Megkérdeztük

Kérdéseinkre dr. Bogdányi Katalin gyermekorvos és dr. Komlósi Piroska családterapeuta válaszolt.
Vasárnap

2019. szeptember 6. 09:45

Milyen hatással van a gyermek lelkére, ha idősebb szülei vannak?

Válaszol dr. Komlósi Piroska családterapeuta, a Károli Gáspár Református Egyetem c. docense

Ebből a szempontból érdemes szétválasztani a kisgyermek- és a kamaszkort.

A korai években a legfontosabb szükségletek kielégítése a szülők részéről nem korfüggő, hanem a karakterükkel, a személyiségükben adott képességekkel függ össze. Az odaadó gondoskodás, a folyamatosan biztonságot adó jelenlét, a pozitív, elfogadó, türelmes légkör segíti a gyermekben kialakulni a biztonságos kötődést az anyához, majd később másokhoz is. Így tud megerősödni benne a környezetében és önmagában bízni tudó viszonyulás.

Ahogy halad a gyermek életkora, egyre több újfajta élményt és ismeretet szerez a családon kívüli világban. Ezek főleg a kortársai között megélt tapasztalatok, kapcsolati minták, érdeklődések, technikában való jártasság, amelyek egyre távolabb viszik a szülők számára ismert és elfogadott értékektől és mintáktól. Ezt a szakadékot megélni, tudomásul venni mindkét félnek nehéz, fájdalmas, mert egymás elvesztésével fenyeget. Némely idősebb szülő lehet, hogy a kora miatt szorongóbb, és kevésbé mer azon dolgozni, hogy közös érdeklődést, tevékenységet és kommunikációt találjon a gyermekével. Másoknak a kor meghozhat egyfajta higgadtabb reagálást, s megbeszéléssel, egyezkedéssel próbálják a kapcsolatot kenyértörés nélkül átmenteni a kamaszkor kritikus évein, amelyek után a felnőttlétben természetesen közelebb kerülhetnek egymáshoz.

Milyen biológiai hatásai vannak babára és mamára nézve annak, ha valaki idősebb korban vállal gyermeket?

Válaszol dr. Bogdányi Katalin gyermekorvos

Az elmúlt évtizedekben jelentősen kitolódott az átlagos szülőkor. A 80-as, 90-es években a 20–25 éves korosztályra volt tehető, ma már többen vállalják első gyereküket 30, sőt 35-40 éves koruk után. Az édesanyák egy része döntésének hátterében nem tudatos vállalás áll, hanem az, hogy míg a sikertelen próbálkozások után az asszisztált reprodukciós technikákkal (mesterséges megtermékenyítés) sikerül teherbe esnie, az hosszú éveket igényel.

Magyarország egyedülálló módon már 50 éve rendelkezik adatbázissal a veleszületett fejlődési rendellenességekről. Ennek alapján összefüggés mutatható ki a rendellenességek gyakorisága és a szülők (az apai ugyanúgy, mint az anyai) életkora között. A legalacsonyabb a 20–30 éves nők esetében, de már 25 éves kor után elkezd emelkedni, és a 35, majd különösképp a 40 év feletti édesanyák esetében többszörösére nő. A legismertebb ilyen típusú rendellenesség a genetikai eredetű Down-szindróma, de idesorolhatjuk az ajak- és szájpadhasadékokat, a rejtettheréjűséget, a gerinczáródási rendellenességeket vagy akár a dongalábat.

Az idősebb korban történő gyermekvállalásnak lelki, mentális vonatkozásai is vannak. Azoknak a szülőknek, akiknek gyermekszüléskor már többéves karrier áll a hátuk mögött, jóval megosztottabb lesz a figyelmük, kevésbé tudnak csak az anyaságra vagy a gyereknevelésre koncentrálni, hiszen, ha tartósan kiesnek a munkából, akkor a karrierbe addig befektetett energia áldozatul esik.

Nem kevésbé fontos megemlíteni, hogy a 40 éves kor táján vagy azután szülő nő már bőven nyugdíjkorú lesz, mire gyermeke leérettségizik, tehát a kamaszkor összes testi-lelki terhét olyan korban kell tudnia kezelni, amikor maga is számos változáson megy át. Ez nem kevés nehézséget okozhat mindkét félnek.

A teljes cikk a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?