Közülünk valók a VASÁRNAPBAN Zalabai Gyula növénynemesítő

Zalabai Gyula növénynemesítő egyike azoknak, akiket idén Andrej Kiska köztársasági elnök a Pribina-kereszt első fokozatával tüntetett ki.
Vasárnap

2019. február 4. 17:44

Zalabai Gyula - Somogyi Tibor felvétele

Az elismerést Szlovákia gazdasági fejlődéséért végzett munkájával és jelentős tudományos eredményeivel érdemelte ki, de ő azt mondja, nemcsak neki, hanem az utóbbi években méltatlanul háttérbe szorult szakmának is szól.

A biológiából már diákkorában is a genetika érdekelt a legjobban, és úgy gondolta, hogy a növénygenetikában szabadabban szárnyalhat az alkotó fantázia, mint az erkölcsi határok miatt sokkal kötöttebb humángenetikában. Ezért választotta a mezőgazdaságot. Már a Nyitrai Mezőgazdasági Főiskolán tudta, hogy a Felsővámos melletti Sósszigeti Nemesítőállomáson fog dolgozni, ahol az elődei, Bartalos Menyhért és Rákóczi Lajos is kiemelkedő szakmai munkát végeztek. 

Hogyan lett belőle növénynemesítő? Világszintű összehasonlításban hol állt nálunk akkor ez a tudományág? Mik ma prioritások? Milyen feltételeknek kell, hogy megfeleljen a jó minőségű búza? Miért épp a gabonafélék nemesítésére szakosodtak? Hogyan képzeljük el a nemesítés folyamatát a megrendeléstől addig, amíg a kiindulási anyag a vetőmag-kereskedőkhöz kerül? Miért kellenek mindig új fajták? A növénynemesítésben van olyan etikai határ, amelyet nem szabad átlépni? Mit tart a legnagyobb sikerének?

Ezekre a kérdésekre is mind választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Vrabec Mária interjúját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Pellegrini egyelőre kizárta az előrehozott választások lehetőségét

Sokat költenek a jelöltek

Bašternákot áthelyezték a máriatölgyesi börtönbe

Hihetetlen indok miatt maradt el a NASA első női űrsétája

Halálra gázoltak egy ötéves kisfiút Deregnyőn

Az olvasóvá nevelés könyve

Legfrissebb galériák
Olvasta már?