Vasárnap

Ma kit dicsértél meg?

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 7. 23:46

A dicséret ingyen van, mégis mértékkel élünk vele. Arról is bizonyítványt állít ki, aki bőséggel osztogatja, és arról is, aki fukarkodik vele. Pedig az őszinte elismerés az az eszköz, amely mindenkinek rendelkezésére áll, és életeket képes megváltoztatni.

Mégis félve ismerjük el mások teljesítményét. A legtöbben ahhoz szoktak, hogy a dicséret különleges eszköz, amelyek ünnepnapokon, kimagasló teljesítmények elismeréseként szokás használni. Ha elfelejtenénk ezt, sokkal szebb mindennapokat tudnánk varázsolni másoknak is, magunknak is.

Egyesek félve ismerik el az erényeket. Mintha rettegnének attól, hogy embertársaikat jónak, értékesnek beállítva ők maguk alacsonyabb rendűnek tűnnek. Egyfajta hatalmi fegyver az, amikor elismerés helyett csak a hibáikat rójuk fel másoknak ahelyett, hogy felemelnénk őket. A gyermekekkel ez másképpen van. Őket félelem nélkül tudjuk ösztönözni, hiszen nem jelentenek veszélyt a tekintélyünkre. Nem úgy, mint a felnőttek.

Mi lenne, ha mindennap figyelmünk egy apró részét arra fordítanánk, hogy elismerjük társainkban a jót? Nem mesterkélten, erőltetetten. Elég, ha apró, de valódi érdemekért cserébe adjuk a másiknak tudtára tiszteletünket. Saját érdemeink nem csorbulnak ezáltal, viszont olyan erőt ajándékozhatunk másoknak, amely lendületet ad nekik az akadályok leküzdésében. A hibákért bárki képes megszidni bennünket. Őszintén dicsérni viszont az erősek tudnak leginkább.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

2018. október 9. 08:00

Mit üzen az irigység?

2018. szeptember 30. 09:00

Kapcsolat, viszony, rabság

2018. október 18. 13:00

Akik a háttérben munkálkodnak

2018. október 18. 12:00

Elhallgatott történeteim

2018. október 18. 11:00

Vasárnapi asztal

2018. október 18. 10:00

Gyilkosok közöttünk