Miért nyűgös a baba?

Hazánkban a korai fejlesztésnek nincs nagy hagyománya. A szülők ilyen irányú tájékoztatása ritkán történik meg, kevés az anyukák rendelkezésére álló információ. Szlovákiában nincs kiépített védőnői hálózat, a gyermek korai fejlesztését főként egészségügyi keretek között lehet csak elképzelni, mindenféle pedagógiai módszer nélkül.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 22. 23:32

Ezzel szemben Magyarországon konduktorok és gyógypedagógusok vesznek részt benne. Szlovákiában magyar nyelven az Artis centrum szakemberei látják el ezt a feladatot a képességfejlesztés területén. A Minoritykids.sk hálózatán keresztül szakmai tanácsadással segítik a szülőket, hogy a megfelelő információhoz jussanak.

 

Ki az a konduktor?

A konduktív (rávezető) pedagógia a Pető által létrehozott módszer alapján dolgozik. Speciális pedagógiai végzettségű szakember, aki oktatói módszerekkel a központi idegrendszeri problémákkal élőket fejleszti. Egyik legfontosabb feladata a megelőzés.

Munkám során a leggyakrabban feltett kérdés, mellyel anyukák megkeresnek, a baba nyugtalansága. Tanácstalanság az állandó nyűgösség miatt, miközben mindent kipróbálnak. Felvetődik bennük a kérdés: vajon jól csinálják-e? Minden apró jelre figyelni kell, hisz ez is jelzés, hogy nem működik minden a megfelelő ütemben.

 

Miért nyugtalan a baba?

Az elsődleges tényezők, melyek hatással lehetnek a csecsemőre, az emésztési problémák és a pszichés okok – egy új személy jelenléte, megváltozott környezet, más új dolgok. Ha ezeket kizárjuk, fontos tovább keresni, mi lehet a kiváltó ok. Legtöbb esetben nem megyünk tovább, nem gondolunk bele, mi egyéb is állhat mögötte.

Az emberi szervezet és vele együtt az idegrendszerünk fejlődése csodálatosan van felépítve. A testi tünetekben jelzi fejlődése során az akadályokat, apró eltéréseket. Olyan érési folyamatok mennek végbe, melyek genetikusan kódoltak, de a környezetből származó ingerek, hatások is befolyásolják őket. Normális esetben az érés során a gyermek korához és kortársaihoz képest kiegyenlített teljesítményt nyújt motoros, pszichés-kognitív és szociális területen egyaránt. Eltérő (lelassult, megkésett, stagnáló) fejlődés esetén más az idegrendszer szerkezete, sérült, másképpen működik; ilyenkor az idegrendszer éretlenségéről beszélünk, amely akár a csecsemőknél is mutatja jeleit. De milyen jelek lehetnek ezek? Állandó, ok nélküli sírás; alvásproblémák; ingerlékenység, rugalmatlanság; az együttműködés hiánya, nem képes elfogadni a zajokat, különféle ízeket, szagokat, anyagokat, bizonyos állagú ételeket; zavarhatja a ruha címkéje, kerüli a hirtelen, gyors mozdulatokat, a bizonytalan helyzeteket, fél kipróbálni új dolgokat, hintázáskor nyugtalan, sokat esik, botlik, ügyetlen; problémát okoz egy játék funkcionális használata. Az anyához való túlzott ragaszkodás is jelként szolgál.

 

Milyen jövőbeli befolyásai vannak?

Leginkább az iskolában és a mindennapi életben előbukkanó figyelmi, tanulási, alkalmazkodási problémák okozhatnak nehézséget.

Ezek nem tűnnek el, a gyermek nem növi ki, mint ahogyan gyakran hallhatjuk, akár szakemberektől is. A tünetek, ha megváltozott formában is, megfigyelhetőek felnőttkorban.

Az első és legfontosabb teendő, hogy a gyanús jelenségekre korán figyeljünk fel, és kérdezzük meg a szakembert. Az idegrendszeri éretlenség nagy hatással van a képességeinkre, s több problémát is okozhat későbbi életünk során. Ne féljünk kérdezni.

A szerző konduktor, korai fejlesztő szakember, az Artis centrum egyik alapítója, a MinorityKid.sk projekt szerzője

 

 

Kiknek szól? A korai fejlesztés és megelőzés célcsoportjába nulla- és hatéves kor közötti, megkésett vagy eltérő fejlődésű, sajátos nevelést igénylő, illetve a fejlődés szempontjából veszélyeztetett csecsemők, kisgyermekek és családjuk tartoznak. A legfőbb cél a támogatás és a megfelelő szolgáltatások biztosítása (fejlődést, nevelést, felzárkóztatást célzó fejlesztések).

Miért is fontos a megelőzés? Az idejében felismert problémák, tünetek kezelése megkönnyítheti a gyermek életét, érését.

 

Hogyan segíthetünk?

* Játékos feladatokkal; így megismerkedhet sok ízzel, illattal, hanggal, ruhaanyaggal, textíliával

* Az idegrendszer fejlődésére ható játékok alkalmazásával: ringatás, hintáztatás, minden, ami egyensúlyi helyzetünkből kimozdít (forgás, gurulás)

* Napirend kialakításával; a biztosabb környezet pozitívan hat a fejlődésre

* Mozgásfejlesztő feladatok alkalmazásával, mely elősegíti az idegrendszer érését

 

 

 

 

 

Önnek ajánljuk

Rossi a walesi meccs előtt: „Legyetek oroszlánok a sárkányok ellen!”

8 dolog, amit az új Škoda Octaviáról tudni kell

Az Összefogás 144 megoldást mutatott be

Tragikus baleset az árvai vízduzzasztón

Mindent, ami ősi, megmásíthatatlan

Halálra vertek egy nőt Pozsonyban, az életét nem tudták megmenteni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!