Meddig érvényes a végrendelet?

Kéréssel fordulok Önökhöz, kérem, segítsenek! Azt szeretném tudni, hogy meddig érvényes egy végrendelet, mikor jár le. Öt éve meghalt az édesanyánk, és van egy bátyám. Most találtam meg az édesanyám végrendeletét, amelyben kitagadta a bátyámat, mert ivott, bántotta édesanyánkat, nagyon rossz volt hozzá.
Vrabec Mária

2018. október 17. 11:06

- Fotó: shutterstock.com

Most a bátyám együtt él egy kétes nőszeméllyel, így ketten alkoholizálnak. Semmivel sem törődnek a ház körül. Édesanyánk mindent leírt a végrendeletben, hogy mivel igen rossz volt hozzá, bántotta, megverte, semmit nem hagy rá. Öt év múltán érvényes-e még a végrendelet? Kérem, segítsenek!

Jelige: Marika

 

A végrendelet nem veszíti el az érvényességét, de meg kell felelnie a törvény szabta feltételeknek. Ha az örökhagyó saját kezével írja, nem kell tanú, de alá kell írnia, és fel kell tüntetnie a dátumot, valamint a helyszínt, ahol az okiratot készítette. Ha írógépen vagy számítógépen készül, akkor a végrendelkezőnek két tanú előtt kell kinyilvánítania, hogy az ő végakaratát tartalmazza. Ajánlatos beleírni, hogy kéri az örökösöket, tartsák ezt tiszteletben. A végrendeletben fel kell tüntetni a tanúk kilétét és nyilatkozatát, hogy a végrendelet a végrendelkező utolsó akaratát tartalmazza. Természetesen nem hiányozhat a dátum, a végrendelkező és a két tanú aláírása.

A közjegyzőnél készült végrendelet nemcsak azért biztosabb, mert jogi szempontból kifogástalan, hanem azért is, mert bekerül a központi nyilvántartásba, és ezáltal garantált, hogy a hagyatéki eljárás során figyelembe veszik. Otthon megírt végrendelet esetében megtörténhet, hogy olyan személy találja meg, akit kihagytak, s ennek a következménye az is lehet, hogy az illető megsemmisíti az okiratot. Ugyancsak érdemes tudni, hogy a kitagadott személy öröksége a gyermekeire száll, vagyis ha azokat is ki akarja tagadni az örökhagyó, ezt is bele kell foglalnia a végrendeletbe.

Az egyenes ági leszármazottakat, vagyis gyermekeket, unokákat, dédunokákat akkor lehet kitagadni, ha a közerkölccsel ellentétben nem adták meg a szükséges segítséget az örökhagyónak betegségében, öregségében és más szükségben, rendezetlen életet folytatnak, nem tanúsítanak olyan érdeklődést az örökhagyó iránt, amilyen elvárható volna, vagy ha jogerősen elítélték őket.

A kitagadott személy kétségbe vonhatja a végrendelet jogszerű voltát, és megtámadhatja azt a bíróságon. Érvelhet például azzal, hogy az örökhagyó nem volt szellemi képességei birtokában, amikor végrendelkezett, nem írta alá saját kezűleg, valaki nyomást gyakorolt rá, vagy hogy az okiratban foglaltak nem fedik a valóságot. Ha a végrendelkező nem tagadja ki az egyik gyermekét, hanem csak a másikra hagyja a vagyont, vagy ha a bíróság úgy dönt, hogy a végrendelet nem érvényes, akkor a kitagadott gyermek a kötelesrészt, vagyis a jogos öröksége felét kapja meg. Az ön által leírtak alapján szinte biztosra vehető, hogy a végrendelet rendben van, de a biztonság kedvéért nézesse meg közjegyzővel.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fodor Attila: A pedagógusoknak
több változásra is fel kell készülniük

Komáromban is alacsony a részvétel, inkább az idősebbek mentek szavazni

Hoki-vb: döntősök a kanadaiak, lelépték a cseheket

Integráció nem, folklór igen

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

Öt sárgamellényes a választás megszüntetését követelte Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?