„Levegőből“ gyártott gyémánt

A gyémántgyártásban egyes eljárások során 5 millió bar nyomással és 1400 °C hőmérséklettel hatnak az átalakítandó anyagra.
Vasárnap

2003. szeptember 26. 04:00


A gyémántgyártásban egyes eljárások során 5 millió bar nyomással és 1400 °C hőmérséklettel hatnak az átalakítandó anyagra. Kínai tudósok szén-dioxidot és fémnátriumot reagáltatnak „mindössze“ 800 bar nyomáson, 440 °C-on, s 12 óra elteltével gyémántszemcséket válogathatnak ki a nátrium-karbonát és a grafit közül. A fémnátrium veszélyes anyag, nagyon hevesen reagál a vízgőzzel, ezért az eljárást szén-dioxid-fölösleggel végzik. Az első gyémántszemcsék csupán negyed milliméteresek voltak. Ezekből még nem készülhet ékszer, de ipari vágószerszámokban felhasználhatók. Az eddigi csúcsot az 1,2 mm-es kövek jelentik. Mivel átlátszóak és színtelenek, drágakőnek sem utolsók. A 800 bar nyomás még mindig nagyon nagy, s bár a módszer javítható, egyesek szerint a kis szemcséket termelő folyamat nem válik a hagyományos, szélsőségesebb körülmények között zajló eljárások riválisává. A gyémántbánya-vállalatok eközben a „mesterséges drágakövek“ megkülönböztető jelzés használatát szorgalmazzák. *

Önnek ajánljuk
RegioJet

Marad a káosz a RegioJet vonalán

fuvarossztrájk

Újra blokád alá kerültek a határátkelők

koronavírus

Koronavírus – Németországban is megerősítettek egy megbetegedést

Daniel Lipšic

Lipšic: A váltóhamisítási ügyben a végéhez közelít a bizonyítási eljárás

ildi

Kínából jelentik

koronavírus

Koronavírus – Száz fölé emelkedett a halottak száma, 4500 fölé a fertőzötteké

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.