Mások szerint élni

Valószínűleg sok ember parancsol megálljt, amikor vágyai beteljesítéséről dönt. Amikor szeretnénk megvalósítani elképzeléseinket, vagy csak egyszerűen életvezetésünkről döntünk, nem mindig tesszük szabadon. Van egy titkos mérce, amely látatlanul befolyásolja tetteinket. Ez a mérce mások véleménye.
Koller Péter

2019. február 23. 09:15

Amikor kigondolunk valamit, először talán jó ötletnek tűnik. A következő pillanatban azonban minden megváltozhat. Elképzeljük, mit mondhatnak majd mások. Hogyan vélekedhet a szomszéd, a barátok vagy olyan, nálunk erősebbnek tűnő emberek, akik befolyásolják életszemléletünket.

Teljesen mindegy, mennyire felvilágosult emberekről van szó, legtöbbjük olykor mások elképzelt véleménye szerint dönt. Akár legalapvetőbb kérdésekben is azt mérlegeljük, mit mondanak majd mások. Egyesek, amikor autót, ruhát, telefont és még számtalan alapvető használati tárgyat vásárolnak, nem a saját igényeiket mérlegelik. Azt latolgatják, mit várnak el tőlük azok, akik véleménye sokkal fontosabb nekik a sajátjuknál. Így mások vélt vagy valódi elvárásait teljesítik ahelyett, hogy saját maguk elképzeléseit valósítanák meg.

Ugyanígy függenek egyesek a guruk tanításaitól. Meg akarnak felelni az eszméknek, s közben egyre többször elfelejtik önmagukat.

Saját elképzeléseink szerint élni nem egyenlő a lázadással. Dacból, erőszakkal mások nézetei ellen cselekedni egészen más. Ha magadat tartod tiszteletben, magadnak teszel jót vele.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Jégesővel jönnek a viharok vasárnap

150 euróval nőhet a gyermekgondozási segély a dolgozó szülőknek

Čaputová magyarul is köszönetet mondott első, elnökként elmondott beszéde végén

Dankónak köszönhetően Čaputová beiktatásán is volt egy baki

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?