Mindenki menjen a fenébe?

„A demokrácia szar rendszer. A választó semmiről nem tud semmit, a választó egy szar…” – mondta a Gorilla-ügyirat szerint 2006-ban a Penta társtulajdonosa, Jaroslav Haščák Jirko Malchárek gazdasági miniszternek, akivel abban a bizonyos, Vazov utcai lakásban találkozott Pozsonyban. Addig nyílt titok volt, ma már köztudott tény, hogy a pénzemberek, politikusok így gondolkoznak rólunk, mert lépten-nyomon ki is mondják. A közbeszéd egyre vulgárisabbá válik, és a választók nagy része tolerálja, mert azt hiszi, ez az egyenesség és bátorság jele. Pedig csak egyszerű faragatlanság.
Vrabec Mária

2019. február 20. 09:00

A polkorrektség vége

Robert Fico a 2016-os választások után meghirdette, hogy vége a politikai korrektségnek, nevükön kell nevezni a dolgokat, mert ha nem tesszük, megteszik helyettünk a szélsőségesek. És jött a cigányozás, a fenyegetőzés, hogy rendet kell tenni a cigány telepeken, majd az egésznek a megkoronázása azzal a kijelentéssel, hogy ezek az emberek csak kihasználják ezt az államot, és ő határozottan fel fog lépni ellenük. Akik most azt gondolják, hogy itt az ideje, gondolkozzanak el azon is, beszélhet-e így egy kormányfő. Mert a stílus maga az ember, és ha ma a cigányokat nevezi élősködőknek, holnap ugyanezt a magyarokról is kijelentheti, ha ahhoz fűződik politikai érdeke. Arról nem is beszélve, hogy választott képviselőinktől mégiscsak valamiféle kultiváltságot várnánk el, ám úgy látszik, hiába. Ott ahol a miniszterelnök jelszava: „a fő, hogy ne szarjuk össze magunkat” (a Smer eperjesi kongresszusán mondta 2016 decemberében), politikai programja pedig az, hogy „ha megdobnak kővel, mi kettővel dobjuk vissza”, ne csodálkozzunk, hogy a politikusok egymással versengenek, ki tud alpáribb módon nyilatkozni. Nemcsak itthon, hanem a világpolitikában is, elég csak Donald Trump amerikai elnökre gondolni, akinek szintén nem okoz gondot, hogy valakit lehülyézzen, vagy más módon sértegessen.

Lenézik a választókat

Ami a vulgáris politikai megnyilvánulásokat illeti, Fico legnagyobb konkurense biztosan az ellenzéki OĽaNO elnöke, Igor Matovič. Már évekkel ezelőtt kijelentette, hogy a kormányfő „szarik az igazságosságra”, nemrég pedig a plagizátor jogi doktor Andrej Dankót jellemezte úgy, hogy „olyan, mint a szar, amelyik a spájzban a polcra kerül, és azt képzeli magáról, hogy eperlekvár”. Lehetne még folytatni a kocsmaszintű szövegek idézését, de a Vasárnap kulturált lap, úgyhogy az eddigiekért is mi kérünk elnézést az olvasóktól. Sajnos, máshogy nem lehet szemléltetni, hová süllyedt a közbeszéd, és miért nem mindegy, amikor például az újságírókat is hiénáknak, idiótáknak prostituáltaknak nevezi Fico – időnként a sajtótájékoztatókon konkrét személyeknek címezve ezeket a jelzőket.

Minél inkább kijön a sodrából, annál durvább és vulgárisabb – mondja Ficóról Jozef Hašto pszichiáter. Ez szerinte agresszivitásra, belső feszültségre utal, és arra enged következtetni, hogy a Smer elnöke magánemberként még inkább ilyen. „Politikai képviselőink többségét nem kergették gyerekkorukban a zongora körül, ezen a téren is tükrözik a lakosság összetételét. Sokuk számára az ilyen trágár beszéd a hősiesség jele. Személyiségük lényege konfliktushelyzetekben mutatkozik meg, ilyenkor nyerünk betekintést abba, hogyan gondolkoznak a választókról és a politikai riválisaikról. Ne is akarjuk tudni, hogyan beszélhetnek egymás között egy pohár konyak mellett” – jegyzi meg Jozef Hašto.

Folytatás a Vasárnap 8. számában!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?