Miért büntetik a beteget?

Régi előfizetője vagyok a Vasárnapnak, és mindig figyelmesen elolvasom, amit az egészségügyről írnak, mert engem, sajnos, 75 évesen már ez érint a legjobban. Azt is olvastam a lapban, hogy a sürgősségi ellátásért tíz eurót fognak kérni a kórházakban, ha az nem indokolt, de hát ki akar éjnek idején kórházba menni, ha nincs rá oka?
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 9. 00:34

Az ember sokszor meg sem tudja ítélni, mekkora a baj, csak megijed, mint én, amikor 220/105-re felment a vérnyomásom. Hiába vettem be a legerősebb vérnyomáscsökkentőt, az sem segített. Mivel volt már agyvérzésem, attól tartottam, megint az kerülget, ezért gyorsan hívtam a fiamat, és ő bevitt a kórházba. Másfél órát várakoztunk a belgyógyászati sürgősségin, mire megvizsgáltak. Adtak infúziót és egy számlát tíz eruróról, merthogy nem volt olyan súlyos az állapotom, hogy sürgősségi ellátásra szorultam volna. Hát mi a sürgős, ha nem a 220-as vérnyomás? Miért büntetik a szerencsétlen rémült betegeket még ezzel is? Ezek után hová forduljak, ha valami bajom lesz, hogy az orvosokat ne zavarjam sürgősebb dolgukban?

Jelige: Magas vérnyomás

 

Az egészségügyi ellátásról szóló törvény értelmében januártól valóban tíz eurót kell fizetniük azoknak a betegeknek, akik az orvos szerint nem szorultak sürgős ellátásra, de ez nem büntetés, hanem az ellátás díja. Azok mentesülnek alóla, akik friss sérüléssel vagy olyan komoly panasszal látogatnak a kórház sürgősségi ügyeletére (urgentný príjem), hogy az ellátásuk több mint két órát vesz igénybe, vagy a kórházban kell maradniuk. Igaz, hogy a betegek ezt nem mindig képesek megítélni, ezért munkaidőn kívül elsősorban az orvosi ügyeletet (lekárska služba prvej pomoci) kell hívni, vagy az ambuláns orvosi ügyeletet felkeresni. Itt minden esetben 2 eurót kell fizetni az ellátásért. Ha az orvos innen küldi a beteget a kórház sürgősségi ügyeletére, hogy bizonyos vizsgálatokat végezzenek el, természetesen mentesül a tíz euró megfizetése alól.

Amelyik járásokban nincs orvosi ügyelet, ott a betegek természetesen csak a kórház sürgősségi osztályát kereshetik fel. Ebben az esetben munkanapokon 16 és 22 óra között s ünnepnapokon 7 és 22 óra között 2 eurót fizetnek az ellátásért. Júliustól várhatóan még bonyolultabb lesz a helyzet, mert a tervek szerint már az orvosi ügyeletek is csak este tíz óráig tartanak nyitva. Az intézkedés célja az, hogy a kisebb problémákkal ne az ügyeletre és a sürgősségire menjenek a betegek, hanem a saját orvosukhoz. Tény, hogy Szlovákiában túlterheltek voltak az ügyeletek, mert sokan munkaidő után akarták elintézni az orvoslátogatást. Legrosszabb esetben azonban mindig ott a mentőszolgálat, ha a páciens azt hívja, gyakran telefonon is tudnak tanácsot adni, mitévő legyen, vagy kijönnek.

Az ennyire magas vérnyomás valóban komoly kockázati tényező, legközelebb ön is hívja a mentőszolgálatot. Vannak esetek, amikor a beteg tényleg nem döntheti el, mennyire súlyos az állapota, ilyen lehet az is, ha egy várandós nő koraszülésre gyanakszik. Egy nyitrai eset kapcsán, amikor a kismamával is kifizettették a 10 eurót, mert szerencsére nem volt baj, az egészségügyi minisztérium azt ígérte, hogy a terhes nők és a kisgyerekek ellátásának feltételeit átgondolja. Két hónap után az egész új rendszert kiértékeli a minisztérium, és szükség esetén módosít rajta. A vérnyomás- és szívproblémákat azonban aligha fogja érinteni a változás, mert akinek az állapotát nem tudják két órán belül stabilizálni, azt úgyis a kórházban hagyják.

 

 

 

 

 

Önnek ajánljuk

Éljünk a választás jogával, és ne hagyjuk magunkat félrevezetni!

Csontit, a Sátor-bűnbanda tagját 22 évre ítélték

EXKLUZÍV: A dunaszerdahelyi leszámolás után megjelent cikkünk először az ujszo.com-on!

Délután erős szél várható Nyugat-Szlovákiában

Kötelező szabadtartás a tojástermelőknél

Kuciak-gyilkosság: Peter Tóthot kihallgatja a NAKA

Legfrissebb galériák
Olvasta már?