Készülődés ünnepi hangulatban

A húsvét a legtöbb családban nemcsak vallási, hanem családi ünnep is. Ilyenkor a távolabbi rokonokat is vendégül látjuk.
Vasárnap

2019. április 10. 09:30

A felkészülés része a legtöbb helyen a tavaszi nagytakarítás, az ablakok, bútorok, kárpitok tisztítása, a portalanítás. A lakás, ház kitakarítását nem érdemes az utolsó napokra hagyni, már jóval korábban nekiállhatunk. Elrakjuk a téli holmit, előkerülnek a könnyebb tavaszi ruhák, cipők, a tavaszias lakásdekoráció és textíliák, autónkra felrakatjuk a nyári gumit, a ház körül lemossuk a járdát, a térköveket, stb.

Ha a tavaszi teendőket fokozatosan végezzük, húsvét hetében nem kell kapkodnunk, pánikszerűen összevásárolnunk mindenféle felesleges holmit – minden a jó időzítésen múlik!

1. A tennivalók listája

Ha egyet lapoz, jól használható listát talál az elvégzendő feladatokról. Töltse ki, írjon fel mindent, amit el kell intéznie, és pipálja ki, amivel végzett. A nagyhét elején szánjon rá egy napot erre a feladatra, gondolja át a költségeket is; az internet segítségével gyorsan utána tud nézni, hogy mi mennyibe kerül. Különítse el az ünnepre szánt pénzt, és készítsen külön bevásárlási listát!

2. Bevásárlás

Vigye magával a listát és a vásárlásra szánt pénzt vagy a bankkártyát. Ünnepek előtt sok árkedvezménnyel találkozni; legyen erős, és csak azt vegye meg, ami a listán van, így kordában tarthatja a kiadásokat. A bevásárláson legkésőbb nagycsütörtökön érdemes átesni.

3. Villámtakarítás és a lakás díszítése

Attól függően ossza be ezt a két feladatot a készülődés utolsó napjaira – nagypéntekre és -szombatra –, hogy dolgozik-e, vagy otthon van.

A lakás ünnepi pompába való öltöztetése a gyerekekkel közös program is lehet. Érdemes körbenézni a helyi kézművesprogramok között: ilyenkor szép dolgokat alkothatunk.

Villámgyors takarítás

  •  Előkészítjük a tisztítószereket.
  •  Vízkőoldóval lefújjuk a kádat, mosdókagylót, WC-t, zsíroldóval a tűzhely főzőlapját és a mosogatót; amíg ezek hatnak, mást is végezhetünk.
  •  A mikróba 2 percre citromos vizet teszünk, majd száraz ronggyal áttöröljük a belsejét.
  •  Elrakodunk: mindent a helyére teszünk, ami szemét, azt a kukába dobjuk; a mosatlan edényt elmossuk; ha kell, beindítjuk a mosógépet.
  •  Fertőtlenítős, majd tiszta vizes ronggyal áttöröljük a konyhapultot, a konyhaszekrényt és fogantyúit.
  •  Tiszta vízzel áttöröljük a korábban lefújt kádat, mosdót és a csempéket, leöblítjük a WC-t.
  •  Porszívózunk, és port törlünk.

 

Párás, zsíros levegő

az ünnepi sonka főzése közben

 

Akinek szagelszívója van, nem is gondol rá, hogy a sütéssel-főzéssel keletkező párás, zsíros levegőt szellőztetéssel is frissre és oxigéndúsra cserélje.

Szellőztetés hiányában azonban a sütőből kiáramló nehéz, ételszaggal teli levegő sokáig érezhető marad, hosszabb távon káros hatással van az egészségünkre, és a lakáson – a falakon, bútorokon – is nyomokat hagy.

Az ünnepi sonka főzése közben különösen erős, füstös-zsíros szag terjedhet szét, amely még a gyomrunkat is megülheti.

Ezért érdemes megfogadni tanácsainkat:

1. Főzéskor minden alkalommal kapcsoljuk be a szagelszívót. Vizsgáljuk meg, hogy tiszta-e a berendezés szűrője. Ha ugyanis eltömődött a főzés során lecsapódott zsír miatt, nem működik hatásosan.

2. Csukjuk be a szobák ajtaját, amíg a teljes menü el nem készül. A főzés során keletkező szagok és pára így kevésbé fog szétterjedni otthonunkban.

3. Nyissuk résnyire azt az ablakot, amelyik a szagelszívóhoz legközelebb van, miközben a készülék is működik. Így friss levegő jut a konyhába, az elszívó pedig elvezeti a gőzt. Ha nincs a lakásban elszívó, akkor a tűzhelyhez legközelebbi ablak legyen nyitva.

4. Amikor kész az étel, tárjuk ki a konyha ablakát 5-10 percre. Ha csak egy ablak van, csináljunk kereszthuzatot. Így az elhasználódott levegő helyére friss kerül anélkül, hogy a helyiségek jelentősen lehűlnének.

5. A hatékony légcsere végett naponta legalább háromszor szellőztessünk 5-10 percig.

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Újságírók célkeresztben

Elhunyt Csető János

Fed-kupa: Cibulková és Kužmová is örül a sorsolásnak

Manchester City–Tottenham meccs a tévében

Tovább bonyolódik az SaS eltűnt politikusának ügye, már a családjának is nyoma veszett

Kétszer annyi balesetért felelős az alkohol húsvétkor, mint az év többi részében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?