Korkülönbség az irodalomban

Mi is az igazi szerelem és az összetartozás? A művészek különféle formában és módon próbálták már ezt megfogalmazni, rengeteg művészeti ágban. A fenti vers is egy kísérlet erre, próbálja megragadni azt, ami leírhatatlan.
szabolaci

2018. november 7. 11:00

- Fotó: shutterstock.com

Keverd a szíved

napsugár közé,

készíts belőle

lángvirágot,

s aki a földön

mellén viseli

és hevét kibírja,

ő a párod.

Weöres Sándor

 

Mi is az igazi szerelem és az összetartozás? A művészek különféle formában és módon próbálták már ezt megfogalmazni, rengeteg művészeti ágban. A fenti vers is egy kísérlet erre, próbálja megragadni azt, ami leírhatatlan. Mégis megszólít! Néha azt gondoljuk, a művészek máshogy élnek, többet megengedhetnek maguknak, kapcsolataikat is másként élik meg. Ezért aztán több „hibát” elnézünk nekik. Vagy mégsem?

Az ember fia (és lánya) azt gondolná, hogy az irodalomban és a művészetekben a közönség könnyebben elfogadja, ha a híres szerző, író, színész és szerelme között sokkal nagyobb a korkülönbség a megszokottnál. A társadalmi előítéletek azonban nagyon erősek, és amint valaki kilép a megszokottból, rögtön kritika tárgya lesz.

Ma már csak irodalomtörténeti tényként könyveljük el, hogy Ady Endre 17 évvel volt idősebb feleségénél, Boncza Bertánál, akit Csinszkaként ismerünk. A fiatal lány az irodalom szerelmese volt, rengeteget olvasott, és verset is írt. Rajongó leveleket írt Adynak, végül a felesége lett. Ady hűséges társa és ápolója volt egészen annak haláláig.

Vörösmarty Mihály esetében fordítva történt. A költő szeretett bele első látásra Csajághy Laurába, aki csak hosszú gondolkodás után mondott igent. Huszonhat évvel volt fiatalabb Vörösmartynál.

Kaffka Margit második férje, Bauer Ervin szintén pár évvel fiatalabb volt az írónőnél. Kaffka elvált első férjétől, akivel nem volt boldog, és több évig egyedül nevelte kisfiát, míg végül egymásra találtak szerelmével. Boldogságuk sajnos csak pár évig tartott, mert Kaffka 1918-ban meghalt spanyolnáthában kisfiával együtt.

Lesznai Anna harmadik férje, Gergely Tibor tizenhárom évvel volt fiatalabb nála. Közösen emigráltak Amerikába, képzőművészi munkájukban is együttműködtek.

A tíz-húsz év korkülönbség még nem kavarta fel annyira a kedélyeket, ha a művészvilág tagjairól volt szó. Akadt azonban olyan eset, nem is egy, amelyet nagy botrányként élt meg a közönség, és amely nagyon mélyen megbántotta az érintett művészeket.

Jókai Mór már tizenegy éve özvegy volt, amikor megismerte a tizennyolc éves Nagy (Grósz) Bellát. A lány azért kereste fel az írót, hogy az támogassa őt színitanulmányaiban. Jókai el volt ragadtatva Bella tehetségétől, színitanodába járatta, két év múlva pedig feleségül kérte. Ekkor azonban Jókai családja azonnal közbe akart lépni és mindenáron megakadályozni a házasságot, hiszen attól tartott, a továbbiakban elesik az addigi támogatástól, amelyet az író nyújtott neki, és a remélt örökségtől is. Amikor sehogy sem tudta megakadályozni a házasságot, azt is fontolgatta, hogy cselekvésképtelennek nyilváníttatja Jókait, de végül nem kezdeményezte, mert tisztában volt vele, hogy nehezen találna olyan szakembert, aki hajlandó lenne ezt megtenni a nagy íróval.

A házasságkötés után azonban korántsem ért véget a támadások sora. A Feszty család, Jókai rokonsága Jókainál szolgáló inasokat bízott meg azzal, hogy figyeljék ki, hogyan kínozza Bella az urát, és találjanak indokot arra, hogy elüldözzék őt, vagy valamilyen módon tönkretehessék a kapcsolatukat. Például hogy folyamatosan gyanúsítsák és vádolják a fiatal nőt azzal, hogy megcsalja Jókait.

Házasságuk öt évig, Jókai haláláig tartott. Az író végrendeletében kizárólagos örökösének Bellát tette meg. Feszty Árpádné Jókai Róza, az író fogadott lánya azonnal megtámadta a végrendeletet, és arra kérte a bíróságot, hogy az özvegy érdemtelensége okán tegye semmissé. Végül elállt a pertől, és egyezséget kötött Bellával, hogy a szerzői jogok bevételeinek tíz százalékát megkapja. Húsz év múlva azonban megint beperelte az özvegyet, és újra pénzhez jutott a peren kívüli megegyezéssel.

Hasonló történet Prielle Kornélia esete is. A híres színésznő15 éves korától kezdve 65 éven keresztül játszott színpadon, kivételes tehetségével, éles eszével kora kiemelkedő alakja volt. Csiky Gergely neki írta a Nagymama című darabját.

Egyszer váratlanul sokkoló hírt kapott a közönség, amely sok évtizeden keresztül bálványozta őt: a 79 éves színésznő feleségül megy a 34 éves Rozsnyai Kálmán költőhöz. Az újságok hónapokig cikkeztek arról, hogy a „hozományvadász, perverz Rozsnyai elcsábította a nemzet nagymamáját, az idős menyecskének pedig elment a józan esze”. A rokonok tanácskozást hívtak össze a színésznő házában, hogy eltiltsák egymástól a szerelmeseket, és a művésznőt azonnal cselekvésképtelenné akarták nyilvánítani. Érthető, hiszen a sok rokon, akit Prielle Kornélia hosszú éveken, évtizedeken keresztül támogatott, most hirtelen veszélyben érezte az állandó pénzforrását.

A színésznő több évig levelezett a költővel, aki később titkárként dolgozott nála, ekkor alakult ki szerelmi kapcsolatuk. Házasságuk azonban nem tartott soká, ugyanis az eljegyzés és a házasság között eltelt fél év alatti kegyetlen üldözések aláásták a színésznő egészségét, és néhány hónappal a házasságkötés után meghalt.

És hogy ne csak a régmúlt korokból hozzunk példát, említsük meg Faludy György és Kovács Fanny házasságát, amelynek történetét a modern médiának köszönhetően szinte percről percre követhettük, és amelyről szinte mindenkinek volt mondanivalója. Faludy 65 évvel volt idősebb választottjánál, házasságuk öt évig, Faludy haláláig tartott.

Miért is gondoljuk azt, hogy megítélhetjük mások kapcsolatát? Miért ítélkezünk ahelyett, hogy megpróbálnánk beleélni magunkat a szereplők helyzetébe vagy velük együtt örülni a boldogságuknak, esetleg csak egyszerűen hagyni őket, hogy éljék az életüket, ahogy nekik a legjobb? Ha a tanácsunkra van szükségük, majd szólnak. Addig pedig próbáljunk meg elgondolkozni azon, tényleg olyan fontos-e, hogy ki hány éves egy kapcsolatban.

Bolemant Lilla

 

 

A teljes írás a VasárnapLélekben jelent meg!

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?