Mindenki jegyezze meg a PIN-kódját!

A minap kártyával akartam fizetni az élelmiszerboltban. Eddig kisebb összegnél soha nem volt probléma. Most azonban már 18,30 euró esetében is a PIN-kódot kérte a rendszer. Én úgy meglepődtem rajta, hogy a kód hirtelen nem is jutott eszembe. Ott kellett hagynom az árut, és később visszamennem készpénzzel. Az elárusítónő csak annyit mondott, hogy szeptember közepén változtak a bankkártyás fizetés feltételei. Megmagyaráznák, mi változott tulajdonképpen?
Vrabec Mária

2019. október 25. 09:45

pnszk

Jelige: bankkártyás fizetés

Szeptember 14-ével egy uniós szabály értelmében változtak a bankkártya használatának feltételei. Az uniós irányelv szerint akkor történhet meg a bankkártyás fizetés, ha a rendszer a három megadott módból legalább kettővel azonosítja az ügyfelet. Az első, amit a kliens tud: a PIN-kód, avagy az állandó jelszó. A másik, ami a kliens tulajdona: mobiltelefon és a bank által generált, pár percig érvényes jelszó. A harmadik a kliens olyan velejáró tulajdonsága, mint a hangja, arca, ujjlenyomata.

Szlovákiában egyelőre csak a bankkártyás fizetéskor érzékeljük a változást. A legfontosabb, hogy már 20 euró alatti kártyás fizetéskor is kérhetik a PIN-kódot. Eddig az ilyen, kisebb összegű fizetést egy érintéssel el lehetett intézni, szeptember 14-e után azonban előfordulhat, hogy a terminál csak akkor engedélyezi a fizetést, ha a kártya tulajdonosa megadja a négyjegyű biztonsági kódját, bármilyen apró is az összeg. Ez akkor történhet meg, ha az egymás utáni vásárlások összege meghaladja a 150 eurót érintéses kártyahasználat esetén, vagy ha aznap már ötödször fizet bankkártyával. A könnyítés az, hogy ha egyszer megadjuk a kódot, újrakezdődik a számlálás az összeg és az utalások száma esetében is. Mindenesetre érdemes megtanulni a PIN-kódot – felírni és a cédulát a bankkártya mellé tenni tilos! – s magunkkal hordani a bankkártyát is, nem csak a virtuális változatát a mobiltelefonban, mert előfordulhat, hogy be kell helyeznünk a leolvasóba. Léteznek kivételek is, például azok a fizetések, amelyeket gyakran hajt végre a kártya tulajdonosa (útdíj, parkolási díj, éttermek stb.). A mobiltelefonos banki alkalmazással való fizetés továbbra is akadálytalan, mert itt ezelőtt is működött az ügyfél-azonosító biztonsági rendszer.

Szigorodni fognak az online kereskedésre vonatkozó biztonsági feltételek is, de ezeket a változásokat Szlovákia egyelőre nem vezette be, mivel a hazai bankok és kereskedők még nem készültek fel rájuk. Az átmeneti időszak 2020. június közepéig tart, utána a hazai internetes vásárláskor is többszintű azonosítást fognak kérni a bankok. Ha más uniós ország webshopjában vásárolunk, akkor már most is. Vagyis a kártyaszám, illetve a kártyán szereplő adatok megadása mellett szükség lesz olyan egyedi azonosító megadására is, amely biztonságosabbá teszi az online bankrendszer használatát. Ez lehet egyszeri, a bank által kiküldött biztonsági kód (általában SMS-ben érkezik), QR-kód (az applikáció hozza létre), ujjlenyomat vagy face ID, azaz arcfelismerés. A lényeg, hogy az első adatot bárki ismerheti (kártyaszám, PIN-kód, bejelentkezési jelszó), a következő biztonsági szinten levő azonosítót azonban csak a kártya tulajdonosa. Azaz ezt követően sokkal nehezebb lesz a csalók dolga, hiszen hiába adják meg webes vásárláskor a kártya adatait, ha nem tudják a következő biztonsági szinten igazolni a fizetést. Azt pedig nem tudhatják, mert a mobiltelefon, amelyre az ügyfél SMS-ben kapja a kódot, nincs náluk – hacsak nem lopták el azt is.

A hazai bankok még csak most készülnek a változásra, fontolgatják, hogy az ujjlenyomatos vagy az arcfelismerő rendszert választják-e. Akárhogy is, mindegyikhez szükségük lesz mobiltelefonos alkalmazásra, ezzel pedig még korántsem rendelkezik minden ügyfelük, sőt soknak okostelefonja sincs.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 43. számában jelent meg!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bor

Már a borszaküzletek is kinyithattak

koronavírus

Már Galántán is elkezdték a mintavételt a koronavírus-teszthez

n

A NAKA őrizetbe vette a férfit, a fegyverrel fenyegette Matovičot

szepesség romatelep koronavírus

Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakója van karanténban

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban regisztrálták az új fertőzötteket szerdán

koronavírus rimaszombat

Koronavírus-teszt Rimaszombatban is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.