Ki nyithat ingyenes számlát a bankban?

Azt hallottam, januártól a kis jövedelműek ingyenes számlát nyithatnak a bankokban. Mik ennek a feltételei, valóban ingyenes lesz-e ez a számla, vagy csak egy további trükkről van szó? SZ. J.
Szabó Laci

2016. február 5. 23:22

Nem januártól, hanem februártól, de azok, akiknek 400 eurónál kevesebb a jövedelmük, valóban nyithatnak ingyenes számlát. A többi ügyfél számára a legolcsóbb számla vezetése havonta 3 euróba kerül. Ennek az a feltétele, hogy semmilyen más számlájuk nincs.

Ingyenes számlát ugyan minden bankban lehet nyitni, de mindenhol más feltételekkel. A legtöbb pénzintézet fizetség nélkül nyitja s utalja át a pénzt a korábbról, még a számlaszám is marad a régi. Csak a Cseh Kereskedelmi Banknál (ČSOB) nyitotthoz kell az ügyfélnek megszüntetnie a korábbi számláját, s pénzét áttennie az újra.

A pénzkiadó automatákból való kivétel az ingyenes számlák esetében is korlátlan, és a bankok többségében ehhez a számlához is jár az internetbanking szolgáltatás. Kivétel a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa), ahol ezért havonta 1 eurót kell fizetni.

Takarékoskodni nem lehet minden bankban az ingyenes számlán, ezt a lehetőséget csak a ČSOB és az UniCredit Bank kínálja.

A pénzintézetek többsége érintős Visa Electron vagy MasterCard kártyákat ad az ingyenes számlákhoz. Csak a Tatra Banka kártyáihoz kell majd továbbra is megadni a PIN kódot.

A bankok természetesen figyelemmel kísérik, hogy az ingyenes számlákra mennyi pénz érkezik – egy év alatt ez nem lehet több mint 5600 euró. Ha több lesz, értesítik az ügyfelet, és megállapodnak vele fizetős számla nyitásáról.

 

 

Hány méterre lehetnek a tyúkok a szomszéd ablakától?

 

A 40. számban írtam róla – közölték is –, hogy a cigány gyerek saját kertemben munka közben életveszélyesen megfenyegetett, és megdobált kővel, tégladarabokkal, csúzlival. Feljelentettem, igaz behívattak, de azt mondták, hogy a fejleményekről nem fognak engem informálni. Úgyhogy most nem tudom, hogyan is döntöttek. Ha lehetséges, válaszoljanak az alábbi kérdéseimre:

1. Tartoznak nekem 7000, 200 és 170 €-val már több mint 2 éve; ez elévülhet? Vannak papírok róla.

2. Vannak papagájaim és 3 db tyúk. Hány méterre lehetnek a szomszéd ablakától? A város szélén lakom, kertes házban.

3. Kint a kertben a szomszéd kutyái több helyen kikezdték az új drótkerítésem. Kihez kell fordulnom?

 

Nagy F., DS

 

 

Ha feljelentést tett, a rendőrség köteles tájékoztatni önt a fejleményekről. Valószínű, hogy az ügyet kihágásnak minősítették, és akkor már a körzeti hivatalhoz tartozik, próbáljon ott érdeklődni. 

A tartozás nem évül el, ha valóban írásos, közjegyző által hitelesített szerződése van, bírósági úton követelheti vissza a pénzét.

Azt, hogy a baromfi hány méterre lehet a szomszéd kerítésétől, nem szabályozza a törvény. A békés egymás mellett élésről szóló jogszabály csak azt mondja ki, hogy az ingatlantulajdonosnak tartózkodnia kell minden olyan cselekménytől, amellyel zaklatna másokat, vagy sértené mások jogait. Nem szabad veszélyeztetni a szomszéd épületét vagy telkét átalakításokkal, építkezésekkel, nem szabad a szomszédokat mértéktelen zajjal, porral, hamuval, füsttel, gázokkal, párával, bűzzel, szilárd és cseppfolyós hulladékkal, fénnyel, árnyékkal, vibrálással zavarni. Ha a szomszéd zaklatásnak érzi a tyúkok bűzét vagy hangját, vagy ha, mint az ön esetében, a kutya kárt tesz a kerítésben, a községi hivatalhoz fordulhat. Ha nem tudnak megegyezni, a károsult a rendőrségen tehet feljelentést. Az ügyet kihágásként fogják kezelni, és a körzeti hivatal bírságot róhat ki a zaklatásért – legfeljebb 99 eurót. 

 

 

 

 

 

Önnek ajánljuk

Három alkotmánybíró-jelöltet választott meg a parlament

Kanada nyerte a tengerentúli derbit, az oroszok a svédeket is legyőzték

Akár két métert is nőhet a világ tengereinek szintje 2100-ra

Konečný az NBÚ új igazgatója

SHMÚ: Emelkedik a Duna felső és középső szakaszának vízszintje

Súlyos baleset történt Kelet-Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?