Kinek lehet gondozója?

Vrabec Mária

2020. január 22. 09:45

ds

Tisztelt Vrabec Mária!

Elolvastam az idős emberekről írt írásait. Nagyon jó, hogy valakinek eszébe jutnak az ilyen idős emberek. Köszönöm!

Egy kis faluban lakom, ahol se orvos, se posta nincs. Van egy aranyos mamám, túl a 80. évén. Öt orvoshoz hordom őt. Elvittem a szociális hivatalba kérvényezni, hogy lehessek én a gondozója, az összes orvosi iratot vittük. Van botja, de még a papáé volt. Elutasították a kérelmet. Mikor kikérdeztek, mondtuk, hogy én viszem a mamát, ha orvoshoz kell mennie. Erre a visszaküldött papíron az állt, hogy busszal közlekedik.

Nem irigylem senkitől, ha sikerül elintéznie, hogy gondozó lehessen, de úgy látszik, protekcióval megy. Van több olyan személy, aki papíron gondozó, de a gondozott egyedül van. Érdeklődtem pár embernél, és elmondták, hogy ők hogyan tudták elintézni.

Jó lenne, ha néha váratlanul megnéznék, hogy az állam kinek és mire adja a pénzt.

Jelige: Unoka

 

Kedves olvasónk!

Gondozója annak lehet, aki már nem képes egyedül ellátni magát, vagyis a tisztálkodásban, öltözködésben, táplálkozásban, mozgásban, tájékozódásban, gyógyszerek beszedésében stb. segítségre szorul. A páciens állapotát a kezelőorvosa ítéli meg, egy nullától 10-ig terjedő skála segítségével. A 10-es azt jelenti, hogy nincs szüksége segítségre, a nulla azt, hogy mindenben segítségre szorul. Ennek alapján a gondozói hozzájárulás megítéléséről a szociális és családügyi hivatal felülvizsgáló orvosa dönt. Nem tudom, az önök esetében a kezelőorvos ítélte-e meg úgy, hogy a nagymama még önellátó, vagy a felülvizsgáló orvos nem találta indokoltnak a rászorultság elismerését. Még azt sem tartom kizártnak, hogy a hivatalból utánanéztek az állapotának, és valaki tényleg látta őt busszal közlekedni, vagy ezt mondta róla.

Igen, valóban lehet olyanokat hallani, hogy a gondozói státus intézésekor lefizetik az orvosokat; nálunk ez, úgy látszik, minden téren így megy. De ha a szociális hivatal értesül arról, hogy valaki kapja a gondozói díjat, és nem törődik a rábízott személlyel, köteles ennek utánajárni, és megvonni a juttatást. Ajánlom, hogy próbálkozzanak újra, és pontosabban tisztázzák a kezelőorvossal a rászorultság mértékét. Ön lehet gondozó napi néhány órában is, nem feltétlenül szükséges, hogy valaki egész nap a gondozott személynél tartózkodjon. A gondozói díj mellett dolgozhat is, de a fizetése nem haladhatja meg a szegénységi küszöb – azaz 210,20 euró – kétszeresét.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/3. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
volby

Ma parlamenti választás

nagykürtös

Nagykürtös: Meghalt a választási bizottság egyik tagja

választás

Választás a gúgi vendégfogadóban

hatar

Már ellenőriznek az osztrák-szlovák határon

eperjesi robbanás

A város szétosztotta a pénzadományokat a felrobbant lakóház lakói között

s

Érsekújvárban a betegek is választanak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.