Lekér – már jó úton a fejlődés felé

Tavaly volt fél évszázada annak, hogy felsőbb utasításra a korábban önálló Lekér, Garamdamásd és Garamvezekény településeket nagyközséggé olvasztották egybe, és ennek egy magyarra fordíthatatlan nevet adtak: Hronovce. A természetes fejlődéssel a települések ma már valóban szinte egybenőttek. Másfél ezernél is többen laknak ebben a fejlődő nagyközségben.
Szászi Zoltán

2019. augusztus 8. 09:00

fd
- A szerző felvétele

A lakosságra fókuszálva

Csudai Róbert, Lekér polgármestere úgy tartja, nagy adag diplomáciával, odafigyeléssel, kitartó, módszeres munkával kell viszonyulni az emberekhez. A polgármestersége előtt a büntetés-végrehajtásban dolgozó vezető 2006 óta áll a falu élén. „Van egy örökség, ez a három faluból való összetettség. Mivel a lakosság többnemzetiségű, fontos a tolerancia, egymás tisztelete. Multikulturális közegben élünk, rohamosan fejlődő világban, és a kihívásoknak meg kell felelni. Az önkormányzattal együtt a lehető legtöbb pályázati forrást igyekszünk lehívni. Mindezek eredményeként például Lekéren az elmúlt időszakban 75 új stabilizációs startlakást sikerült építeni; ehhez hasonló az egész Lévai járásban nincs. A bennük élők átlagéletkora 32 év körüli. Itt van egy másik siker: 16,1 millió eurós beruházással nemrég adtuk át a gravitációs rendszerű csatornahálózatot, amelyet a szomszédos településekkel, Oroszkával és Csatával együtt építettünk” – magyarázta a polgármester, s hozzátette: erre az évre és a közeljövőre az utak és járdák felújítását tervezik.

A LEADER-falu

Lekér részt vesz az Európai Unió vidékfejlesztést célzó LEADER programjában, és ennek révét sikerült felújítani a falu buszmegállóit, a közvilágítást pedig energiatakarékosra cserélni. „A napokban kaptam értesítést arról, hogy a községháza energetikai korszerűsítésére 160 ezer eurót kapunk, de terveink vannak a művelődési ház és az óvoda felújítására is. Reményeim szerint még idén elkezdődik a speciális fogva tartó intézet zöldmezős beruházása, közel 18 millió euró értékben, amely két éven belül mintegy 130 új munkahely kialakítását hozza magával. Emiatt területrendezési és fejlesztési tervet módosítottunk, akadálytalanná téve a beruházás megkezdését. Az egészségügyi és az őrzőszemélyzet átképzése már meg is kezdődött.”

Demográfiai érzékenység

Csudai Róbert elmondta, hogy a település legnagyobb munkáltatója a pszichiátriai kórház; most mintegy 130-an dolgoznak ott, és kiemelten fontos intézményként tekintenek rá. „Érdekesség, hogy amikor elkezdtem a polgármesterséget, akkor még 70-80 közmunkára beosztott várt reggelente a községháza udvarán. Ma legfeljebb hatan vannak, alig van munkanélküli. Így aztán a falu karbantartását, a rengeteg közterület, a három temető rendben tartását gépesíteni voltunk kénytelenek. Hamarosan saját kézbe vesszük a háztartási szemét gyűjtését és szállítását, kukásautót vásárolunk, és a szomszéd településeknek is szolgáltatást nyújtunk; reméljük, így mindenkinek olcsóbb lesz.”

Akik ingáznak, azok Léván, Zselízen tudnak munkát találni. Két szövetkezet és számos kisvállalkozás ad kenyeret az embereknek, a lélekszám egyelőre nem csökken. „Az óvodába 37 gyerek jár, a számok azt mutatják, nem lesz gond az utánpótlással. Érdekes a mi falunk, mert míg például Vezekényben főleg a kitelepítettek helyére 1947-ben ideköltöztetett magyarországi szlovákok laknak, Damásdon meg szinte fele-fele arányban vegyes a lakosság, Lekéren a magyarok vannak többségben. Ezek az arányok külön odafigyelést igényelnek, a kiegyenlítettségre nagyon vigyázunk. Három egyház működik Lekéren: római katolikus, evangélikus és református. Mindegyikkel kiváló a kapcsolat.”

Galéria
ds-1
fd-2
cx-3
vc-4
+8

Társadalmi aktivitás

A civilek is aktívak, a Dudich Ferenc Polgári Társulás, a Ľudia s dobrou náladou társulás, a Csemadok, a Nosztalgia, a Borsika társulások, az Arizona tánccsoport tagjaira lehet számítani, ahogy a vadásztársulatra is. „Sajnos a foci most leállt annak ellenére, hogy pénz is, és helyszíni lehetőség is volna rá. Most formálódik egy kezdeményezés, amely újraindíthatja. Testvértelepülésünk az a Bakonypéterd, ahová annak idején kitelepítették az ittenieket. Rendkívül jók a kapcsolataink. Ahogy a szomszédjainkkal is. Azt látom, Lekér most jó úton van a fejlődés felé. Egy a jövőnk, mert a Garam összeköt bennünket” – mondta el Csudai Róbert. A polgármesterség melletti kevés szabadidejében szőlőműveléssel, borászattal foglalkozik, az Európában egyedülállóan két országban működő Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend oszlopos tagja, somelier és hivatásos borkóstoló, emellett halász és vadász, meg egy Gold Wing Honda motoron a vidéket járó köztiszteletben álló személyiség.

A három falu múltjáról

A források szerint Lekér község területén már a kőkorszak idején is éltek emberek. A későbbi korokból a magyari és a vaskori hallstatti kultúra emlékei kerültek itt elő. Magát Lekér települést 1256-ban mint Sereful, 1269-ben Seraphino, azaz Szerafinmonostora néven említették mint a Garam jobb partján lévő apátságot. 1293-ban már Leker, 1340-ben Monasterium Seraphini de Lekerként jegyezték le a nevét. Garamdamásd első említése 1239-ből Damas alakban, Garamvezekényé 1240-ből még mint Vezekyn maradt fenn. Az apátsági kastélyban alakították ki a pszichiátriai kórházat. A falu érdekes műemléke a római katolikus templom, amelynek kőtára az egykori apátsági templom 800 évesnél régebbi faragványait is őrzi.

A teljes cikk a Vasárnap 32. számában jelent meg!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
rendelő

Nem hitel, hanem közvetlen költségtérítés kell

Tartalék karanténközpont a dunaszerdahelyi kollégiumban

Tartalék karanténközpont a dunaszerdahelyi kollégiumban

Branislav Gröhling

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

boris kollár

Ideiglenesen befagyasztják a kölcsönöket

Marek Krajčí
Frissítve

Újabb személy épült fel a koronavírusból Szlovákiában

A Híd elutasítja a kormány javaslatát a bírók felülvizsgálatára

További 19 bíró mondott le tisztségéről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.