Lyukasórák esőben

Hegyi Zsuzsanna

2019. július 15. 09:15

Weöres Sándor: Marionett

Bömböl a váci torony s a fák fütyörészve legelnek...

(Régi magyar diák-hexameter)

Hűvös folyosón toronyóra szalad: / „Késő van, aludni, cselédek! / Bontsátok erős szép kontyotokat, / csattogjon a fogkefétek!”// Hogy hallja Irénke, a karcsu ladik, / már peng a cipője csatja; / de Rózsika még kicsit habozik, / mert karddal kergeti atyja. // Szöszkén lesik ágy mögül, asztal alól / utódai, nyolc zabigyermek. / Csönd van, csak a házi gorilla dalol / s a fák fütyörészve legelnek.

Esős volt a május. Szeretem az esőt, nagyon szeretem, ám most, hogy már hosszú napokig kitartott, mintha sok lett volna. Állandóan szemerkélt, zuhogott, meg-megállt, sűrűn szakadt megint. Néha hűvöskés szél is betársult, néha fülledt volt a lég. A lábam is „beállt”, nehezen jártam, nem is tettem hosszabb sétákat, pihengetek hát, mondom magamnak, olvasgatok, keresgélek a neten, mindig csodákra lelek, filmeket nézek, színdarabokat, zenét hallgatok, imádott időtöltésem ez, s hoppá... Hiszen ez a Lyukasóra! Laptopom megint megtalálta a régi kedvencemet. Sok-sok évvel ezelőtt a tévében néztem, most a YouTube-on. Írók, költők, verskedvelő színészek tartják a verskedvelő, jó irodalmat szerető nézőknek, furfangos feladványaik kitalálói könyvet, irodalmi lapot kapnak jutalmul.

Akkor most Lyukasórák esőben. A fő szabály, hogy már nem élő alkotót kell feladni, lehetőleg nem nagyon ismert művét, hogy a stílusból, egyes szavakból mit tud kifundálni a közönség. Nagyon izgalmas. A legjobban azokat a részeket szeretem, amikor Várady Szabolcs meg a Lator László is ott van, mindent tudnak az irodalomról, mindent az írókról, elképesztő, néha különleges, pikáns történeteket is mesélnek, szájtátva hallgatom, valósággal rátapadok a képernyőre.

Olvasok én, mindig is szerettem olvasni, s lám, mennyit, de mennyit nem ismerek, soha ki nem találnék néhány feladványt. Jegyzetelek is bőven, van már egy füzetnyim, hogy aztán rákeressek, utánanézzek a neten. Szerencsére találok is, mindig találok érdekeseket. S míg így kutatok, kinn lengeti az ágat a szél, hintázik egy kismadár. Micsoda délelőtt! Gyorsan megcsinálom a leveskockás levesemet félmaroknyi betűtésztával, s jegyzetelek tovább. A Lyukasórából. Hogy Kosztolányi felesége, Harmos Ilona jó tollú író volt, hogy Karinthy Frigyesnek micsoda versei, hogy a soha nem emlegetett, szinte elfeledett Czóbel Minka remek dolgokat írt, hogy Lovik Károly, akitől még semmit nem olvastam, kitűnő novellákat hagyott hátra, remekeket, hogy Kemény Zsigmond az egyik nagy írónk, olvasni kéne, sokat tőle is, s ahogy Várady Szabolcs egy Ady-vers két soráról, hogy Poros a hosszú hársfa-sor, / Holdfényes a püspöki udvar, miket tud mondani... Gyűlnek a jegyzeteim, s ha kötetem nincs is a legtöbb emlegetettől, a neten annyi olvasnivalót lelek, hogy csak győzzem.

Félve kérdezném, ismerik-e a magyartanárok a Lyukasórát, ismerik-e a rég halott nagy írókat eléggé, olvassák-e az elfeledetteket, olvasnak-e eleget, kitalálnának-e pár feladványt? Félek a válasszal. Vannak rossz tapasztalataim is, de azért azt gondolom, olvasnak bizony, s nyilván nem vagyok egyedül a rajongásommal az ilyen elképesztően izgalmas irodalmi órák iránt.

Nem, nem a Lyukasóra című műsornak akarok én most reklámot csinálni, bár megérdemelné, csak ötletet szeretnék adni a mindenkori lyukasóráknak, ha épp esik, ha várakozunk valahol, ha csak üldögélünk, ha csak úgy adódik egy-egy lyukas óránk, egy kis kötettel, többel, irodalmi lappal a táskánkban csodákra találunk.

Lyukasórák esőben, napsütésben, ködös hajnalon, borongós estén...

A teljes írás a Vasárnap 28. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?