Költözni körültekintően!

A költözés nem kevés stresszel jár, de még az elképzeltnél is rosszabbra fordulhat a helyzet, ha nem vagyunk elég körültekintőek.
Vasárnap

2019. szeptember 16. 09:00

hzt

Hogy ne ezek legyenek életünk legidegőrlőbb napjai, felsoroljuk azokat a hibákat, melyeket feltétlenül el kell kerülnünk – ne csak akkor jussanak eszünkbe, amikor már elkövettük őket.

1. hiba: Dobozvásárlás

Egyértelmű, hogy dobozokra szükségünk lesz, de az újak egész kis vagyonba kerülhetnek, ha az embernek sok a holmija. Nem érdemes rájuk pénzt költeni, hiszen tulajdonképpen csak pár napig használjuk őket.

A legtöbb áruházban, de a kisebb boltokban is rengeteg doboz halmozódik fel. Vegyük elő a lehető legudvariasabb modorunkat, és kérjünk belőlük – lesz, ahol visszautasítanak bennünket, de olyan is, ahol örülni fognak, hogy megszabadítjuk őket az elszállítást igénylő kartontól. Ha válogathatunk is, akkor ügyeljünk arra, hogy lehetőleg egységes dobozok legyenek, ne legyenek túl nagyok, de túl kicsik se (ideális pl. a banánosdoboz). Ha olyat kapunk, amelynek az alján nincs védőlap, akkor egy használaton kívül helyezett dobozból vágjunk ki egy odailleszkedő lapot, és azt tegyük alulra rakodás előtt. A doboz alját ragasztószalaggal is megerősíthetjük.

2. hiba: Parkolási díj

A parkolás különösen a városiakat érintő probléma. Ha olyan helyre költözünk, ahol parkolóautomata van, arra sok pénzünk rámehet. Ha fizetős a parkolás, próbáljunk olyan időben költözni, amikor ingyenes. Például hétvégén. Ha pedig nem tudjuk máshogy megoldani, ezt is hozzá kell számolnunk a költözés költségeihez.

3. hiba: A lift, lépcső, bejárat mérete

Ha van lift, az jócskán lerövidíti a költözést; rosszabb, ha nélküle kell megoldani az egészet. Ám nincs annál kellemetlenebb, mint ha lifttel számolunk, és csak a helyszínen derül ki, hogy még csak egy fotel sem fér bele. Ha pedig lépcsőzni kell, előfordulhat, hogy a lépcsőforduló annyira szűk, hogy a szekrények csak szétszerelve szállíthatók át rajta. A liftet, a liftajtót és még a lépcsőfordulót is pontosan meg kell mérni, hogy ne érjen bennünket meglepetés!

+1 hiba: ha rossz a költöztető

Ha költöztetőt hívunk, az első három hibának lényegében elejét vesszük, hiszen a fentiekre neki kell odafigyelnie. De ebben az esetben is felmerülhet néhány kérdés, elsősorban az, hogy kit bízzunk meg a munkával, és mennyiért végzi el.

  •  A legnagyobb hiba, ha rögtön az első ajánlatot elfogadjuk. Jó, ha megkérdezünk tapasztalatairól egy-két olyan ismerőst, aki az utóbbi időben költözött.
  •  Az interneten is keresgélhetünk a költöztetés (sťahovanie) címszó alatt; adjuk meg a lakhelyünk vagy a legközelebbi nagyobb város/járási székhely nevét is.
  •  Mindig olvassuk el a költöztetővel kapcsolatos értékeléseket (lehetőleg nem csak a saját oldalán), s a végén mi is írjuk meg, mit tapasztaltunk.
  •  Több cégtől is kérjünk ajánlatot – a szolgáltatások ára, minősége, mennyisége között ugyanis jelentős különbségek vannak –, és csak utána döntsük el, hogy melyiket választjuk.

Lomtalanítunk, likvidálunk

Költözéskor, de lakásfelújításkor vagy régebbi ingatlan öröklése esetén is szükség lehet lomtalanításra vagy régi bútorok, berendezési tárgyak, háztartási gépek likvidálására.

  •  A költözés kiváló alkalom arra, hogy rendszerezzük a lakásban található holmit, egyúttal érdemes megszabadulni a szükségtelennek ítélt daraboktól.
  •  Nagytakarításkor is felgyűlhet annyi szemét, hogy a bérelt önkormányzati kukába csak a töredéke fér – nem érdemes a falusi/városi lomtalanításra várni, mihamarabb konténert kell bérelni vagy lomtalanító céget hívni. Lomtalanítás után pedig jobban oda kell figyelni arra, hogy ne tartsunk meg fölösleges tárgyakat.
  •  Örökölt lakás esetében is elkerülhetetlen a lomtalanítás. Ilyenkor a már nem használható ruhanemű, öreg bútorok elszállítása a feladat. Ebben az esetben is ajánlott körültekintőnek lenni, megfontolni, mi az, ami kidobandó, megtartandó vagy elajándékozandó, hiszen amit mi használhatatlannak ítélünk, az másnak még hasznos lehet. A régi ruhákat, könyveket pl. elajándékozhatjuk, felajánlhatjuk különféle jótékonysági szervezeteknek.

Ne kerüljön erdőszélre, árokpartra!

A szemetet mindig legális lerakóba kell vinni. A költöztető/lomtalanító cégek kötelesek megtartani a környezetvédelmi előírásokat, a teherautó tartalma nem kerülhet pl. az erdő szélére. Fontos kiemelni, hogy veszélyesnek minősülő, valamint az emberi szervezetre ártalmas anyagok, háztartási gépek sem kerülhetnek a szemét közé, speciális gyűjtőhelyeken lehet őket leadni.

A professzionális lomtalanítás szinte sohasem ingyenes. Több ingyenes ajánlattal is találkozni, ám jobb, ha ezeket kétkedve fogadjuk. Számolni kell a szemétlerakás díjával, a teherautó üzemanyagköltségével, a rakodók munkabérével. Ha valaki azt ígéri, hogy ezektől eltekintve ingyen végzi el a munkát, érdemes elgondolkodnia rajta, hogy ez miért éri meg neki. Sajnos, az ilyen fuvarozók nem ürítik ki a lakást, csupán a számukra értékes tárgyakat, bútorokat vagy a fémhulladékot viszik el, a többit otthagyják.

A konténerek bérleti díja

A konténer nagyságától, a napok számától és a bérbe adó cég székhelyétől való távolságtól is függ. Egy példa: a 3,5 m3-es konténer bérleti díja 10 km-es körzeten belül 80 €, az 5,5 m3-esé 100 €, a 10 m3-esé akár 140 € is lehet. Az 1. napot beleszámítják a bérleti díjba, és minden további nap 4 €-ba kerül.

10 km felett általában szállítási díjat is felszámítanak, amely legtöbbször 1,30 €/km.

F. É., prenaj. kont., V-költöztetés

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Magára maradt az összefogásban a Magyar Fórum és az Összefogás

FTC–Újpest rangadó a tévében

Frissítve

Közös javaslattal zárultak a Híd, MKDSZ és MKP tárgyalásai

Nem lesz vasúti felüljáró Szencen

Matovič aggódik a Híd és az MKP együttműködése miatt

Sándor Pál nyolcvanéves

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!