Vasárnap

Ki kell fizetni a külföldi útdíjbírságot?

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. augusztus 10. 01:35

Magyarországon nyaraltunk, és kétszer is megbírságoltak. Először azért, mert eltévedtünk, ráhajtottunk az autópályára, és nem volt matricánk. Másodszor egy bank előtt parkoltunk le, hogy pénzt váltsunk be, ott is megbüntettek, mert nem volt parkolókártyánk.

Bár a környezetünkben mindenki azt mondta, hogy ezzel nem kell törődnünk, mert a magyarországi hatóságok az autó rendszáma szerint nem tudják azonosítani a tulajdonost, mi most mégis névre szóló levelet kaptunk egy hazai ügyvédi irodától 188 eurós bírságról plusz 40 eurós munkadíjról. Hogy lehet ez? Ki kell fizetnem a bírságot, vagy valahol tiltakozhatok, hogy illetéktelenül szerezték meg az adataimat?

Jelige: Külföldi bírság

 

A magyarországi Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és a parkolókat üzemeltető önkormányzatok is szlovákiai ügyvédi irodákkal és végrehajtókkal szerződnek. Az ő segítségükkel szerzik meg az érintett személyek adatait, megkerülve ezzel a vonatkozó európai uniós jogszabályokat. Ezek kimondják, hogy egyetlen tagállam hatóságai sem juthatnak hozzá más tagállam polgárainak személyes adataihoz, így a közlekedési szabálysértőket külföldön csak akkor lehetne megbírságolni, ha a rendőr vagy parkolóőr a helyszínen igazoltatja őket.

A sztrádafigyelő kamerák felvételei és a rendszámtábla alapján elvileg nem tudhatnák a magyar hatóságok, ki a gépkocsi bejegyzett tulajdonosa, de szlovákiai ügyvédi irodák közbenjárásával megszerzik az adatokat. Hogy hogyan, az az ügyvédi irodák titka, nyilván szükség van hozzá jó kapcsolatokra a rendőrségen, ahol nyilvántartják a gépkocsikat, de utólag nehéz belekötni a dologba. Az, hogy valakit a szlovákiai ügyvédi iroda szólít fel a bírság befizetésére, az uniós jogszabályok szerint is rendben van, mert a szabad mozgás elve a jogi szolgáltatásokra is érvényes, így a magyarországi ügyfél szlovákiai jogi képviselete szabályos.

Ugyanennek az elvnek az alapján kötnek az önkormányzatok vagy gazdasági társaságok szerződést külföldi adósságbehajtó cégekkel. Létezik egy Euro Parking Collection nevű szervezet, amely kilenc európai országból szerzi be a szükséges adatokat a beszedési eljárások lefolytatásához. Parkolás, autópályadíj-tartozás vagy más, bármilyen közlekedési bírság behajtásához lehet együttműködni vele. Ez a cég a helyi adatnyilvántartóból a rendszám alapján lekéri, kié az autó, majd továbbítja az adatokat az adósságbehajtónak. Mindez fizetségért történik, így végeredményben tovább nő a bírság összege.

Külföldi szabálysértő esetében egyedül a kézbesítés okozhat nehézséget, mert a hatvannapos határidőt itt is meg kell tartani, ráadásul a felszólítás átvételét is igazolni kell. Ha minden sikerül, a behajtók a beszedett parkolási díjak 60-70 százalékát adják vissza a parkoló üzemeltetőjének.

Mivel egyetlen ügyvédi iroda és adósságbehajtó sem dolgozik ingyen, a bírsághoz még hozzászámolja a saját munkadíját, amely általában 30–50 euró. Ha a szabálysértő hatvan napon belül nem fizet, a bírság és a munkadíj összege is tovább emelkedhet, ezért azt ajánljuk, fizessen, felejtse el az egészet, és legközelebb vegyen autópálya-matricát meg parkolójegyet. Mert lehet ugyan háborogni afelett, hogy az ügyvédek megint találtak egy kiskaput a törvények megkerülésére, de azt azért el kell ismernünk, hogy a bírság minden szándékosan bliccelő vagy peches vezető esetében jogos.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

2018. október 8. 10:00

Elmélkedések Róbert Bezákkal

2018. szeptember 28. 08:00

Ki fizeti az ingyenebédet?

2018. szeptember 14. 00:46

Takargatott papi vétkek

2018. október 18. 13:00

Akik a háttérben munkálkodnak

2018. október 18. 12:00

Elhallgatott történeteim

2018. október 18. 11:00

Vasárnapi asztal