Meddig dobog?

Az Ifjú Szivek Táncegyüttes új igazgatója, Papp Sándor március 28-án felmondott Hégli Dusán művészeti vezetőnek.
Vasárnap

2007. május 4. 04:00

Az Ifjú Szivek Táncegyüttes új igazgatója, Papp Sándor március 28-án felmondott Hégli Dusán művészeti vezetőnek. Vélhetően nem a szakmai rátermettség hiányát vethette szemére, hiszen a szakma és a közvélemény tisztában van vele, Hégli Dusánnak az elmúlt hét évben oroszlánrésze volt abban, hogy az Ifjú Szivek profi együttessé, intézménnyé vált. Az új igazgató egyébként Farkas József menedzsernek is felmondott.


Hogy érzi magát egy utcára került művészeti vezető? Hogy éled meg ezt a huzavonát?
Kicsit elfáradtam, s bevallom, csalódott vagyok, hogy a hét év után még mindig megkérdőjelezhető a hivatásos együttes léte és szükségessége. Nem rólam van szó, hanem az együttesről. Nem vagyok annyira koros, hogy ne tudnék magammal mit kezdeni; most is dolgozom a Honvéd és Budapest Táncegyüttesben, és a Művészetek Palotájától is van felkérésem. Azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy ha művészeti vezetőre nincs szükség, hogyan lehet szükség hivatásos együttesre. 

Milyen következményei lehetnek az új igazgató döntéseinek?
Van egy elvi kérdés, amelyről az egész botrányos ügy kapcsán kevés szó esik: az Ifjú Szivek nemcsak tánccsoport, mint azt az igazgató gyakran hangoztatja, hanem intézmény. Hét évvel ezelőtt kezdtük kiépíteni, mert a szlovákiai magyar hagyományos kultúrának (szemben az ukránokkal vagy a romákkal) nem volt intézményi rendszere. Azon túl, hogy kiépítettünk egy profi csoportot, a Hagyomány Alappal közösen dokumentációs központot hoztunk létre, ahol több száz órányi digitalizált archív felvétel van a felvidéki hagyományos tánczenéből, táncokból. Ezenkívül a pozsonyi Duna utcai gimnáziumban szeptemberben megkezdődött a néprajzi oktatás, amely tulajdonképpen az együttes jövőjét biztosítja. Immár harmadik éve folyik a Budapesti Táncművészeti Főiskola kihelyezett képzése; az egész országból tanulnak itt együttesvezetők, akik diplomát szerezhetnek. Kilenc egész estét betöltő műsort készítettünk, ötszáz előadást tartottunk. Jártunk az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában, a gyimesi csángóknál. Egyik legnagyobb sikerünk a gyerekeknek készült műsorunk, a Magyar Tánciskola és a Magyar Tánciskola II. Ennek több mint száz előadása volt. Valamennyi műsorunk az autentikus, hagyományos néptáncon alapult.

Ha pontosan fogalmazunk, egy hatalmas munka gyümölcse érett be. Nem egészen logikus, hogy az új igazgató ahelyett, hogy építene az eddigiekre, mindent felforgat. Mit akar egyáltalán?
Ő a hét évvel ezelőtti felállásra gondol, és azt akarja visszaállítani. Ezt az együttes nem képes elviselni. Mert vagy van egy nagy létszámú, több amatőr tevékenységet folytató együttes, ahol nem kell az alkalmazottaknak bért fizetni, vagy van egy kis létszámú, nagyobb területet felölelő, profi csapat. A kettő együtt nem megy. Papp Sándor nem tudja megítélni, hogy ezt meg lehet-e csinálni, vagy sem. A próbálgatás, a bizonytalanság azonban önmagában is megszüntethet több tevékenységet. Például jövőre már nem biztos, hogy megmarad a néprajzi osztály a gimnáziumban, mert április végéig kellett beadni a jelentkezéseket, és a szülők nem látták biztosítottnak a folyamatosságot. A gyerekek ugyanis az együttes miatt jöttek volna ide tanulni. Lehet kísérletezni, de ami megszűnik, azt nehéz újra létrehozni. 

Miért akarja az igazgató visszavinni az együttest az amatőr szintre? Hiszen évtizedekig az volt a bajunk, hogy minden amatőr volt.
A problémát talán úgy tudnám megfogalmazni, hogy létezik egyfajta nosztalgia. Az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy a kommunizmus évtizedeiben a néptáncot sikerült afféle ringlispiles, sörös, gyáravatós, hétvégi kulturális szintre süllyeszteni. Pedig a kilencvenes évektől, sőt 1972-től, amikor a táncházmozgalom elindult, az autentikus néptánc nagy társadalmi támogatottságra tett szert, s más művészeti eszközökkel dolgozó színpadi forma társult hozzá, amit a világban ma magyarként ismernek. Ehhez természetesen új metodika kapcsolódik, amely intézményesült Magyarországtól a Felvidékig. A kilencvenes években nálunk is lezajlott egy szemléletváltás, körülbelül onnantól kezdve, hogy Richtarcsik Mihály a Szőtteshez került. Ez érintette az amatőrmozgalmat is. Erről viszont a szlovákiai magyarság úgy látszik, nem nagyon akart tudomást venni.

Mi a kifogása az igazgatónak ellened, pontosabban a művészeti vezető ellen?
Nem tudom. Nem is akarok belemenni a taglalásába, mert az általa kigondolt új szervezési struktúrának akár jogi vonzatai is lehetnek. Nekem azon a jogcímen mondott fel, hogy megszünteti a művészeti vezetői posztot. Aztán újra visszaállította. Az egész arra ment ki, hogy engem eltávolítson. Farkas Józsefet ugyanígy. Lehet, hogy kellett valakinek a helyem. A táncosokat megfélemlítette.

Milyen szerepet játszik ebben az egész cirkuszban a pénz?
Mi hét éve úgy döntöttünk, hogy bár nincs meg az anyagi fedezete mindannak, amit szerettünk volna, belevágunk. Majd kialakul, és segítenek mások is. Ebből a helyzetből a mai napig nem tudtunk kijönni. Ennek tulajdonítható, hogy az együttes nem tudja előadni például a Felföldi levelek című műsort, ha én és a táncosok nem adjuk kölcsön a saját tulajdonunkban lévő, több százezer korona értékű eredeti viseleteket. Az együttes ugyanis sosem volt abban a helyzetben, hogy megvegye őket. Az ifjúsági csoport működtetéséhez sem volt meg az anyagi fedezet. Hogy minden gond nélkül működjön egy méltó, hivatásos intézmény, ahhoz körülbelül hét-nyolcszázezer korona kellene még évente. Ha belegondolunk, hogy egy-egy fesztiválon két nap alatt eltapsolnak ennyit, ez nem nagy összeg. Az Ifjú Sziveket pedig évente 25-30 000 ember látja. 

Vagyis büszkének kellene lenni a munkájára.
A kultúra nehezen definiálható, és nem dúskálhatunk a javakban, amikkel megmutathatjuk magunkat a világnak. A szlovákiai magyarság hagyományos kultúrája azonban tájhoz kötődik, és ha fellépünk New Yorkban vagy Sydneyben, a közönség tudja, honnan jöttünk, és miben különbözünk a magyarországi, az erdélyi magyartól vagy a szlovákiai szlováktól. A szlovákiai magyar amatőr- és gyermekcsoportoknak nagyon jó nevük van a világban. Egy hivatásos intézmény létezése pedig olyan megtartó erő lehet az amatőrmozgalom számára, amely felbecsülhetetlen. Ha a Szőttes – akár Quittner János, akár Katona István idejében – létrehozott valamit, annak hatása volt az amatőrcsoportokra. Ez most még koncentráltabban működik. Akik nálunk dolgoznak, szinte kivétel nélkül amatőrcsoportot is vezetnek. Ez egész struktúrát alkot, ami a legutolsó kis faluig érezteti hatását. 

Mikor volt színpadon utoljára az együttes?
Az ifjúsági csoportnak februárban volt fellépése, azóta nem volt előadás. 

Elképzelhető, hogy a táncosok is utcára kerülnek?
Ez sincs kizárva. A tánckar tagjai írtak egy tiltakozó levelet a miniszternek, erre az igazgató megfenyegette az alkalmazottakat, hogy felmond nekik. Az ifjúsági csoportot azzal zsarolta meg, hogy ha nem írják alá júniusig a szerződést, akkor a diákok az elmúlt három hónapra sem kapnak hozzájárulást. Csak egy dologról feledkezik meg: az autokrata vezetői stílus ideje lejárt, azzal nem megy semmire. Másrészt a közéletben egyfajta alibista hozzáállás tapasztalható, mert eddig még senki sem cáfolt meg bennünket, és nem jelentette ki egyértelműen, hogy Papp Sándor elképzelései jók és megvalósíthatóak, s hogy neki van igaza. Mintha szellemi közösségünk lenézné a néptáncot, és az egész problémát periferikusnak tartaná.

Önnek ajánljuk
A Moszkvában dumáló Danko körmére néz a külügyi bizottság
Frissítve

Danko is telefonálgatott Zsuzsovával

hivatal

Dunaszerdahely: a héten költözik az idegenrendészet

drogfogás

Óriási drogfogás Dunaszerdahely mellett

Izsa

Kézműves seregszemle Izsán

Rybáriková

Rybárikovával a Fed-kupa döntőjéért

danko

HANGFELVÉTEL: Így szextelefonált Danko Zsuzsovával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.