Kortalan szerelem?

„A szerelem vak” – tartja a mondás. És kortalan – toldom hozzá én. Azonban az ifjú aranyásók újkorában hajlamosak vagyunk egy-egy fiatal lány – idősebb férfi vagy éppen egy-egy idősebb nő – fiatalabb férfi párosa láttán rögtön az érdekre, a vagyonra, a kényelmes életre, a szolgáltatások és ellenszolgáltatások aranytengelyén, a kimondott vagy éppen hallgatólagos kölcsön-megállapodásokban gyökeredző, nyereségvágyból fenntartott társas viszonyra gondolni.
szabolaci

2018. november 7. 12:00

- Fotó: shutterstock.com


A statisztikák, a gyakorlat és a közhelyek ellenére azonban bennem továbbra is élt a naiv meggyőződés, hogy nem mindegyik olyan kapcsolatnak, amelyben nagy a korkülönbség, alapja a haszonszerzés. Éppen ezért kérdeztem meg Süll Tamás református lelkészt, párkapcsolati tanácsadót a kortalan szerelem mibenlétéről. Rögtön meg is állapítja, hogy egyáltalán nem ritka a nagyobb, 10-15 éves korkülönbség a kapcsolatokban.

Erre több példát is hozott közvetlen környezetéből. Bár az ennél nagyobb, 20-30 éves különbségekkel a szakember is ritkábban találkozik. Hozzáteszi: elsőre szokatlan látványt nyújtanak ezek a párok, ettől függetlenül a kapcsolat lehet nagyon mély és értékes. A szakember úgy tapasztalja, hogy a lányok még mindig hamarabb érnek és lesznek felnőtté, így a saját érettségi szintjüknek megfelelő partnert választanak, s gyakrabban egy-egy idősebb férfi személyében találják meg. Persze Süll Tamás arra is felhívja a figyelmünket, hogy a sztárok és a gazdagabb vállalkozók világában a párválasztás fontos szempontja lehet a presztízs és a tekintély. Szerinte ritkább az idősebb nő – fiatalabb férfi felállás. Ezek többségében kevésbé tartós a kapcsolat, hátterükben az örök ifjúság utáni vágy és az elmúlás félelme áll.

A szakember szerint az a jellemző, ha egy élettapasztalt, de akár többször is elvált férfi s egy tapasztalatlanabb fiatal lány kerül össze, akit könnyű elkápráztatni; ezáltal könnyen elköteleződik, így a férfi bátran megfogalmazhatja igényeit. „Ezek az elvárások gyakran csupán odafigyelést, törődést, igazi jelenlétet, megértést, minőségi jelenlétet jelentenek” – mondja.

Tizenöt-húsz-harminc év sok idő, ami olykor problémákhoz, világnézetbeli különbségekhez vezethet. A párkapcsolati tanácsadó azonban azt vallja, hogy csakúgy, mint más párkapcsolatokban, nagy mértékű elfogadással és egymás iránti kölcsönös érdeklődéssel emelkedjenek felül rajtuk a felek. „Ezek a párok tulajdonképpen a saját világuk megosztásával gazdagíthatják is egymást. Sokkal nagyobb idősávot kapcsolnak össze, és maradandóbbá teszik az életük alkotásait.” Süll Tamás a nehézségekkel kapcsolatban azt is elmondja, hogy az idősebb felek az elhagyástól tartanak leginkább. Sőt, gyakran van lelkiismeret-furdalásuk, mert olyan érzésük támad, hogy fogva tartják fiatalabb társukat, így inkább mindenféle indoklás nélkül szabadon engedik vagy elküldik őt.

Mégis, hogyan küzdhetők le mindezek a nehézségek? A párkapcsolati tanácsadó az értékek közös felkutatását javasolja. „Óriási bátorság kell ahhoz, hogy a felek őszintén meghatározzák elvárásaikat és kapcsolatuk célját. Minden házasságban és kapcsolatban vannak kihívások, amelyek próbatételként mutatják meg, van-e létjogosultsága a felek szövetségének. Csupán belemenekülnek egy viszonyba, vagy küldetésként élik azt meg, amelyben kiteljesedhetnek?”

Szoták Orsolya

 

 

A teljes írás a VasárnapLélekben jelent meg!

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Pellegrini: Remélem, most nem nálunk lesz a legalacsonyabb a részvétel

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

GALÉRIA: Hamiltoné a pole Monacóban

Döntőben az oroszokat legyőző finnek

Dráma Nyitrabányán: egy férfi torkon szúrta az élettársát

Továbbra is életképes a Híd

Legfrissebb galériák
Olvasta már?