Különös kapcsolatok

Azért, hogy párkapcsolatunk boldog legyen, tennünk kell. Nem egyszerű feladat ez. A mindennapokban számos olyan helyzet van, amely kihat rá. Sorozatunkban ezeket tekintjük át, hogy megértsük a párkapcsolati nehézségeket, és javulást érjünk el.
Vasárnap

2019. november 12. 09:30

ll

Nem igazán vagyunk elfogadóak. Bár a sérülteket, betegeket jobban toleráljuk, azokra, akik a saját nemükhöz vonzódnak, és az eltérő nemzetiségű emberekre kevésbé nézünk jó szemmel. Emiatt az ilyen „más”-sal, vagyis az átlagtól eltérővel kapcsolatban élni igazi kihívás.

Amikor valakit párunknak választunk, a legjelentősebb belső, tudatalatti motiváció az, hogy milyen a másik által rólam visszatükrözött kép. Jó példa erre, amikor egy idős férfinak fiatal, szép felesége van. Mit mond ez a tény a férfiról? Automatikusan úgy gondolhatjuk, hogy rendkívül gazdag, sikeres, igényes, esetleg felszínes, bolond, holott erre semmi bizonyítékunk sincs. Tehát mit árul el rólam, ha a párom más, mint a többi?

A másik ok, amely miatt ódzkodunk párkapcsolatot kezdeni az átlagtól eltérőekkel, hogy tisztában vagyunk a környezetünkben élők szemléletével. Azzal, hogy nagyon könnyen ítélkezünk egymás felett, hamar bűnöst találunk bárkiben, aki különbözik, bármi áron meg akarunk felelni az elvárásoknak. Vajon mit fog szólni a szomszéd, a rokonság, ha kiderül rólam, hogy a párom nem az ellenkező nem képviselője, vagy más nemzetiségű?

Ha mégis belevágunk a kalandba, az egy csodálatos önismereti felfedezés is lehet, rengeteg dolgot megtudhatunk önmagunkról. Mennyire tudok kiállni magamért és a társamért? Mennyire tartom fontosnak mások véleményét? Mennyire szeretnék megfelelni idegeneknek? Mi lehet ennek az oka? Megtudhatom, hogy elég bátor vagyok-e felvállalni a szerelmünket, és meg tudom-e húzni a határaimat. Kiderülhet, milyen a problémamegoldó készségem, mennyire tudom beleélni magam a párom helyzetébe. Meg kell tanulnunk dönteni, hogy mi a fontosabb: a szerelmem-e, vagy a külvilág véleménye.

Párkapcsolatban élni egy megbélyegzettel sok készség elsajátításával is jár: bepillanthatunk idegen kultúrába, megismerhetjük, milyen nehézségei lehetnek, milyen problémákat kell megoldania. Fejlődhet a türelmünk, az alkalmazkodóképességünk, az empátiánk, a problémamegoldó képességünk. Lehet, hogy kívülről nézve nehéz és szerencsétlen az a kapcsolat, de belülről nagyon meghitt, harmonikus, szenvedélyes.

Nehézséget okozhat továbbá az is, hogy társunk a mássága miatt korábban már szerezhetett kellemetlen tapasztalatot, s ezt a kapcsolatba is beviszi, sokszor tudattalanul; így a múlt démonaival is meg kell küzdenünk, újra és újra erősítenünk benne a szerethetőség és az elfogadottság érzését. Ez hatalmas munka, sokszor hasznos pszichológust vagy coachot bevonni. Az igaz szerelem, és a harmonikus, boldog párkapcsolat igazi kincs, ne hagyjuk veszni idegenek előítéletei miatt!

Bensőséges, szeretetteljes novembert kívánok minden kedves Olvasómnak!

Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó

A teljes cikk a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Szlovákia készülődik a koronavírusra

Szlovákiában lassan csökken az antibiotikum-fogyasztás

g

Mi a fene történt a kastélyban?

Boženík

Róbert Boženík a Feyenoordé

Lenka Balkovičová

Egy szakértő átvizsgálta Marian Kočner és a Markíza könyvelését, váltókat nem talált

Tévhitek az influenzáról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.