Makulátlan, tiszta fal fillérekből

Főzés közben a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is előfordulhat, hogy zsír vagy olaj fröccsen a falra. Nyomait nem könnyű eltüntetni – de nem is lehetetlen!
Vasárnap

2019. február 19. 09:30

A zsíros foltokat a ruhákból is nehéz kiszedni, a falról eltüntetni pedig már-már lehetetlennek tűnik. Tény, hogy a legszebb eredmény alapos festéssel érhető el, ha azonban tél derekán nem állnánk neki a munkának, néhány házi praktikával halványíthatunk a foltokon, sőt ha ügyesek vagyunk, szinte teljesen el is tüntethetjük őket.

Az alábbiakban ismertetjük a legjobb módszereket.

1) Dörzsöljük át kenyérrel!

Bármennyire meglepő, egy szelet friss kenyér csodákra képes a zsíros foltok, a gyerekek által a falra került piszkos ujjlenyomatok elleni harcban. Akár a falon éktelenkednek, akár a tapétát csúfítják el, mindkettőről eltávolíthatók egy kis kenyérrel. A festett falon levőket levágott kenyérhéj belsejével, a lemoshatatlan tapétán éktelenkedőket pedig héjától megfosztott kenyérszelettel dörzsöljük át.

2) Kukoricakeményítővel

A kukoricakeményítő hasonlóan erős fegyver ilyen tekintetben, elsősorban a viszonylag friss pecsétek eltávolításában hatékony.

Használata egyszerű: szórjunk egy keveset belőle puha, száraz rongyra, majd addig dörzsölgessük vele a foltokat, amíg teljesen el nem tűnnek.

3) Fogrémmel

Ha makacsabb vagy régebbi zsírpecséttel van dolgunk – legyen szó tapétázott vagy festett falról –, egy kis fogkrém a megoldás. Ne gél állagút válasszunk, hanem hagyományos fehéret. Tegyünk belőle nagyon keveset egy régi, már nem használatos fogkefére, majd óvatosan, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük vele az érintett részt, amíg a folt el nem tűnik. A felesleges fogkrémet puha ruhával töröljük le – ha a falon nem látszik meg azonnal egy kis nedvesség, a ruhát nedvesen is használhatjuk.

4) Keverjünk házi tisztítószert!

A falak és más festett felületek lemosásához keverjünk össze fél pohár ecetet, egy pohár ammóniát, negyed pohár szódabikarbónát három és fél liter vízzel. A folyadékot szórófejes flakonból permetezzük finoman a falon lévő szennyeződésre, és tiszta ruhával töröljük le.

5) Hibajavító festék

A zsíros foltok és a kisebb repedések, karcolások eltakarására egyaránt kiváló eszköz a hibajavító festék. A falnak megfelelő árnyalatút finom ecsetvonásokkal vigyük fel az érintett részre. Ha túlságosan élénk lenne a felület más részeihez képest, kicsit dörzsöljük át papírtörlővel.

6) Kréta

Hasonlóan hatásos az egyszerű, fehér kréta is: dörzsöljük át vele a zsírfoltokat. Ez azonban csak a friss zsírcseppek eltüntetésében segít.

 

Hogyan tartsuk tisztán a hűtőnket?

Átlátható, tiszta hűtőben az ételek tovább frissen tarthatók, és kevesebb ennivaló veszik kárba. Ezért érdemes alaposan kitakarítani minden évszakban, de legalább kétszer egy évben.

* Hogyan kezdjük el?

Első lépésben le kell engedni a hűtőt és megvárni, amíg szobahőmérsékletű lesz. Ha nem így teszünk, akkor a polcok könnyen megrepedhetnek a meleg mosószeres víz hatására.

* A belseje

Vegyük ki a polcokat, és helyezzük őket egymás mellé. A tisztítást fentről lefelé haladva végezzük. Keverjünk el két evőkanál szódabikarbónát körülbelül 1 liter forró vízben, és mossuk át vele a hűtő belsejét. Így nem marad tisztítószerszag ott, ahol ételt tárolunk. Töröljük át a felületet nedves vizes ruhával, majd puha ronggyal töröljük szárazra. A polcokkal ugyanígy járjunk el.

Nedvesítsünk be egy régi fogkefét, mártsuk szódabikarbónába, majd dörzsöljük vele tisztára a nehezen elérhető mélyedéseket, réseket.

* Ne csak a hűtőt!

Miután alaposan átmostuk és kitöröltük a hűtő belsejét, mossuk és töröljük át a bele visszakerülő termékeket. (Az állandó tisztaság végett érdemes a felvágottakat, sajtokat könnyen tisztítható műanyag tárolódobozokban, a tejet üvegben tartani.)

Konyhatitkok

  • Ha túlmelegedett a sütő, és fennáll a sütemény leégésének veszélye, helyezzünk melléje hideg vízzel teli hőálló tálat, így a leégés esélye minimálisra csökken.
  • Ízes vaníliás cukrot készíthetünk, ha zárható edényben levő porcukor közé egy rúd vaníliát teszünk. A vaníliás cukrot csak a főzés után adjuk az ételhez, így nem veszíti el jellegzetes illatát.
  • Ha az egymásba rakott üvegpoharakat nem tudjuk szétszedni, a legfelsőbe tegyünk hideg vizet, a legalsót pedig állítsuk meleg vízbe.
  • Bundázott húsok vagy más ételek készítésekor tegyünk néhány fogpiszkálót a zsiradékba – megakadályozza, hogy a leülepedett morzsa megégjen.
  • A kész töltött sült csirkét 20-25 percig pihentessük, ezalatt a töltelék rendszerint „megköt” annyira, hogy szeleteléskor nem esik szét.
  • A kacsa akkor sül ropogósra, ha tisztítás után alaposan megszárítjuk, majd a bőrét sütés előtt egy órával bedörzsöljük sóval.
  • Felforrósodott öntöttvas edénybe soha ne öntsünk hideg vizet, mert az edény könnyen megrepedhet.
  • Öntöttvas edényünk nem rozsdásodik meg, ha minden mosogatás után alaposan megszárítjuk, s belsejét bekenjük étolajjal.

Femina, nosalty

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?