Meteorit mentette meg a kereszténységet?

Geológusok egy csoportja azt állítja, hogy Nagy Konstantin megtérése és a kereszténység iránt megváltozott politikája nem híressé vált látomásának tulajdonítható, hanem egy meteoritnak.
Vasárnap

2003. július 18. 04:00


Geológusok egy csoportja azt állítja, hogy Nagy Konstantin megtérése és a kereszténység iránt megváltozott politikája nem híressé vált látomásának tulajdonítható, hanem egy meteoritnak. Lactantius szerint az ifjú császárnak a Milvius híd melletti csata előtti éjszakán álmában, Eusebius szerint a csata délelőttjén megjelent a kereszt, ezzel a görög körirattal: Tuto nika („Ezzel győzz!“). Constantinus a csodás jelet isteni útmutatásnak fogta fel, katonái pajzsára rajzoltatta, s a csatában győzelmet aratott. A diadalt a keresztények istene támogatásának tulajdonította, ezért állt az addig üldözött keresztények oldalára, s tette később államvallássá a kereszténységet. A kutatók szerint viszont egy meteorit okozhatta a leendő császár pálfordulását. Ezt bizonyítja a csata színhelyének közelében található kör alakú kráter, ahova 312. október 28-án az égitest becsapódott. A radiokarbon vizsgálatok eredménye szerint a becsapódás dátuma megegyezik a csata időpontjával. A kráter kerületéből következtetve a becsapódás ereje felérhetett egy kisebbfajta atombomba hatásával. Így a meteorit földet érését kísérő látvány méltán ejthette ámulatba Constantinust. *

Önnek ajánljuk

Titkosítanák a pártpreferenciákat

Három fiatalt gázolt el egy 17 éves fiú

Hólyagos szájgyulladás ütötte fel a fejét a Rimaszombati járásban

Távozik a somorjai futballcsapat edzője

Hulladékgyűjtő telep létesül Párkányban

Erőszakos tüntetések voltak Chilében az áremelés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!