Későn jött tavaszban

Megkésve, de annál melegebb napokkal érkezett a tavasz, a télből a kora nyárba ugrottunk, s ezt a növények is érzik. A tavaszi virágok napok alatt elnyíltak, a veteményesben szinte egyszerre került a földbe minden: vetjük a babot, kukoricát, tökféléket, mángoldot, palántázzuk a karalábét, káposztát, kelt és társaikat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 4. 01:11

Az egynyári virágok magjait is ideje kiszórni, hogy nyárra virágba borulhassanak, színpompás egyvelegükkel díszítve a kiskertet és a ház környezetét.

 

Mivel árnyékoljuk a teraszt?

 

1 Ki ne ismerné a kerti hajnalkát (Ipomoea purpurea)? Bárhol megél, ahol elég nap éri, igénytelen, öntözni alig kell. Tölcsér alakú lila, kék, fehér virágai nyáron, ősz elején nyílnak, dús levélzete jótékonyan elfedi a kopott kerítést, az öreg fészer falát, és különösen jó szolgálatot tesz a terasz mellett, csak megfelelő támasztékra van szüksége. Szaporítani magról lehet, de önvető képessége is jó. Ennek a Dél-Amerikából származó kedves futónövénynek ma már piros, bordó, tarka (pl. fehér vagy sárga középpel), sőt fekete színű nemesített változata is kapható.

 

2 A tűzbab (Phaseolus coccineus) fürtvirágzatban nyíló, skarlátpiros virágaival különleges dísznövénynek számít, ugyanakkor friss, zsenge hüvelyeit a konyhában hasznosíthatjuk: párolva, főzve, vokban sütve is elkészíthetjük. Fekete, márványozott élénklila vagy rózsaszínű magjait alapos főzéssel tehetjük fogyaszthatóvá (őshazájában gumós gyökeréből is ételt főznek). Nálunk a török hódoltság idején terjedt el, ezért törökbabnak is hívják. Csavarodó szára elérheti a 4 méteres hosszúságot is, nyári aszályban öntözést igényel.

 

3 Az egynyári komló (Humulus lupulus) is egyre divatosabb a természetközeli kertekben (és nem feltétlenül sörkészítés céljából). A komló kétlaki növény, díszkertben vagy terasz mellett a termős mutat igazán jól, amely tobozszerű virágokat fejleszt. Középkötött, semleges talajba, félárnyékba, déli fekvésbe való, és mérsékelt öntözést igényel. Eléggé helyigényes; virágai az oldalhajtásokon fejlődnek ki. Csak 2-3 hajtást hagyjunk meg, s amikor ezek kb. méteresre nőttek, csavarjuk támasztékra őket. A hajtások napi 30 cm-t is nőhetnek.

 

4 A kerti sarkantyúkát vagy kapucinusvirágot (Tropaeolum majus) Peruból hozták be a spanyol hódítók, s mára talán veszített a varázsából, pedig élénk színével, enyhe, finom illatával és kerekded leveleivel üdítően hat a kertekben. Késő őszig, akár a fagyokig is nyílik. Kerítésre, pergola léceire vagy balkon melletti támasztékra való futtatásra a kúszó fajtát válasszuk, amely akár 3-4 méter magasra is képes felkúszni (van bokros változata is). Ötszirmú, különleges alakú virágai sárga, narancssárga vagy skarlátvörös színben nyílnak. Külön érdekessége, hogy minden föld feletti része ehető (antibiotikus hatású).

 

5 A szagosbükköny (Lathyrus odoratus) Szicíliában őshonos, illatos, nagy virágú kúszónövény. Május végétől júliusig gyönyörködhetünk fehér, sárga, rózsaszínű, piros vagy lila, mesés illatú virágaiban. Április és május vége között vetjük közvetlenül szabad földbe, csodásan befutja a kerítéseket és a kopár falakat. Napos helyen, humuszban gazdag talajon érzi jól magát, nagy melegben öntözni kell. Vigyázat, a szépségnek ára van: mérgező növény, ezért óvatosan bánjunk vele!

 

6 A Kelet-Afrikából származó szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) az egyik legszebb egynyári dísznövényünk. Kerítésre, pergolára, házfalra szerelt rácsra, de akár fára is felfuttatható. Napsárga (vagy fehér) virágaival már messziről felhívja magára a figyelmet, jellegzetességük, hogy közepükön „fekete szem” található. Magjait cserépbe vessük el, és a palántákat május végén ültessük szabadföldbe; kéthetente érdemes tápoldatozni. Balkonládákba, ámpolnacserepekbe csüngő növényként is ültethetjük.

 

7 A futó oroszlánszáj (Asarina scandens) igazi különlegesség, melynek virága hasonlít a közkedvelt tátikáéhoz. Szőlőszerűen kúszó hajtásai miatt újabban kedvelt évelő (nálunk félig télálló); kerítés vagy más támaszték mellett akár 2,5 méter magasra is felfuthat. Virágai rózsaszínek, lilák, kékesek vagy fehérek, és dúsan hozza őket a késő őszi fagyokig; a pillangók is előszeretettel keresik fel őket. Ha magról neveljük, tavasszal vessük, a gyökércsúcs dugványozását pedig nyáron végezzük. Öntözni csak mértékkel kell, mert az állandóan nedves talajban kipusztul.

 

 

 

 

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?