Kisgyermek a lakásban

Ha gyermekünk már önállóan mozog a lakásban, sokkal nagyobb figyelmet igényel, és amennyire csak lehet, mozgásterét veszélytelenné kell tenni.
Vasárnap

2019. október 10. 09:00

hm

Otthonunk egy kúszni-mászni kezdő baba mellett a veszélyforrások kimeríthetetlen tárházává változik. Ha nem lehet is minden eséstől, sérüléstől megóvni, mindent meg kell tennünk a biztonságáért. Zárak, tolózárak, kulcsra zárt bejárati ajtó, ablakzár, élvédők, sarokvédők, csúszásgátlók, konnektordugók, fellépők felszerelésével stb. veszélymentessé tehetjük az életét. A lényeg, hogy ne csak nekünk, szülőknek legyen kényelmes a helyzet, miközben ő a túlbiztosított lakásban tesz-vesz, hanem hogy meg is tanítsuk a hétköznapi tárgyak, bútorok közötti biztonságos eligazodásra és az eszközök rendeltetésszerű használatára.

Csöppségek a fürdőszobában

A gyerekek a fürdőszobát is játszótérnek tekintik, hiszen sok izgalmas zug és dolog található benne – ezért soha ne hagyjunk őket egyedül ebben a helyiségben.

 •  A mosógép ajtaját gyermekzárral célszerű felszerelni az ajtó véletlen becsapódása, az éppen működő program véletlen megváltoztatása, valamint az ajtó mosás közbeni kinyitása ellen. A mosógép 30 cm átmérőjű ajtaján keresztül a gyermek be tud mászni a dobba, ahol fulladásveszély fenyegeti – az ilyen mosógépeken mechanikus biztosítás szükséges a véletlen ajtóbecsukódás ellen.
 •  Nagyon óvatosnak kell lennünk a tisztítószerek, gyógyszerek, kozmetikumok elhelyezésekor – tegyük őket gyermekeknek hozzáférhetetlen helyre, zárt szekrénybe, megfelelő magasságba.
 •  A WC-ülőkét mindig hajtsuk le. A nehéz ülőke lecsapódáskor komoly sérüléseket okozhat a gyermek kezén vagy fején. Ennek megakadályozására szereljünk fel lecsapódást lassító szerkezettel ellátott ülőkét.

Totyogók a konyhában

Főzéskor a tűzhely elülső részét védjük rozsdamentes korláttal, hogy a gyermek ne ránthassa magára a forró fazekat. Ha nincs a tűzhely alapfelszerelésében, külön is meg lehet vásárolni. A sütőajtót pedig lássuk el gyermekzárral. Forró folyadékot tartalmazó edényt soha ne tegyünk a földre hűlni, és a munkalap vagy a rakodófelület szélén se legyen.

További tanácsok:

 •  Azokra a fiókokra, amelyekben éles vagy hegyes konyhai eszközöket tartunk, feltétlenül szereljünk gyermekzárat.
 •  Hogy a kicsi ne tudja kinyitni és magára zárni a fagyasztóládát, ennek ajtajára is tegyünk.
 •  A kisgyerekek szeretik a konnektorba dugni az ujjukat vagy apróbb tárgyakat és rágcsálni az elektromos kábeleket. Ezért az elektromos konyhaeszközök zsinórjait úgy vezessük, hogy ne férhessenek hozzájuk. Kitűnő megoldás, ha a munkapultot 10-20 cm-rel szélesebbre alakítjuk ki, és az összes elektromos vezetéket elrejtjük a fal és a szekrények közötti részen.
 •  Magától értetődő a csak speciális kulccsal kihúzható konnektorvédő használata. Drágább megoldás az olyan konnektorok alkalmazása, amelyekbe gyermekbiztosító van beépítve, s a kábel kihúzásakor egy szerkezet automatikusan letakarja a konnektort.
 •  Az éles sarkok veszélyesek a legkisebbekre, ezért érdemes a konyhapult és az asztal sarkaira sarokvédőt tenni.
 •  Az alsó szekrényekben, amelyekhez a gyermekek is hozzáférnek, csak olyan edényeket tároljunk, melyekkel nem sérthetik meg magukat. Éles tárgyakat, mérgező anyagokat, gyógyszereket tilos tartani bennük.
 •  Gyermekek mellett ne használjunk lelógó abroszokat, hogy ne ránthassák magukra mindazt, ami az asztalon van.
 •  A szemetes is lehet veszélyes. Soha ne hagyjunk benne vegyi anyagot, széttört üveget. A tetejét mindig zárjuk le, és naponta ürítsük.

A biztonságos lépcső

Habár a modern házakban egyre gyakoribb a korlát nélküli lépcső, olyan családi házban, ahol gyermekek is vannak, a korlát feltétlenül szükséges. Ha jól alakították ki, növeli a lépcső biztonságát, és díszít is. Magassága legalább a 90 cm legyen. Biztonság szempontjából a függőleges tagolású a megfelelő, s a függőleges osztópálcák távolsága ne legyen 12 cm-nél nagyobb, így megakadályozzák, hogy a gyermekek bedugják közéjük a fejüket. Manapság divatosak a vízszintes acél osztópálcák vagy a természetes anyagú kötelek – ezeken azonban a gyermekek felmászhatnak. Hatásos korlátbetét az átlátszó vagy mattüveg, a szövet és a perforált lemez.

Figyelem! Kisgyermek felügyelet nélkül még a biztonságos lépcsőre se jussanak fel. Ez ellen kis, lépcső előtti ráccsal védekezhetünk, amely egyszerűen beszerezhető, és házilag is felszerelhető.

Veszélyes növények

Ciklámen – szára, virága enyhén, gumója erősen mérgező; hányást, szédülést, súlyosabb esetben légzészavart, bénulást okoz.

Kroton – tejnedve hányást, bőrirritációt, hasmenést idéz elő.

Mikulásvirág – hányást, bőrirritációt vált ki.

Begónia – levele és hajtása enyhén mérgező.

Diffenbachia – minden része mérgező, a szájba jutva duzzadás, fulladás lehet a következmény.

Fikusz – tejnedve hányást, hasmenést, fulladást okozhat.

Filodendron – nedve irritálhatja a bőrt és a nyálkahártyát.

Mikortól maradhat egyedül?

Némely országban, pl. Kanadában (legalábbis Calgary államban) tilos a gyermeket 12 éves kora előtt egyedül hagyni, akár öt percre is. A szülőnek vagy egy szülő által megbízott felnőttnek mindig vele kell lennie.

Szlovákiában – Európa más országaihoz hasonlóan – nincs ilyen konkrét korhatár. A szülőre bízzák annak eldöntését, hogy elég érett-e már a gyermek a hosszabb-rövidebb egyedüllétre. Ha nagyon kicsi, és a szülő tartósan felügyelet nélkül hagyja – nem arról van szó, hogy míg alszik, addig az anyuka leugrik a szeméttel, hanem a védelem és gondoskodás többórás hiányáról –, ez már a a rossz bánásmód egyik formájának számít.

Jó tanácsok:

1. A 12 évesnél fiatalabb gyermekek még nem elég érettek ahhoz, hogy hosszabb ideig egyedül maradjanak.

2. 16 éven aluliakat nem ajánlott egyedül hagyni éjszakára.

3. Újszülöttek, kisbabák és kisgyerekek mellett mindig legyen felnőtt!

4. A szülővel szemben eljárás indulhat, ha gyermeke az egészségét vagy életét közvetlenül veszélyeztető helyzetbe kerül, amíg ő magára hagyta.

5. Egyetlen gyermeket sem szabad egyedül hagyni, ha nem érzi magát biztonságban – mindegy, hány éves.

6. Ha a gyereket egy másik gyerekre hagyja a szülő, akkor (a jog szempontjából) tulajdonképpen egyedül hagyta.

7. Ha a gyermeknek valamilyen speciális szükséglete van, fogyatékossággal élő, esetleg különleges bánásmódot igényel, többször is meg kell gondolni az egyedül hagyását.

lakberendezés, vmn

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Híd elnöksége igent mondott az MKP-val közös választási pártra

Danko nekiment a Hídnak, Bugár higgadtságra intette

Hyballa is elfutott Mangalaci elől

Uhrík miatt törölték a vitaestet

Gál a legszigorúbb büntetést kéri Jankovskának

A szlovákiai férfiak nem szívesen beszélnek betegségükről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!