Kitekintő a VASÁRNAPBAN: Kreppangyalok és agyagbárányok

Leginkább porosodástól óvó dobozok mélyén húzták meg magukat, a létrejöttük kézmozdulatainak ismerői mind kevesebben lettek, mígnem néhány évvel ezelőtt rájuk szegeződött a kisnagybetűs közvélemény figyelme. Értéktárba kerültek, műhelymunkákon lesték el készítésük rejtelmeit, és több százat osztottak szét belőlük egyszeriben.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. december 17. 16:23

A krepp-papírból készült angyalok a múlt század ünnepi tartozékai voltak az angyalábrázolás mindenki számára elérhető módozataiként. Mivel megjelenésük, készítésük egy térségre szűkíthető, felkerültek a külhoni, azon belül is a vajdasági magyar értéktárba. Akár a környezetvédelmi témájú lapszámunkra is visszautalhatnék most, hiszen az üvegből, majd műanyagból készülő, mind többek számára elérhetővé váló díszek szorították ki őket a karácsonyfák környékéről.

A már megvásárolható ünnepi Vasárnapban Rizsányi Attila utánajárt annak is, milyen a papírangyal-készítési hagyomány a Vajdaságban; hogyan kezdődött; mi mindent idéz fel a néprajzkutató; hol voltak még hasonló hagyományok; mikor állították Budapesten az első karácsonyfát; hol lehet megtanulni ezt a tudományt; milyen volt a szocializmusban…

2018. december 17. 15:23

Ki ő a VASÁRNAPBAN: Tari Annamária, a Vasárnap szakpszichológusa
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró-jelöltek: ezt mondta Drgoňec, Duditš, Dulak, Duľa, Ďuriš és Fiačan a meghallgatáson

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Robert Fico megjelent az alkotmánybíró-jelölti meghallgatáson

Több vizet a Bodrogközbe

Érsekújvár: 12 éves fiú akart meglopni egy autójában ülő nőt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?