Mielőtt tetováltatnál

Egyre nagyobb divat a tetoválás, főleg a fiatalok körében. Vannak, akik egész testüket befedik vele, mások egy-egy apró, decens mintával díszítik bőrüket. Ám mielőtt eldöntitek, hogy beültök egy tetoválóművész székébe, gondoljátok át az alábbiakat.

2018. október 19. 10:00

- Shutterstock-felvétel

1. Ne divat szerint döntsetek

Ahogy az öltözködésben, itt is minden évben más a divat. A 2000-es évek elején a boka körüli stilizált virág, a vállra szálló pillangó és a derékon végighúzódó motívum hódított, pár éve a minimalista, ujjon, fül mögött rejtőzködő tetoválások terjedtek el inkább. Fontos, hogy ne a divat szerint döntsetek, hanem olyan motívumot válasszatok – ha mindenképp tetováltatnátok –, amely jól jellemzi a stílusotokat.

 

2. Saját elhatározás legyen

Ne amiatt készíttessetek tetoválást, hogy minden barátotoknak, osztálytársatoknak van, hanem azért, mert valóban szeretnétek. Ez nem olyan dolog, amit ha meguntok, lemossátok: ez örök életre ott marad (igaz, el lehet távolíttatni, de az is költséges, fájdalmas, és a végeredmény nem is tökéletes).

 

3. Szüleitek tudjanak róla

Sokan titokban csináltatnak tetoválást, szüleik beleegyezése nélkül. Ez nem helyes, mindenképp mondjátok el nekik, mire készültök, ha nem tetszik nekik a tervetek, hallgassátok meg az érveiket. Lehet, hogy olyan dologra is rávilágítanak, amelyek nektek eszetekbe sem jutnak.

 

4. Olcsó húsnak…

A tetováltatás nem olcsó mulatság, de mindenképp olyan művészt válasszatok, akinek ismeritek a munkáit, akiről tudjátok, hogy szépen dolgozik. Egy olcsó, de csúnya, elrontott tetoválásnál nincs elkeserítőbb.

 

5. Nézzétek meg a vázlatokat

Menjetek el több konzultációra, készíttessetek vázlatokat, amelyekből választani tudtok. Ne az első legyen a nyerő, hanem jól nézzétek meg, valóban tetszik-e a vázlat, olyanra gondoltatok-e, amilyet a tetoválóművész készített. Ne féljetek hangot adni a véleményeteknek.

 

6. Készüljetek fel a fájdalomra

Mindenki azt mondja, hogy a tetoválást ki lehet bírni, nem is fáj annyira. De ha rosszul vagytok a tűtől, többször is gondoljátok át, szükségetek van-e rá. Inkább készüljetek arra, hogy nagyon fog fájni, és legfeljebb kellemes meglepetés ér majd benneteket, ha éppenhogy megérzitek.

 

7. Tartsátok meg az utasításokat

Ha elkészült a tetoválás, egy csomó instrukciót kaptok majd, hogy mi mindenre kell figyelnetek. Ezeket mindenképp szívleljétek meg, mert ha nem tartjátok meg őket, sérülhet a tetoválás, a bőrötök, és szép minta helyett esetleg csúnya folt éktelenkedik majd rajtatok.

 

8. Gondoljatok a jövőre

Mielőtt leülnétek a székbe, mindenképp gondoljátok végig, hogy valóban szükségetek van-e tetoválásra. Lehet, hogy fiatalon jó ötletnek tűnik, de felnőttként megbánhatjátok. Ezért javasolják sokan, hogy 40 éves kor előtt nem érdemes magunkra varratni semmit, hiszen ez meglehetősen felelősségteljes döntés.

 

9. Inkább ne!

Vannak olyan szakmák, ahol hátrány a tetoválás. Több állásinterjún azért utasítanak vissza egy-egy jónak tűnő jelöltet, mert tetoválás, piercing díszíti a testét. Ha van is ilyenetek, állásinterjún próbáljátok meg eltakarni, főleg ha komoly, felelősségteljes pozícióra pályáztok. Jó bulinak tűnhet szerelmetek nevét magatokra varratni, de gondoljatok a jövőre. Nem biztos, hogy 40-50 évesen is ő lesz a párotok, akkor pedig meglehetősen kellemetlen lehet egy idegen ember nevét magatokon viselni. Ugyanez a helyzet a páros tetoválásokkal. A barátságok, szerelmek sajnos nem minden esetben tartanak örökké, így jó, ha odafigyeltek arra, kivel vállaltok közös tetoválást.

Szöveg Ázsoth Réka

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fodor Attila: A pedagógusoknak
több változásra is fel kell készülniük

Komáromban is alacsony a részvétel, inkább az idősebbek mentek szavazni

Hoki-vb: döntősök a kanadaiak, lelépték a cseheket

Integráció nem, folklór igen

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

Öt sárgamellényes a választás megszüntetését követelte Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?