességes lépés a részéről, azt mindenki maga dönti el. Mellette szól viszont, hogy szolgáltatófüggetlen, nem kell tévés előfizetés, családi és extra csomag… Olyan tartalmakat szolgáltat, amelyeket másutt nem lehet megkapni, vagy csak jóval később. Nincs várakozás, nincs reklámszünet.

Marad az élmény

Otthon, a négy fal között kényelemben vagy éppen társassággal a moziban, ahol lépten-nyomon megcsap bennünket a pattogatott kukorica összetéveszthetetlen illata, és körülöttünk mindenki egy-egy látott filmről beszél, jólesik kikapcsolódni. A lényeg mindig, mindenképp az élmény. Minden más csak csőre töltött kukorica, hollywoodi mosolyszünet.

Könyörgöm, ne telefonon!

Ezt Martin Scorsese Oscar-díjas olasz–amerikai filmrendező kéri legújabb, Az ír című filmjének leendő nézőitől. Teszi ezt úgy, hogy alkotásának a premierje ugyan a mozikban volt, ám ezután a Netflixen is elérhetővé vált, tehát akár azt is mondhatnánk, hogy saját kollégái, a terjesztők és értékesítők adták meg a lehetőségét annak, hogy mindenki ott és úgy nézze meg (hiszen a Netflix akár okostelefonnal is elérhető; de persze egy jó nagy otthoni tévére is kivetíthető a tartalma). A nézők egyébként felrótták a rendezőnek, hogy jó bő lére eresztette a művet, a három és fél órát nem is olyan egyszerű végigülni a moziban, ellenben saját készüléken bármikor szüneteltetni lehet – sokat ezt is teszik a könyörgés ellenére.

Tasli, csalódás, figyelmeztetés

A Golden Globe díj átadásáról szóló jelentések ilyen szavakkal illették a Netflix szereplését. A szolgáltató ugyanis nagy várakozással futott neki a gálának, 34 nevezése volt, miközben a legtöbbször riválisaként emlegetett HBO-nak ennek fele se. De bármennyire szárnyal is ez az iparág, ennek nem sok nyoma lett az elismeréseket tekintve: a Netflix végül mindössze két díjjal volt kénytelen beérni. Hogy ebből milyen következtetéseket von le, már ha egyáltalán levon, azt majd a kisképernyőkön meglátja, aki előfizet rá és/vagy a konkurenciára.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/4. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Andrej Danko

Indulatos pártelnöki vita

Zuzana Čaputová

VIDEÓ: Saját vitaműsorral jelentkezett Zuzana Čaputová

peter pellegrini

Pellegrini üzent a kórházból

Lichtmannegger László

VERSEK ÉS ARCOK: A gyűlölködés jelen van a mindennapokban

Józanságpárti felvonulás a 20. század elején

Egy balul sikerült társadalmi kísérlet - A száraz Amerika

Quentin Tarantino

Apa lett Quentin Tarantino

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.