Költők a karácsonyi vásárban

Bár 2017-et írunk, földi létezésünk még mindig tele rejtélyekkel. Az egyik közülük, miért vonzanak minden évben tömegeket az adventi vásárok.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 5. 01:31

A létezés nagy kérdéseit az elmúlt évezredek során a költők folyamatosan feszegették, így felhatalmaztunk néhány kortárs szerzőt, öntsék szavakba számunkra, amit az elmúlt hetek során Európa valamelyik karácsonyi vásárában tapasztaltak. Kolozsvárról Németh Zoltán, Isztambulból Veres Erika, Grazból pedig Tóth Kinga küldött nekünk beszámolót.

 

Modellbagoly és patkódömping

De még mielőtt rátérnénk a nemzetközi helyzetre, ejtsünk néhány szót a pozsonyi adventi vásárról, hiszen évről évre terebélyesedik, mint valami multicég. Idén pedig tényleg van minek örülni, hiszen bagolysimogatót is létesítettek: konkrétan a Hviezdoslav (egykori Séta) téren, ahol fenyődeszkákból összeállított házikó előtt lehet fényképezkedni az uhu (latinul Bubo bubo) egyik háziasított példányával. A modellbagoly kunyhóját elhagyva instant jégpályába botlunk, közepén egy királykék Volkswagen pózol, emelvényről, ferdén. Biztosan ő a főszponzor, vagy egyéb jótevője a világnak. Napközben még úgy, ahogy sikerül rendeltetésszerűen használni az érintett utcákat és tereket, de estére oly masszívvá hízik a tömeg, hogy aki puszta áthaladási céllal közelít, inkább kerül. Nehéz megtippelni, milyen látványossággal lehetne még überelni az eddigi forgatagot. Talán néhány idomított rózsaszín rozmárral, akik kecskedudán előadnák George Michael és Halász Judit nem létező közös slágerét. Vagy egy szalmasátorban létesített ideiglenes hagyományőrző tetoválószalonnal, ahol rekordidőn belül kaphatna bőrére ünnepi motívumot, aki nem bánja, hogy közben maga is látványosságszámba megy.

Megnyugtató fejlemény, hogy a kínálatban egyre általánosabb a mákos és diós patkó, alias pozsonyi kifli. Az egyik legismertebb hazai patkógyáros termékei a vásár kezdetén mégis hiányoztak, mert Németországba rendeltek tőlük több ezret, tudjuk meg a Pozsonyi Kifli PT sátránál a Ferencesek terén. De egyébként forralt bor vagy puncs nélkül sem érdemes kivonulnia még az origamibetlehem-árusnak sem, hisz abból hihetetlen mennyiség elfogy minden évben. Kimegy a kézművesszappan-árus heti 50 liter punccsal és 50 liter forralt borral, jól bekeres az egy hónap alatt, és örül, hogy közben elad pár híres szappant is.

Nagyon fogy a krumplis loksa, a hirtelen grillezett húsok, és a legtöbb árus már arra az alapvetésre is rájött, hogy ha mosolyog, többen hagyják ott a visszajáró centeket. Szállnak az illatok, súrlódnak a kabátok, a szakemberek pedig továbbra sem értik, miért jön valaki nyomorogva és kultiválatlanul töltekezni egy szűk térre, miközben ugyanezt megcsinálhatná otthon is. Talán otthon ezt mégsem kapja meg.

 

Multietnikus jókedv

A kolozsvári karácsonyi piac a kivilágított gótikus Szent Mihály-templommal és a Mátyás király szoborral együtt felejthetetlen látványt nyújt. Első alkalommal éjfél után értünk a helyszínre, már csak alig néhány kései sétáló lézengett a fényárban úszó Fő téren, és olyan pedáns renddel és tisztasággal találkoztam a gyönyörűen karban tartott házak között, hogy azt hittem: 1. valahol Németországban vagyok, nem pedig Romániában, 2. még nem kezdődött el a karácsonyi vásár. Sok apró fehér házacskában többek között sült gesztenyét, népi hímzést, bőrkesztyűt, édességet, báránybőr bekecset is lehetett kapni. Számomra mégis az itt hatalmas méretű kürtős kalács volt a legautentikusabb, amely etnikai szempontból magyar árusokhoz köthető. A tér egyik sarkában elhelyezett szabadtéri színpadon egész nap gyerekek próbálnak és lépnek fel zenés-énekes produkciókkal, a Mátyás-szobor körül pedig (ez sokaknak nem tetszik) korcsolyapályát építettek ki, és órákig lehet körözni Hunyadi Mátyás, Kinizsi Pál és mások termetes alakja körül. Van még kivilágított fenyőfa, fényfüggöny, fénysátor és persze multietnikus jókedv, hiszen nemcsak a katolikus és a református magyarok ünnepelnek ugyanazon a napon, hanem a görögkatolikus és az ortodox románok is – írja Németh Zoltán.

 

Fénymikulással az újévbe

Törökország és a karácsonyi ünnepkör nem feltétlenül összeegyeztethetetlen fogalmak. A nagy többségében muszlim lakosság mellett ugyanis meghúzódik egy csekély lélekszámú római katolikus, protestáns és görög katolikus közösség is. Isztambul kettősségét rögtön az a tény is mutatja, hogy félig európai, félig ázsiai város – mondhatjuk, hogy mind földrajzi, mind kulturális értelemben. Az itteni „karácsonyi” vásárokkal is valahogy így van. Vásárnak vásár, adventkor is látogatható, lehet kapni ételt, italt, kézművesárut, csak éppen a karácsony mint vallási tematika marad ki az egészből. Egy villogó óriás Mikulás-bábu – a karácsonyi dekoráció itt kizárólag újévi díszítőelemnek számít. A karácsonyfa, a színes égők, a gömbök, az utcai díszes kivilágítás, az épületeket bevonó fényhuzalok mind azt jelzik: tél van, jön az új év, gyere pénzt költeni a színes kirakatokhoz! Mert vallási hovatartozás nélkül is lehet a fényeknek örülni, lehet várni a havat, lehet Európa nagyvárosainak mintájára vásárt rendezni. Az, hogy ki mit visz haza belőle, mindenkinek a saját ügye. Azért fakéregből faragott angyalkákra, csengőkre, puncsra ne számítson a látogató. Ehelyett viszont kapható üvegből fújt kék delfin, gyöngyház ládikó, horgolt kendők tömege, teáspohárnak álcázott gyertya, ezüst ékszer, szőnyeg, cipő és egyéb akciós áru.

Megtippelni sem lehet, meddig lesz még látogatható ez a vásár – konkrétan a Beyoğlu Festivali elnevezést viseli –, mert az őt körülvevő falak óriásplakátjain először az állt: 2017. május–szeptember. Ezt azonban meghosszabbították 2017. május–novemberre. Most pedig már decembert írunk, de a Beyoğlu Festivali csak dübörög tovább. Árad is a közönség fel a Taksim térre, főleg arabok, irániak, távol-keletiek, hogy megtekintsék Törökország legjellemzőbb portékáit a híres téren, ahol tavasszal politikai pártok lobogói, nyáron anarchisták transzparensei, a hátralevő időszakban pedig újévi villogók borzolják a kedélyeket. Azért lesz magyar nyelvű szentmise a római katolikus San Antoine-templomban december 9-én, sőt karácsonyihangulat-gerjesztő összejövetel is az Isztambuli Magyar Intézetben – írta Veres Erika a Boszporusz partjáról.

Kedves olvasóink, ennyi fért összeállításunkba. Budapestre is eltelefonáltunk, ha már fennáll ez a technikai lehetőség, milyen idén a karácsonyi vásár a Vörösmarty téren. Azt a választ kaptuk, hogy olyan, mint tavaly, meg azelőtt. Aki nem hiszi, méltóztasson megtekinteni.

 

Karácsony Grazban

1. Novemberben kezdődik, mint angol nyelvterületen, elsőként a csokival és a ringlis zenével.

2. A magas belterű polgári házak tetőit összekötő vezetékek, amikről gúzsba tekert fenyőfák lógnak fejjel lefelé.

3. Költőibben: égből lógatott, akasztott fenyők. Dísz nincs.

3. Jó szagú forralt bor, az ízét nem tudom. Kevés a részeg, mindenki fegyelmezetten derűs.

4. A Fő téren és a vízparton zajlik. Kirakodó, szagos gyertya.

5. Harangok. Katolikus betonkápolna a kollégium második emeletén.

6. 3 euróba kerül 25 dkg sült gesztenye, ami 10 szem. Nem stimmel a matek.

7. Hétvégén a különleges helyi járatos jegyeddel a vendégedet is magaddal viheted.

8. Még a tehéntőgy alakú Műcsarnok is karácsonyosan villog.

9. Egy kacsahalásztató. Halásztam egy tukánt 120 egységért.

10. Hó meg aranypor, kedélyes béke a hegytetőn.

Tóth Kinga

 

 

 

 

Önnek ajánljuk

Kassai rendőrök: ne hagyják a gyereket az autóban

Indul a Tablók Viadala 2019! Szavazz!

Frissítve

Kiska hivatalosan is bemutatta a pártját

Keresik a Duna-alagút átépítőjét

Az új BMW X7-tel a rengetegben

Ezért nem szabad a tévé előtt aludni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?