Mókus tanító elvtárs és az idióták

Hunčík Péter

2020. február 28. 09:30

Hunčík Péter
- Somogyi Tibor felvétele

Gyerekkorom óta bajom van bizonyos kifejezésekkel. A minap is mondtam valami szokatlant az egyik ismerősömnek, megsértődött ezen, és azóta már vissza sem köszön. Arról van szó, hogy szüleimet sohasem hallottam káromkodni. Ha apám nagyon dühös volt valakire, akkor azt mondta, hogy jól fenéken kellene az illetőt billenteni. A legdurvább kifejezése az volt, hogy marha. Ha valakire nagyon megharagudott, akkor lemarházta az illetőt. Anyám ilyenkor szigorúan ránézett, és azt mondta, hogy „Lacikám, ilyet nem akarok többet hallani! Így beszélni a gyerekek előtt!” Mi, gyerekek ilyenkor csendben vihogtunk, mert a Kálvária alatt vagy a zsidó templomban hallottunk mi már ennél cifrább kifejezéseket is. A Kálvária alatti utcában lakott Fonó bácsi, akinek a vonat levágta mindkét lábát, és azóta egész nap egy fonott széken üldögélt a háza előtt, és káromkodott. Csak úgy dőltek belőle a csúnya kifejezések. Mi pedig hallgattuk őt, és „okosodtunk”. A zsidó templomból a kommunisták raktárt csináltak, és vétrieszkákkal (V3S) szállították ide a gabonával töltött zsákokat a mezőről. Mi, gyerekek sokat játszottunk a templom udvarán, s ha jött a teherautó, alábújtunk, és hallgattuk a rakodómunkások beszélgetését. Egyszer az egyik melós észrevette szomszéd Joskót, és azt mondta neki, hogy „tűnj innét, te kölyök, mert szétrúgom a valagadat”. Ez egy nagyon durva mondat volt. Azt a kifejezést, hogy segg, már hallottam néhányszor, de ez a valag egészen elképesztett. Úgy képzeltem, hogy a valag egészen mást jelent, mint a fenék vagy a segg. Valami hatalmas, rémisztő dolgot képzeltem el, ami bűzlik a kakitól. Pontosabban nem is a kakitól, mert egy olyan csúnya kifejezéshez, hogy valag, semmiképp sem mondhatta az ember azt, hogy kaki. A valaghoz csakis szart lehetett volna mondani, de ezért a szóért otthon tasli járt. Ezért inkább meg sem kérdeztem otthon, hogy mi a különbség a popsi, a fenék, a segg és a valag között. Arra meg gondolni sem mertem, hogy megkérdezzem apámtól, neki fütyije van-e, vagy valami csúnyább. Mert a melósok sohasem azt mondták, hogy fütyi. Olyan szavakat használtak, amiket otthon sohasem hallottam, csak sejtettem, hogy itt valami nagy-nagy fütyiről lehet szó.

Később az iskolában is voltak gondjaim, mert ott is volt néhány tanító elvtárs, aki furcsa „kifejezéseket” használt. Mókus tanító elvtárs például nem jegyekkel értékelte a feleleteket, hanem „kifejezésekkel”. Marhának azt a diákot nevezte, aki jól megtanulta a leckét. Pl. „A marha kölyök, ma egészen jól beszélt. Leülni. Egyes.” Hát ez baromi, mondta annak, aki kettest kapott. A gyengébb diákokat ökörnek vagy tuloknak nevezte. Aki semmit sem tudott, azt idiótának. Egyszer egy édesapa felháborodott azon, hogy Mókus elvtárs idiótának nevezte a gyerekét, és bepanaszolta őt az igazgató elvtársnál. Az igazgató mindkettőjüket behívatta az irodába, és ott az édesapa üvöltözve követelte, hogy a tanító úr magyarázza meg, miért sértette meg a tanító úr a gyerekét. Mókus elvtárs azt mondta neki, hogy az idióta kifejezésben nincs semmi sértés. Azért nevezte így a diákot, mert a feleletéből kiderült, hogy bele sem nézett az anyagba. A maga fiát abszolút nem érdekli sem a kémia, sem a biológia. És ahogy elnézem a többi tantárgyból kapott jegyeit, úgy gondolom, hogy az iskola sem érdekli őt, magyarázta a tanító elvtárs. Eljár ide, mert a törvény szerint még iskolaköteles, de magasról fütyül arra, ami az iskolában történik. Tudja, kedves apuka, az olyan polgárokat, akiknek volt szavazati joguk, tehát beleszólhattak volna a társadalom életének alakulásába, mégsem mentek el szavazni, a régi görögök idiótának nevezték. Én tehát nem sértettem meg a maga fiát, csupán közöltem vele a pontos helyét a társadalmi ranglétrán, fejezte be magyarázatát a tanító elvtárs.

Az elmúlt évtizedek során sokszor jutott eszembe Mókus elvtárs védőbeszéde. Hallgatom valamelyik ismerősöm kirohanásait a korrupt politikusokról, a reménytelen gazdasági helyzetről, és megkérdezem tőle, hogy legutóbb volt-e szavazni. Rám néz, elsápad, aztán elkezd magyarázkodni: Nem voltam, és nem is megyek szavazni! Engem nem fognak átverni! Az én szavazatom úgysem változtat semmin. Nem…megyek... Rám…ne…számítsanak! Lassan, szótagolva beszél, mintha idióta volnék, akinek időbe telik, míg megérti szárnyaló gondolatait.

Nekem meg kedvem volna elmondani neki, hogy semmi baj, öcsi. Maradj nyugodtan otthon, és dühöngj tovább. És továbbra se menj szavazni. Jogod van hozzá, megteheted, hiszen te idióta vagy.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/9. számában jelent meg!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
vagus

A fővárosban továbbra is segítik a hajléktalanokat

Igor Matovič

Matovič bemutatta a kormány új intézkedéseit - ezek a boltok nyithatnak meg

koronavírus

Itt mutatták ki az új fertőzötteket pénteken

a

VIDEÓ: LGT-slágerrel mondanak köszönetet magyar zenészek

benzin tankolás

A járvány idején jóval kevesebb pénzt hagyunk a benzinkutakon

koronavírus olaszország

Meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.