Makaiék a jeges vízben

Apa és fia. József és Zoltán jéghideg vízben fürdőzik évek óta. A nyugdíjas doktor két éve a téli úszók világbajnokságán Rovaniemiben ezüstérmet nyert, Zoli az első volt Szlovákiából, aki átúszta a La Manche csatornát.
Vasárnap

2016. március 4. 01:44

Szenvedély? Életmód? Mi is ez valójában? Úgy kezdődött, hogy a doktor úr mindennap utazott Pozsonyból Dunaszerdehelyre, a buszban körös-körül köhögő, tüsszögő emberek, s ő maga is folyton beteg volt. Egyik kollégája a birkózókkal rendszeresen kijárt edzés keretében a tóra. 1979-ben őt is elcsábították, s a hároméves Zolit is magával vitte. A fiúcska, látva, hogy a többiek kibírják, ugyancsak belemerészkedett a vízbe. Egy napon édesanyja, aki a fürdéshez jó meleg vizet engedett a kádba, azt vette észre, hogy Zoli kiengedte a fürdővizet, és hideget engedett a helyébe. S nem lett semmi baja.

 

Családi hagyomány

A téli fürdőzés, úszás az évek során életük szerves részévé vált. Zoli négyéves korától medencében is úszott, később sportiskolába készült. Csakhogy a nagymama meghalt, nem volt, aki elvigye a kétfázisos edzésekre. Átiratkozott teniszre. Ez is ment neki, de nem fogta meg őt, így 13 éves korában visszatért az úszáshoz.

Az, hogy az ember bemerészkedjen a jéghideg vízbe, nemcsak elhatározás kérdése. Le kell győznie a félelmét, és később is erős akarat kell hozzá. Zolinak teljesen természetesen alakult ki a kapcsolata a hideg vízzel. „Normálisnak vettem, mert megszoktam a családban. Apu szólt egyszer, hogy »jössz velem tréningre?«, s mentem.”

 

 

 

 

A család sport- és vízszeretete visszanyúlik a múltba. Zoli édesapja, bár soha nem foglalkozott komolyabban egyik sportággal sem, gyerekkorától sok mindennel próbálkozott. Ez nem véletlen: édesanyja, Császár Ilona Nyitrán versenyszerűen úszott. A doktor szerint a másik Ilona, a feleség „az egyedüli normális személy a családban”, csak ő nem hagyta magát rávenni ilyesmire. Ez azonban csak részben igaz: Ilona asszony, aki tiltakozott, hogy hétvégenként egyedül hagyták otthon, elvégezte a versenybírói tanfolyamot, s így a versenyekre mindannyian együtt járnak. S az ő dolga rosszabb, mint az úszóké – mondja a férj –, a tóparton ácsorogva, szélben hamarabb megfázik, mint azok, akik húsz percet töltenek a vízben.

Zoli lánytestvére, Zsuzsi 16-17 éves korában kezdett úszni. Hogy miért ilyen későn, a családfő, aki télidőben is egy szál szvetterben jött a találkozóra, magyarázza: „Nyaranta mindennap jártunk az ivánkai tóra, de Zsuzsi, aki később művészeti középiskolát végzett, nem hagyta magát tanítani. Egyedül bement a tóba, s leste, hogy az apukák, anyukák hogy tanítják a gyerekeket. Fél év múlva már maga is beúszott, jó ötven méterre. Később férjhez ment, jött a család, és manapság nem úszni.

 

Nyugdíjasan vb-érem

A doktor úr nyugdíjasként sem hagyta abba: 2014-ben a Mikulásfalvaként ismeretes finn Rovaniemiben ezüstérmet nyert a téli úszók világbajnokságán, amelyet jeges vízben rendeznek 25 és 50 méteres távon, folyón faburkolattal kialakított medencében. A vízbe nem lehet bemártani a fejet, és csak a mellúszás engedélyezett, a gyorsúszás tilos. Zolinak ehhez nem fűlik a foga, túl rövid neki a táv, bár most már endurót is rendeznek, sőt egy mérföldön is van verseny – mondja az apja. Orvosként utóbbit nem javallja: „Ha valaki leússza 30 perc alatt a távot, rendben van, de aki negyvenet tölt a vízben, s félholtan jön ki belőle, az már nem egészséges.”

 

Bécsből Pozsonyba a Dunán

Az akkor 25 éves Zoli, akinek fordítói ügynöksége volt, s tavaly ősszel céget alapított, 2002-ben úszta át a La Manche csatornát. Az angliai Doverből a francia partoknál lévő Cap-Griz-Nez-be 11 óra 22 perc alatt tette meg a 33 km-es távot. Aztán még hat évig részt vett a téli versenyeken és távúszásokon, nyári maratonokon itthon és Csehországban. 2006-ban Bécsből Pozsonyig 4 óra 17 perc alatt úszott le a Dunán, ami rekord. „Éppen áradás volt, így nehezen fogja valaki megdönteni” – véli Zoli. – Nyáron volt ugyan, de 16 fokos vízben.” „A16 fokos vízben töltött több mint négy óra nagyobb lehűlést okoz a szervezetnek, mint húsz perc a nulla fokosban” – szólal meg melletünk a doktor. De eszébe sem jutott, hogy megtiltsa a fiának, sőt: ő maga is úszott a váltóban, ahol óránként váltották egymást a részvevők. A schengeni határ érvénybe lépése előtt Hainburgban még meg kellett mutatni az útleveleket.

 

 

Hogy is van a gyerekekkel?

Makai József említette, hogy a fiát magával vitte a jeges vízbe. Milyen kortól ajánlott, hogy a gyerekek bekapcsolódjanak a téli úszásba? „14 éves kortól tanácsos. Megmártózni addig is lehet, de csak rövid időre. Szlovákiában az ún. jegesmedvék négy-ötéves gyerekeket is bevisznek a vízbe, az oroszok pedig már hathetes korban megmártják a csecsemőket. S bebizonyosodott, hogy ezek a gyerekek óvodáskorban már nem betegek.”

A családi hagyomány folytatódik: Zoli kisfia, a négyéves Markó féléves korától járt ún. bébiúszásra, s ő is szereti a vizet. „Eljárunk az ausztriai Kittseebe, ott edzenek a La Manche-úszók. Markó már olyan merész, hogy reggeltől estig nem lehet őt szem elől téveszteni, mert belemegy a hullámzó vízbe is, akkor is, ha hideg” – mondja a nagyapa. Zoli bevallja, hogy mióta család van, nem komoly jegesmedve, de szeretne visszatérni.

A téli úszás hozzátartozik az életmódhoz. Mire jó? „Sok mindenre. Nemcsak az immunitás növelésére, az erekre amolyan értréning, lassítja az elmeszesedés folyamatát. Ha bemegyünk a vízbe, az erek összehúzódnak, kijövet kitágulnak. Úgy tartják, hogy az emberi szervezet olyan idős, amilyen idősek az erek – magyarázza Makai doktor. – Neurológusok sokszor küldtek hozzánk a jeges vízbe epilepsziás betegeket, belgyógyászok magas vérnyomásban szenvedőket. Volt olyan is, hogy aztán gyógyszert sem kellett szedniük. Csökkentheti a reumás fájdalmat, az asztmás tüneteket, a hideg vízben fürdőzőknél ritkábbak a felső légúti fertőzések.”

Természetesen a téli úszásnak, fürdőzésnek megvannak a szigorú szabályai. Nem lehet vakon nekivágni. Mielőtt valaki elhatározza magát, ajánlatos minden reggel hideg zuhannyal lehűtenie a testét néhány másodpercre – tanácsolja az orvos, s nyáron kell elkezdeni a fürdőzést tóban, folyóban, minden időjárás közepette. „Sajnos, Szlovákiában nem nagyon van, aki figyeljen rájuk. Ha belemegyünk a jeges vízbe, négy perc múlva felszabadulnak a boldogsághormonok, az endorfinok, és ha az ember boldog, könnyen túlfeszíti az erejét – figyelmeztet az idősebb Makai. – Nem szabad túllépni a 20-22 percet, a kezdőknek 8 perc is elég. Ősszel a vizek húsz fok körüliek, november végére kiegyenlítődik a levegő és a víz hőmérséklete. Fontos, hogy ekkor se hagyjuk abba.” „Ha valaki felnőttként kezdi, jó, ha nem egyedül megy be a vízbe – int óva Zoli. – Egyrészt motivál, ha ketten vannak, másrészt biztonságosabb: vigyáznak egymásra.”

Kinek ajánlott, és kinek nem? „Szinte mindenkinek ajánlható, kivéve azokat, akik bizonyos betegségekben, például akut prosztatagyulladásban szenvednek vagy lázasak. Ha az ember megszokja a rendszerességet, mint én 38 éve, bár még mindig rossz belemenni a vízbe, mert tegnap is csak 0 fokos volt, tudom, hogy két perc alatt jókedvem lesz. Tegnap még náthás voltam, mára meg már semmi bajom.”

 

 

Terveik továbbra is akadnak szép számmal. A lassan hetvenéves Makai József, hétszáznál több versennyel a háta mögött, minél tovább szeretné folytatni. Az idei vb-t ugyan kihagyja, de a legközelebbire, Patagóniába nagyon készül. Zoli, aki itthon különböző rendezvényeket szervez, augusztus táján újra szeretné átúszni a La Manche csatornát. Oda-vissza, hattagú váltóval.

 

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Ma éjféltől hétfő éjfélig kijárási tilalmat rendeltek el - mutatjuk, mit szabad és mit nem

kk

Nem szerep: cukrászinasnak áll

koronavírus rendőrség határ

Szerdától csak a kijelölt határátkelőkön lehet majd átlépni Szlovákia határait

koronavírus

Koronavírus: ezekből a járásokól származnak a hétfőn diagnosztizált betegek

Csernobil

Harmadik napja ég egy erdős terület a csernobili tiltott övezetben

Veronika Remišová

Meghirdették az első uniós pályázatot

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.