Megmarad ez a hely

Idén is birtokukba vették az egyetemisták a gímesi vár alatt lévő kempinget, hogy egy teljes hétig élettel és szeretettel töltsék be. A Diákhálózat szervezésében 38. alkalommal rendezték meg a Gímesi Művelődési Tábor és Gólyatábort.
Szászi Fanni

2019. szeptember 26. 09:00

fd
- Szászi Fanni felvétele

Gímes nem csak egy átlagos nyári tábor. Nagyon sok minden kezdődik itt el. Az elsőéves egyetemisták már generációk óta itt találkoznak először sors- és idősebb diáktársaikkal, akik igyekeznek minden tapasztalatukat átadni nekik. A néhány nap alatt valóban érezni lehet azt, hogy igenis fiatalok VAGYUNK, és leszünk is. Az egész tábort áthatja a játékkedv és a csapatszellem, hiszen rögtön az első napon minden résztvevő potenciális gyilkossá vagy áldozattá válik a zoknis gyilkos elnevezésű játéknak köszönhetően, ahol olyan hétköznapi tárgyakból is gyilkos eszköz válhat, mint például egy cipőfűző. Napközben különböző előadásokat, beszélgetéseket hallgathattak a résztvevők: lehetett bort kóstolni Jávorka Bencével, első regényéről beszélgetni Mucha Dorkával vagy éppen könnyesre nevetni magunkat az Ahogy esik, úgy puffan improvizációs játékon, de azt is megtudhattuk Szarka Ádámtól, hogy lapos a föld, vagy mégsem?!

A résztvevők rögtön a tábor elején csapatokra oszoltak, hogy minél izgalmasabb legyen a dolog, a véletlenre lett bízva az elosztás, így eddig egymásnak ismeretlen személyek váltak csapat- és cinkostársakká, s együtt oldották meg az ügyességi feladatokat. Akiknek mindez nem lett volna elég, azok kiélhették kreativitásukat a kézművessátor alatt, vagy épp dzsemmelhettek egy jót a ZeneZugban, ahol volt nagybőgő és ukulele is. De voltak társasjátékok, amelyeknek köszönhetően komolyabbnál komolyabb harcok, kincskeresések és asszociálások zajlottak. Aki pedig mindezekben elfáradt volna, megpihenhetett a függőágyakban, és onnan figyelhette a tábor eseményeit. Amint lement a nap, jött a felhőtlen szórakozás, koncertezés és tánc hajnalig. Koncertet adott a Night Ride zenekar, akik feldolgozásaikkal mindenkit megtáncoltattak, és az Estendøn is, akik a tábor himnuszát írták.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+14

Nem volt henyélés, reggelenként hétkor mindenki ébredezni kezdett: amíg a táborozók épp reggeli tornán fogócskáztak, addig a szervezők megbeszélték a napi teendőket. Azt hiszem, a főszervező, Fodor Péter különösen elégedett lehet a szervezők idei munkájával. Ugyanakkor a gólyákra sem lehet panasz, csupa aktív és tenni vágyó ember kezdi meg egyetemi tanulmányait idén.

A környezettudatosságért szintén nagy dicséret illeti a résztvevőket, hiszen a táborban egyetlen műanyag poharat sem használtak fel. Mindenki saját bögrével térhet haza, amelyet ki-ki kedve szerint díszített, így is emléket lopva a hétköznapokba. A tábori érzést az koronázta meg igazán, amikor az utolsó nap a gímesi vár romjai közül kémlelhettük a tájat. Fontos ez az esemény, hiszen maradandót és értéket alkot, olyan értéket, amelyet nem lehet kézzel fogni, a hagyomány, a találkozás, az emlékek értékét. A hagyomány kézzel fogható részét az utolsó éjjelen felállított kopjafa képviselte, amelybe idén Ambrus Dávid, mindenki Öccije ezeket a szavakat véste: „Véssük ma ide fel, hogy megmarad ez a hely.” Ahogy a tábor főszervezője elmondta, „lett egy darab farönkből valami, ami a hét minden kézfogását, koccintását, darázselhajtását, a tábori felső magadra húzását magába foglalja.”

A teljes cikk a Vasárnap 39. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rossi a walesi meccs előtt: „Legyetek oroszlánok a sárkányok ellen!”

8 dolog, amit az új Škoda Octaviáról tudni kell

Az Összefogás 144 megoldást mutatott be

Tragikus baleset az árvai vízduzzasztón

Mindent, ami ősi, megmásíthatatlan

Halálra vertek egy nőt Pozsonyban, az életét nem tudták megmenteni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!