„Miből vegyek ajándékot az unokáknak?”

Kisnyugdíjas vagyok, mindössze 310 euró a havi járandóságom. De Isten megajándékozott hét unokával, akik mind várják a nagymama Jézuskáját, és én nem szeretnék nekik csalódást okozni. Minden hó 16-án hozza a postás a nyugdíjamat, ezért szeretném tudni, kapok-e mellé karácsonyi kiegészítést is.
Vasárnap

2016. december 30. 00:56

Mert ha nem, már azon gondolkozom, hogy hitelt veszek fel az ünnepek előtt, hiszen ma annyifelé kínálják. Mit ajánlanak, mit tegyek?

Jelige: Nagymama Jézuskája

 

Egyértelműen azt tanácsoljuk, hogy ne vegyen fel hitelt, mert az soha nem annyira előnyös, mint ahogy a reklámokban állítják. Ezekben a napokban tényleg mindenhol az lehet látni és hallani, hogy nincs olyan karácsonyi kívánság, amely egy kis kölcsönnel nem teljesülhet, csakhogy azt a kölcsönt vissza is kell fizetni, méghozzá kamatostul. Van olyan bank is, amely sorsolást hirdetett, és a szerencsés nyertes mentesül a kamatfizetéstől, de ez csak marketingfogás, mert arra, hogy épp önt sorsolják ki, elenyésző az esély, és a kölcsön törlesztése mindenképp komoly összeget kanyarít majd le a csekélyke nyugdíjból. Aki havi 300 euró nyugdíjat kap, annak 50 euró is nagyon hiányozhat, és ha nem tudja fizetni a kölcsönt, a végrehajtó a nyugdíjára is ráteheti a kezét.

Amint Peter Višváder, a szociális biztosító szóvivője tájékoztatott, idén október végén 33 821 nyugdíj állt végrehajtás alatt, s mivel az esetek túlnyomó többségében kisnyugdíjasokról van szó, a végrehajtók átlagosan havi 50 eurót vonnak le a járandóságukból. A létminimumot, azaz 198,09 eurót, ha a nyugdíjas a férjével/feleségével él egy háztartásban, plusz a létminimum felét, 99 eurót mindenkinek meg kell hagyni. A végrehajtó is a fennmaradó összegből számítja ki a levonhatót. Ha előnyt élvező tartozásról van szó (adó, járulékok), a fennmaradó összeg kétharmadát viheti el. Ha a tartozás nem élvez előnyt (telefonszámla, részletre történő vásárlás), az összeg egyharmadát viszi. A karácsonyi nyugdíj-kiegészítés szociális járuléknak minősül, ezért ahhoz nem nyúlhat. Ha a nyugdíjasnak zárolták a számláját, a szociális biztosítótól kérhet igazolást, és ennek bemutatását követően a végrehajtó engedélyezi a karácsonyi nyugdíj felvételét. Mindent összevetve, nagyon meg kell gondolni a hitelfelvételt. 300 eurós nyugdíj esetében a hitelnek sem lenne szabad meghaladnia a 100-150 eurót.

Más kérdés, érdemes-e egyáltalán ajándékokra hitelt felvenni, hiszen az unokáknak saját sütésű kaláccsal, meséléssel, közös élményekkel biztosan nagyobb örömet szerezhet, mint tárgyakkal. Ha már mindenképp vásárolni szeretne valamit, várja meg a karácsonyi nyugdíjat, mert biztosan fog kapni. A kiegészítés mindenkinek jár, akinek a nyugdíja nem haladja meg az 529,80 eurót (ebbe az összegbe beletartozik az özvegyi, árvasági, szolgálati, rokkantsági és külföldről folyósított nyugdíj, járandóság is). A karácsonyi kiegészítés 27,56 eurótól 87,26 euróig terjed, s a legmagasabb összeget azok kapják, akiknek a nyugdíja alacsonyabb, mint a létminimum, azaz 198,09 euró. Azok, akiknek a nyugdíja nem haladja meg a 396,18 eurót, még plusz 12,74 eurós egyszeri pótlékot is kapnak. 

A karácsonyi nyugdíj-kiegészítés összegét a következő képlet segítségével lehet kiszámolni 87,26 – 0,18 x (a nyugdíj összege – 198,09). Az ön esetében ez 87,26 – 0,18 x (310 – 198,09) = 67,12. Ehhez jön a 12,74 eurós egyszeri pótlék, vagyis ön 310 eurós nyugdíja mellé karácsonyra 79,86 eurót kap. Ezt nem kell kérvényezni, a szociális biztosító automatikusan küldi, és minden jogosult még karácsony előtt megkapja függetlenül attól, hogy a nyugdíját esetleg csak a hónap végén folyósítják.

 

 

 

 

Önnek ajánljuk
Kuntapolca

Kuntapolca: egy ötszázéves történet vége

*

Bali – a sziget, amely rabul ejt

Kobe Bryant

Nyolcadmagával vesztette életét Kobe Bryant - a lánya is a fedélzeten volt

Barbora Geistová Čakovská
Frissítve

Szakértőket hallgat meg a bíróság a váltóhamisítási ügyben

breaking
Frissítve

Lezuhant egy utasszállító repülőgép Afganisztánban

r

Fának hajtott a részeg rendőr

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.