Milyen házimunkát bízzunk a gyerekre?

A házimunka életünk része, ezért szülő és gyermek egyaránt akkor jár jól, ha utóbbit már egészen apró korban rászoktatjuk néhány alapvető feladatra, pl. játékai elrakására.
Vasárnap

2019. május 22. 11:10

A szokás kialakítása során fontos a következetesség és – különösen kisgyereknél – a játékosság. Ahogy cseperedik, az is egyre fontosabbá válik, hogy felelősséggel járó feladatot kapjon, és érezze, hogy komoly dolgokkal járulhat hozzá a család életéhez. De mit bízhatunk rá?

Készségfejlesztő feladatok

  •  Zoknipárosítás: fejlődik a kézügyessége, térérzékelése (bújtatás);
  •  Evőeszközök elrakása: megtanul csoportosítani, a matematika nyelvén szólva: halmazokat képezni;
  •  Terítés: jobb-bal differenciálás, számlálás (nagyobb családok előnyben: a tízes átlépést is megtanulja);
  •  A szennyes kiválogatása: később nem lesz gondja a színek megkülönböztetésével;
  •  Sütés-főzésben való segítés: a mértékegységekről nem az iskolában hall majd először, kialakul benne egy fogalomrendszer;
  •  Viráglocsolás: fejleszti a mozgáskoordinációt;
  •  A ruhák hajtogatása: a térérzékelést fejleszti;
  •  Szendvicskészítés: a vaj kenése a mozgáskoordinációt, a rávalók elhelyezése a térbeli tájékozódást, a figyelmet (ne maradjon le se a sajt, se a tojás…) fejleszti;
  •  Teregetés: a csipeszeléssel az a két ujj ügyesedik, amelyiknek létfontosságú szerepe van az írásban;
  •  Játékok elrakása: csoportosítás, halmazképzés (játékossá tehető: először csak bizonyos színű játékot rak el, vagy a játékok bizonyos csoportját pl. a kisautókat vagy a babákat.

A lista természetesen nem teljes, tovább bővíthető tetszés/igény szerint.

Korosztály szerint

2–3 ÉVES korban a kicsit megkérhetjük, hogy vegye fel a játékokat a földről, dobja be a szennyes ruháját a szennyestartóba, segítsen megetetni a kutyát/macskát, feltörölni a kiömlött ételt/italt.

4–5 ÉVES korban szét tudja választani a fehér és a színes ruhákat mosás előtt, összepárosítja a zoknikat mosás után, leporol felületeket, megöntöz virágokat, felsöpör egy kisebb söprűvel, segít megteríteni és leszedni, használja a szelektív hulladékgyűjtőt.

6–7 ÉVES gyermek feladatai lehetnek a beágyazás, segítés az iskolai uzsonna elkészítésében, a megszáradt ruhák összehajtogatása, porszívózás, segíthet a mosogatógép kirakásában.

8–9 ÉVES korban képes berakodni a mosogatógépbe, eltenni az összehajtogatott ruhákat, a vásárolt élelmiszert, kivinni a szemetet.

10–12 ÉVES korban már feltörli a padlót, egyszerű ételeket készít felügyelettel, tiszta ágyneműt húz, lemossa az autót, kitakarítja a fürdőszobát.

13 ÉVES korban és a fölött jöhetnek a nehezebb házimunkák: a mosógép megtöltése, reggeli/vacsora önálló elkészítése, portörlés, földszinten ablaktisztítás, vasalás.

Milyen hibákat követhetnek el a szülők?

1. A legtöbb gyermeknek a „rend” szó nem jelent semmit. A „rakj rendet!” felszólítás helyett inkább konkrétan mondjuk meg, mit várunk el tőlük.

2. A gyerekek is szeretnének általuk fontosabbnak tartott munkát végezni – ne csak a szerintük mellékes dolgokat – pl. a szemét kivitelét, a söprögetést vagy az asztalt megterítését – kelljen elvégezniük, miközben az anyukák sütnek-főznek, az apukák fúrnak-faragnak. Vonjuk be őket a felelősségteljesebb munkákba is!

3. Találjunk ki ügyes praktikákat, melyek segítségével a monoton munkafolyamatokat is érdekesebbé tehetjük – pl. a mosogatógép berakása dalocskával, a járólapok súrolása csúszkálással, zene mellett stb. Azt is élvezik, ha kitűzzük, hogy 3 percig rakodunk (stopper indul), majd 2 percig mesét mondunk vagy énekelünk; aztán megint 3 perc rakodás, 2 perc mese vagy ének… egészen addig, míg helyére nem kerül minden.

Forrás: renberaklak, vous

A teljes írás a VasárnapHáztartásban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az SaS módosítaná a nyelvtörvényt

Jégesőre és hőségre is figyelmeztet az SHMÚ

Két holttestet találtak egy szenicei kútban

A tűzvész óta először tartottak misét a Notre-Dame-ban

Egyelőre nem lesz fizetős a tervezett betegellátás

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Legfrissebb galériák
Olvasta már?